Dziś tak na szybko ale bardzo smacznie. Uwielbiam takie ciasteczka na jeden kęs, a te właśnie takie są. Marmolada czy dżem - dowolny, wszystko zależy od naszych upodobań... To co, pieczemy?! S kładniki; 30 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag cukru 20 dag miękkiego masła 5 dag posiekanych migdałów Skworcu dżem malinowy Skworcu szczypta soli cytrynowej(...)Skworcu Przygotowanie; Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce. Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku palcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie
Radość kipiąca uśmiechem.Te ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam
To co kochamBabeczki ze śliwkami. Dziś polecam Wam przepis na proste babeczki z kawałkami śliwek i limonkowym lukrem. Pyszne, miękkie w środku i ta śliwka… Coś cudownego
Słodkie okruszkiIm bliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są
dolcevitainmykitchenCzęsto się szukając przepisy na chrusty, zastanawiamy się czym się różnią od faworków. Ja powiem szczerze że do dzisiejszego dnia nie wiem, wiem że są różne
Pomysłowa kuchniaFaworki czy tradycyjny chrust robię raz, no może dwa razy w roku. Lubimy je, ale jednak smażone ciastka mają sporo kalorii. Jeśli też unikacie ich z
Smaczna PyzaTe ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kochamMini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłuskanych pistacji niesolonych Spód: 160 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 100 g. masła 40 g. cukru pudru 2 żółtka Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ze składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto. Odłóż z ciasta kawałek o wadze 40 g. i po rozwałkowaniu powykrawaj z niego małe kwiatuszki lub inne świąteczne kształty. Ułóż je na blaszce do pieczenia(...)wyłóż nim dno blaszki (najlepiej takiej ze zdejmowanym rantem). Nakłuj ciasto widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź w blaszce. Upiecz małe ciasteczka kwiatuszki, które posłużą do ozdoby mazurka. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy i doprowadź do zagotowania. Wsypuj kaszę i cały czas mieszaj trzepaczką. Gotuj na malutkim ogniu przez
Delicious Placecukrem. Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ). Z reszty wypiekamy ciasteczka. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. MASA: Śmietankę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Czekoladę wrzucamy do śmietanki, dodajemy Waniliową pastę, rozpuszczamy, wylewamy na wystudzony spód ( ja jeszcze boki dodatkowo posypałam posiekaną(...)owoców. Zagotuj, ostudź. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka. Dodajemy świeże, słodkie owoce – u mnie truskawki i porzeczki. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z DR.OETKER The post ŚWIĄTECZNY MAZUREK NA KRUCHYM, KAKAOWYM SPODZIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoDzień dobry :-) Piąteczek już mamy, fajnie bo weekend przed nami. Ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto z masą krówkową, bananem i dżemem z
kruche babeczkikojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż w ciągu całego roku. I to niekoniecznie tych piernikowych. Część ciastek trafia do naszych brzuchów, część na choinkę a część do puszek na ciastka, gdzie muszą doczekać swojej chwili(...)próbował, szybko sięgał po kolejne i kolejne. Do tego nie wymagają dużej liczby składników i są zwyczajnie proste w wykonaniu. Dzisiaj zatem zapraszam na ciastka gwiazdki. Ciastka kruche, które ślicznie rozwarstwiają się zupełnie jak ciastka francuskie. To rozwarstwianie, zapewnia nam spora ilość użytego masła. I tak, to musi być masło Ciastka możecie nadziewać, możecie dekorować dowolnie. W oryginale, był
Mieszam w GarnkuNajlepsze szarlotki jakie jadłam. Z marcepanem, cynamonem i pysznymi jabłkami kwaskowymi. Marcepan zrobiłam sama, bo przynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak
wesoła kuchnia21 września miałam urodziny, więc chciałam zrobić przyjemność Piotrowi i upiec coś słodkiego. Ale, że ostatnio liczymy kalorie, które najszybciej gubi Piotrek (schudł już 12 kg
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię