stole niemal co niedzielę, jak nie częściej. Nie wspominam o świętach, bo kto mnie uważnie czyta, wie że wtedy tych ciast było kilkanaście i do tego kilka rodzai ciasteczek. Nie mam pojęcia kto to wszystko zjadał, ale wiem, że nie było konieczności mrożenia. Teraz to nie do pomyślenia :D Prym wiodły zawsze makowniki i serniki, przygotowane z sera zrobionego(...)miała siły na to wszystko? Nie mam pojęcia! Ja teraz po ubiciu trzepaczką białek z siedmiu jajek mam zakwasy, nie wspominając o tych kleistych dłoniach, kiedy chcę wyrobić jakieś kruche ciasto ręcznie i mam zajęty malakser. Lubię piec, ale zdecydowanie cieszę się, że mam w kuchni swoich niezawodnych pomocników. I jedyne czego teraz potrzebuję, to niezawodny express do kawy
Kuchnia w czekoladzieśmiało może być świątecznym. Możecie zrobić go 3 dni wcześniej, wstawić w zimne miejsce i zapewniam, że nic się z nim nie stanie. Baa! Będzie nawet lepsze, bo te kruche blaty troszkę nawilgną i ciasto będzie się zdecydowanie lepiej kroiło. Choć ogólnie nie ma z tym jakiegoś problemu, bo się nie rozwarstwia. Moje świąteczne menu jest jeszcze hoho stąd(...)tylko zaczynam działać w kuchni, to M. gdera, po co tego tyle i bez wymiany zdań się nie obejdzie 😜 Także mówię sobie, że spokojnie jakieś dwa ciasta zrobię, ciasteczka i rozdam najbliższym. Sałatek nie robię, mięs za bardzo też... i przyznam że trochę mi tego brakuje! Dawniej człowiek wiedział, że jak święta, to na bogato i czekał
Kuchnia w czekoladzieplanetarny Kitchen Assistent model EKM4000 oraz dwa fartuchy „Bake for Someone” ! Zasady konkursu : Wykonaj własnoręcznie wypiek , dla Mamy z okazji Dnia Matki – wypiek musi być słodki; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek lub bułeczek itp. Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram. Napisz pod zdjęciem krótki opis przygotowanego wypieku i wyjaśnienie dlaczego wybraliście(...)blogu w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu. Pełny regulamin konkursu znajduje się TUTAJ . Wróćmy teraz do gwiazdy tego wpisu, czyli naszych Mam! Przygotowałam dla niej przepyszną, kruchą tartę z nadzieniem z truskawek i rabarbaru z kremowym serem, która z pewnością ją zachwyci! Scroll down for recipe in English Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem (8-10 porcji) Składniki
karmelowyPomysł na te rogaliki podesłała mi kiedyś koleżanka i tak się do nich zamierzałam a potem uciekło z głowy. Ostatnio sobie przypomniałam o przepisie i od
Zrób to smacznieRustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było
Poezja smakukształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy. Lukier: cukier puder , ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda , barwnik spożywczy . Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru. Formowanie(...)ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem. I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;) ...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;) Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :) Życzę Wam smacznych choinek
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na około 25 szt. 100 g masła 60 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego pół łyżeczki otartej skórki z cytryny 25 g zmielonych migdałów 150
Świat Ciastajest naprawdę pyszny, kremowy i wykwintny. Prosty w wykonaniu i idealny na specjalne okazje. Oczaruje na pewno nie jednego J Polecam!! Sernik Tiramisu Składniki: Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru(...)paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem
Mania Gotowaniazimnej wody Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Zdecydowanie polecam wykorzystać do tego (o ile oczywiście mamy) malakser lub rozdrabniacz z pojemnikiem. Jest to najszybsza i najprostsza metoda na kruche ciasto. Do pojemnika wrzucamy mąkę, cukier, posiekane zimne masło, żółtka, sól i wodę. Następnie wszystko razem siekamy. Po chwili masa powinna zrobić się „gliniasta” i wówczas przekładamy wszystko na stolnicę(...)Ciastem wykładamy wybrane foremki i nakłuwamy je widelcem, aby umożliwić odchodzenie pary. Nadmiar ciasta odcinamy. Możemy przygotować z nich dekorację brzegów mazurka lub po prostu upiec ciasteczka. Formę z ciastem ponownie wkładamy do lodówki i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Jak tylko się nagrzeje, to wkładamy do niego przygotowany i schłodzony spód. Ciasto pieczemy przez
Analiza SmakuIdealna zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Pełnowartościowe ciasteczka z wykorzystaniem mąki z amarantusa i mąki migdałowej. Dodatkowo wzbogacone słonecznikiem i lnem. Wszystkie produkty dostępne w Galeriaherbat.pl . Składniki: 1 jajko 2 łyżki erytrolu 4 łyżki mąki z amarantusa 4 łyżki mąki migdałowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka lnu brązowego szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób(...)dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestasię w ustach. Idealne połączenie czekolady i lekko solonego masła orzechowego - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 60g masła/margaryny Masa serowa: 300g mielonego twarogu 100g masła orzechowego 1/4 szklanki cukru pudru Wierzch: 200 ml śmietanki 30-36% 50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej(...)delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym
Di gotujePewnego wieczoru babcia oznajmiła Momusiowi, że ma dla niego niespodziankę. Podekscytowany maluch, który bardzo lubi niespodzianki podfrunął do babci, żeby zobaczyć co dla niego ma. Babcia
kruche babeczkiPrzed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W
Kulinarne InspiracjeBardzo stary przepis moja mama znalazła go niedawno. Kiedyś mi wspomniała, że babcia je robiła i gdzieś ten przepis miała. Tak długo ją męczyłam, aż znalazła
Kuchnia PokoleńSkładniki na ciasto: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50 g masła (roztopionego) 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina Nadzienie
Świat Ciasta