Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA PRAGNĘ CZYTELNIKOM BLOGA ZŁOŻYĆ NAJSZCZERSZE ŻYCZENIA ZDROWIA, SZCZĘŚCIA I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI. NIECH MAGIA ŚWIĄT ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE
Kuchenne zapiski Edytyskładniki na ciasto: 250 mąki 150 g masła 1 jajo 150 g cukru pudru wykonanie: Mąkę siekamy nożem z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaTahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych. Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej
Ostra na SłodkoOstatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a
Z miłości do słodkościPraliny -200g orzechów/nasion -180g suszonych owoców -2 łyżki oleju kokosowego -dodatki do obtoczenia: kakao, mak, kokos, płatki róży itd. Dodatkowo -figi -garść różnych orzechów KRUCHE CIASTO 1. W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, syrop klonowy, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. 2. Mąki i kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oleju i syropu oraz(...)ciasta (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione a ciasto jeszcze miękkie). *Ciasta zostanie trochę więcej w zależności od wielkości i grubości liczb, więc można wyciąć inne kształty ciasteczek do ozdoby. PRALINY 6. Ulubione suszone owoce zalać wrzątkiem na 30 minut, następnie odsączyć i odcisnąć z wody. 7. Do miksera obrotowego/rozdrabniacza dodać owoce, olej kokosowy i ulubione orzechy/nasiona. Całość
Candy Pandaswarstwę pokrojonych truskawek. Na truskawki - połowa jasnego kremu z Aperolem. Wyrównujemy i wykładamy całą masę czekoladową. Rozkładamy pozostałe truskawki, a na nich drugą, cienką warstwę biszkopcików. Ciasteczka pokrywamy drugą połową jasnego kremu z Aperolem. Słoiczki wkładamy na dwie, trzy godziny do lodówki, by masy stężały. Przed podaniem możemy wierzch ozdobić truskawkami lub bez oprawy rozpocząć przebijanie się(...)słoiku zawartości. Krynica zachwyca również kulinarnie. Wątróbka z wiśniami, tak pyszna.. chleb graham z czosnkiem niedźwiedzim, chyba najlepszy jaki jadłam. Prosta, perfekcyjna szarlotka na kruchym spodzie. Jutro w planach sernik, który dostrzegłam wczoraj na talerzykach, przed dwoma starszymi paniami. Usiądę przy tym samym stoliku, może obok.. Zamówię sobie sernik
Kronika Piekarnikamój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej śmietany (22-36%) 5-6 łyżek cukru(...)zależności jak słodka jest pomarańcza) sok z 1 pomarańczy (dużej) skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 3,5 łyżeczki żelatyny Wierzch: 1 opakowanie kisielu na kubek (użyłam jabłkowego) Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym i delikatnie skropić sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić
Di gotujeSernik bez sera na kruchym ciasteczkowym spodzie. Bardzo miękki, puszysty i delikatny w smaku. Składniki 5 jajek 2x 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2×250 g serka mascarpone 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 g cukru 2x budyń śmietankowy lub waniliowy 150 g śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek zbożowych 250 g masła Przygotowanie Ciastka zbledować na piasek. Rozpuścić(...)masła i lekko przestudzone dodać do ciasteczek. Wymieszać i rozłożyć na dno tortownicy (średnica 23 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Dodać jogurt naturalny i wszystko wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać budynie i śmietane kremówkę. Przemiksować chwilkę aż masa
Wasze PrzepisyTym razem pokusiłam się o szarlotkę ale z pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo
wesoła kuchniaSernik na zimno truskawkowy z nutą kawy. Idealny na gorące dni dla ochłody. W tym serniku mamy dwa w jednym ciasto i kawę. Nie lubię
wesoła kuchniaZbierałam się i zbierałam do napisania o tych ciastkach. Jeśli jest z czymś dużo pracy to i sporo pisania niestety... ALE te ciastka są tego warte
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo
kruche babeczkiDzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka 25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski(...)miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościPrzy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier
Kuchnia w czekoladzieOrzechowe ciasteczka z czarnuszką są nie tylko przepyszne, ale stanowią także zdrową przekąskę, która dostarcza organizmowi wielu wartościowych składników. Pominę Wam opisywanie masła orzechowego, ale odrobinę wspomnę o czarnuszce. To małe ziarenka, które posiadają ogromną moc docenioną już przez starożytnych Egipcjan - co dziś potwierdzają liczne badania naukowe. Udowodniono ich działanie antynowotworowe, przeciwzapalne oraz to, że czarnuszka broni organizm przed substancjami(...)właściwościach czarnuszki baaardzo dużo, ale może wrócę do ciastek... Zapewniam, że posmakują wszystkim niezależnie od wieku. Uwielbiam ich orzechowy aromat oraz delikatny smak, który świetnie wzbogaciła charakterystyczna czarnuszka. Są kruche, lecz bardziej miękkie, aniżeli chrupiące i mimo, że mało słodkie to takie pyszne, że więcej jakiegokolwiek słodzidła do nich nie pasuje. Zresztą sami spróbujcie! Polecam. (około 15 sztuk) 100g masła
Di gotuje