Moje córeczki zażyczyły sobie ciasteczka misie, a miałam w domu gotową mieszankę na ciasto kruche, więc dodałam tylko trochę swoich składników, żeby ciasteczka były bardziej jesienne. Wyszły super. Składniki: mieszanka na ciasto kruche (użyłam Polskie Młyny z Mąki Szymanowskiej) 1 jajko 100 g masła 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki puree z dyni (wg tego przepisu
talerz przyjemnościpuder rozetrzeć z sokiem, dodając go stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , polewa , twaróg
https:KKuchniaMniamPyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaChrupiące, kruche i mooocno maślane. Pyszne ciasteczka znalezione na blogu Danusi (nawiasem mówiąc blog CO MI W DUSZY GRA to kopalnia fajnych przepisów). Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ... Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem(...)śliwkowe Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (ciasteczka nie rosną). Na każde ciasteczko nakładać odrobinę powideł. Wstawić do piekarnika
Walijskie Pichceniezdrowe pestki dyni, dlatego śmiało, można je podać dzieciom. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i warto zrobić je wspólnie ze swoimi pociechami. Do ciasteczek z pestkami dyni dodałam mak, który sprawił, że są one jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Po upieczeniu ciastka długo pozostają chrupiące i warto je upiec, aby uzupełnić zapasy w pudełku lub słoiku z ciastkami do kawy(...)mąką i rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić je dość cienkie. Ciastka podczas pieczenia minimalnie tylko zwiększają swoją wielkość. Wierzch ciastek smarować roztrzepanym z cukrem białkiem i zanurzać w pestkach dyni lekko
Kuchcik gotujeudekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki. Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy formę wyłożoną kruchym ciastem, podpiekamy około 15 minut. Po upływie(...)formę wyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą makową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :) * U mnie gotowa masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle
Plate of JoyCiasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie …znikają. Składniki 250g masła 150g brązowego cukru 2 jajka 500g mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy) Wykonanie Masło utrzeć z cukrem, jajkami
Tajemnice Smakutwarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki 1 szkl. cukru pudru 2 śmietanki Śnieżka 300 ml zimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka truskawkowa truskawki WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody - odstawić. Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać(...)cukier puder - utrzeć. Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych
kolorowotorcikowoKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby . Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne 🙂 Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich(...)wanilii (najlepiej domowego ekstraktu z wanilii ) skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka suchego maku 150 g mąki pszennej Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek: Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszać na średnich obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się
Moja Delicjawspomnę. W tym tempie przepisy bożonarodzeniowe u mnie pojawią się na wiosnę... No dobrze, może troszkę przesadzam. Chyba jednak powinnam zachować niektóre, i powoli przejść do świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy , jak mawia(...)kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko. Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem i strukturą greckie ciasteczka Kurabiedes są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 2 min Ciasteczka z nutą cytrusową to powiew wiosny, przynajmniej w ciastkach można ją poczuć, bo za oknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój, są bardzo, ale to bardzo kruche, delikatne i mocno cytrusowe. Ciastka bardzo proste i z minimalną ilością składników. Można(...)polukrować kolorowymi lukrami , a wtedy będą piękną ozdobą stołu Wielkanocnego i koszyczka ze święconką. Dzieci będą zachwycone! Print Ciasteczka z nutą cytrusową .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Super smaczne ciasteczka! Course Desery Cuisine Polska Keyword kruche ciasto Prep Time 50 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 55 minutes Servings 45 Author Anna Ingredients skórka
SprawdzonaKuchnia.plmaślane :) A jeśli coś jest maślane, to? To jest pyszne! Prawda? :D Kruche, z chrupiącą posypką w postaci płatków migdałowych. Słodkie w sam raz :) Ciasteczko owsiane "Multifruit" Tak jak pozostałe jest kruche i chrupiące. Widoczne są duże ilości suszonych owoców i płatków owsianych, z których powstało. Możemy posmakować w nim żurawinę, śliwkę i rodzynki. Porządna dawka zdrowej energii
Zdrowie na języku :PKolorowe, kruche a nawet bym powiedziała lekko sypkie ciasteczka kisielowe przełożone ulubionym dżemem stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawki :) Składniki: - 250 g margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową
Zainspirowana w kuchniciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby dekorować a gwarantuję że i tak szybko będą znikać. Jedynie co, to proponuję je raczej robić z mniejszych foremek bo duże się szybko połamią. Składniki: 125 g masła 125 g mąki ziemniaczanej
Ala piecze i gotuje