Tradycyjna receptura na znane i lubiane ciasteczka posypane cukrem z dodatkiem amoniaku. Doskonałe na święta jak i inne okazje. Przepis na ciasteczka amoniaczki jest prosty i sprawdzony, a same ciastka zawsze się udają i pięknie pachną. Amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Jeśli macie ochotę na pyszne kruche ciastka, które przygotujecie w mgnieniu
Alle Dobre!Takie ciasteczka w tym roku zrobiliśmy na Halloween. I razem z dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na Halloween, ale oczywiście jeśli użyjemy innych foremek można je piec na przeróżne okazje. Gorąco polecam!!! Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 1/2 cm i powycinać kształty ciasteczek foremkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg 160) i piec 8-10 minut (aż zaczną się lekko rumienić). Gotowe ciasteczka można posypać cukrem
kuchnia doskirozumie, mierząc się z tym samym. Więc wracam - bo warto, do tłuściutkich i chrupiących ciasteczek o spiralkowym przekroju. Z ciasta ucieranego, nie klasycznego kruchego. Dzięki temu właśnie tak delikatnych. W wykonaniu ciasteczka są nieskomplikowane, koniecznym jednak jest przewidzenie godziny lub dwóch na schłodzenie ciasta w lodówce, do odpowiedniej do wałkowania konsystencji. Składniki: 175 gram miękkiego(...)blaszkę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 10 min. Ciasteczka troszeczkę się rozpływają, ale nie rosną znacząco - ciasto nie zawiera proszku do pieczenia. Polecam te spiralki wielbicielom ciasteczek z mocno wyczuwalnym maślanym akcentem - są delikatne, bardzo kruche. Smaki ciekawie się komponują, żaden z nich nie dominuje. Mam nadzieję, że nie mijam się
Kronika PiekarnikaWitajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko
kruche babeczkiOstatnio wpadłam na pomysł by upiec ciastka na bazie mąki owsianej. Może nie są mega zdrowe ale pyszne a składniki staram się dobierać jak najmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 250 gram mąki owsianej 2 żółtka 100 gram masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram cukru trzcinowego 1 łyżka gęstej śmietany(...)Wkładamy do lodówki na min 40 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt. Pieczemy ok 8-12 min w 150 stopniach. Kiedy ciasteczka ostygną przekładamy je wybranym dodatkiem. Ja użyłam masła orzechowego, dżemu własnej roboty. Smacznego
Health-Fit-Lifeposmaku migdałów. Rozpływające się w ustach, pyszne. Bardzo szybko zniknęły. Słodkie, więc idealnie pasują do lekko cierpkiego dżemu/owoców, np. malin. Użyłam mąki krupczatki, dzięki temu ciasteczka były baaardzo kruche, ale uniemożliwiały tworzenie skomplikowanych kształtów. Oryginalny przepis pochodzi z bloga 2smaki.pl. Liczba porcji: ok. 40 sztuk 50 gram płatków migdałowych 180 gram mąki 100 gram masła 40 gram cukru(...)Rozgrzać piekarnik do 180C, blaszkę lub dwie wyłożyć papierem do pieczenia. Szybko zarobić ciasto z wszystkich składników. Następnie rozwałkować ciasto i wycinać dowolne kształty, ale raczej niezbyt skomplikowane, bo ciasteczka mogą się rozpadać. Ostrożnie przenieść gotowe ciasteczka na blaszkę. Piec 9 minut w 180C w nagrzanym piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu). Upieczone i gorące ciasteczka przełożyć na kratkę/siatk
Czerwony GupikDelikatne, kruche i przyjemnie chrupiące, o krągłym kształcie i ciekawym, popękanym wzorku, który jest niepowtarzalny. A w smaku... mmmmm, obłędne! 😍 Cudownie maślane, o wyczuwalnej cytrynowo-waniliowej nucie, z intrygującym dodatkiem jakim jest... tymianek! Choć ten dodatek może wydawać się Wam ciut 'wytrawny', to zapewniam Was, że nie ma się czego obawiać- tymianek świetnie komponuje się z cytryną i co więcej(...)zapewnia naprawdę baaardzo ciekawe doznania smakowe, nawet w słodkich wypiekach 😋 Nie licząc czasu na chłodzenie, ciasteczka te piecze się bardzo szybko- 10 minut i gotowe- znikają równie szybko, a szczególnie kiedy 'niezuważanie' sięgają po nie małe rączki (te duże- męża- też trzeba było pilnować, hihiii)! 😉 Około 60 szt.: * mąka pszenna- 300 g * miękkie masło- 200 g * cukier- 150 g * jajko
Kraina Miodem Płynącaprzepisem na rewelacyjne ciasteczka ,które wyróżnia to,że do ich przygotowania używamy ugotowanych żółtek. Oryginalny przepis na ciasto pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje. Ciasteczka są wspaniałe,kruche i jedne z najlepszych jakie robiłam. SKŁADNIKI 150g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 150 g masła opakowanie cukru waniliowego DODATKOWO dowolny gęsty dżem powidła(...)podanych składników zagniatamy gładkie ciasto (żółtka rozcieramy widelcem) Ciasto wkładamy do woreczka i dajemy na około 1 godzinę do lodówki Wałkujemy na podsypanym blacie dość cienko wykrawamy części dolne ciasteczek i górne (z dziurką) dajemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni. Studzimy przekładamy powidłami polewamy cienkimi strużkami lukru I gotowe :) Ciasteczka są wspaniałe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć! :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki(...)cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1) i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać
Świat CiastaPyszne greckie ciasteczka maślane przygotowuje się je na Boże Narodzenie i na Nowy Rok. To taki nasz odpowiednik pierniczków. Pachną cudownie, dzięki wodzie różanej zaś swój
Kulinarne pyszności MolkiZapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla
Takie tam pichcenietego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady mlecznej (można pominąć) Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego(...)borówek/jagód 2 galaretki jagodowe 3 szkl wrzątku *jeśli chcemy, żeby smak kokosowy był wyraźniejszy, należy użyć 2 puszki mleka kokosowego (ilośći żelatyny nie trzeba zwiększać) 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Masło rozpuścić, wlać do okruszków ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki z masłem (będą
Kto ugości moich gości?żałuję mojej zabawy, a jedynie jest mi żal, że nie zrobiłam większej ilości tych pyszności! Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywał się obłędnie kuszący zapach... A smak? Rewelacja! Ciasteczka wyszły takie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem. Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje! (1 blaszka) 70g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 60g kaszy(...)kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Opcjonalnie można posypać cukrem. Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na portalu: przyslijprzepis.pl. Zmieniłam całkowicie proporcje i dodałam cukier. (Tam wszystkiego było po 250g - serek, mąka,masło.) Ciasteczka są lekko kruche i idealnie nadają się do podjadania z herbatką. (około 30 ciastek różnej wielkości) 100g serka homogenizowanego (*) 120g mąki 80g masła 2 łyżki cukru pudru (**) Opcjonalnie: cukier puder marmolada (***) lukier Wszystkie(...)stopniach. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. (*) Użyłam serka z wiaderka - waniliowego. Można zastosować różny smak lub dodać np. kakao. (**) Pomimo cukru ciastka nie wyszły przesłodzone. Jednakże robiąc ciasteczka z marmoladą lub lukrem - można zrezygnować z pudru. (***) Dodając marmoladę - należy ją (odrobinę) ułożyć na ciastku przed pieczeniem
Di gotujezdrowa, lecz wypieki z niej nie zawsze wyglądają efektownie... Dlatego nie robiłam ciastek, które wyglądem przypominałyby nieapetyczną breję - pomimo, że byłyby smaczne. Udało mi się? A poza tym ciasteczka wyszły przepyszne, kruche, lekko orzechowe i... kusząco pachnące. Z ciekawostek dodam, że mąka konopna powstaje z nasion konopi siewnej - zaliczanych do super żywności. Nasiona te posiadają liczne właściwości prozdrowotne (korzystnie wpływają(...)błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej. To kto się skusi na takie ciasteczko? (10-11 sporych sztuk) (*) 150g mąki konopnej 100g masła/margaryny 1 żółtko 80g cukru trzcinowego Wierzch: 1 białko 1 łyżka cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) 30g pistacji solonych (waga
Di gotuje