widniałaby pokaźna ilość białego cukru, cukru pudru czy też margaryna, to nie lada wyzwanie. Wobec takiego stanu rzeczy zrezygnowałam z poszukiwań i sama stworzyłam sobie dokładnie takie ciasteczka, jakie chciałam zjeść- kruche, słodkie i bez żadnych produktów "spod ciemnej gwiazdy". Nie każde ciasteczka, które zawierają w nazwie słowo "owsiane" są od razu zdrowe. Nie wspominając o słodkościach sklepowych, przy tych
peanutbuttermonsterPiekarnik nagrzać do 200 C i piec ciastka 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody i polać lukrem ciasteczka. Ciastka są kruche i pyszne
Kuchnia PokoleńCiasteczka są bardzo kruche. Składniki : 40 dkg miękkiego masła 18 dkg cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 40 dkg mąki pszennej 2-3 krople olejku waniliowego szczypta soli Dekoracja ( opcjonalnie ) : cukier puder lub polewa czekoladowa Sposób wykonania : M asło wrzuć do miski, utrzyj na puszystą masę . Dodaj cukier puder oraz sól, dalej ucieraj(...)pieczenia. Aby ciasto się mniej kleiło podczas formowania, możesz je od czasu do czasu leciutko poprószyć mąką pszenną . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka powinny się tylko lekko zarumienić z góry. Po wystygnięciu możesz je udekorować cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową , ale i bez dekoracji smakują wyśmienicie. Zamiast olejku waniliowego możesz dodać otartą
Przepisy i porady kulinarnezaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki. Ciasteczka s ą kruche na zewnątrz, a dzięki dodatkowi ricotty miękkie i delikatne w środku . Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk) 250 g ricotty(...)nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut do uzyskania złotego
La grande e la piccola cuocasiemieniem lnianym. Z miejsca zakochałam się na zabój (wiem, że zdarza mi się to często- ale tylko w sferze kulinarnej!;)) - bo kto nie pokochałby delikatnie słodkich, lekko kruchych, banalnie prostych ciasteczek o obłędnych zapachu??? To perfekcyjne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących swoje zdrowie i czas - są gotowe zaledwie w chwilę! Możecie zapakować je do pojemniczka i zabrać do pracy/szko
Gotowanie to kochaniejeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy
Słodkie Przyjemnościbardzo proste do zrobienia, a smak ? Moocno kruche, moocno maślane, a co za tym idzie baaardzo smaczne. Nie zawierają proszku do pieczenia, ani jajek. Przygotowane ciasto jest bardzo kruche, nie daje się wałkować, ale "obeszłam" z powodzeniem etap wałkowania, co opiszę dokładnie w sposobie wykonania ciastek. Z czystym sumieniem polecam ! 👌👌👌 Składniki : (na 2 blachy ciastek) 150 g mąki pszennej(...)pieczenia. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały dokładnie tę samą wielkość możemy każde ciasteczko docinać małym kieliszkiem od wódki. Widelcem na wierzchu każdego ciastka wyciskamy delikatną kratkę. Ciasteczka są bardzo kruche, więc ja przenosiłam je na blachę przy użyciu noża - udało się to bez problemu. Pieczemy je w 175 st około 12 minut (powinny być blade, z lekko złotymi brzegami
Walijskie PichcenieNiezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem masy kajmakowej :). To idealny pomysł na wykorzystanie kajmaku, jaki pozostaje nam z innych wypieków/deserów. U mnie tak właśnie było, gdyż dwa dni wcześniej robiłam andruta z masą krówkową ( efekt możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie, zachęcam do odwiedzania :)). Ciasteczka są lekko kruche, pięknie pachną już w trakcie pieczenia(...)ciasta formować kulki o wielkości niedużego orzecha włoskiego ( moje porcje ciasta ważyły około 20 g ) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, następnie każde ciasteczko spłaszczyć dłonią. Ciasteczka piec przez około 13 minut w temperaturze 190°C, do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać, następnie ciasteczka przełożyć na kratkę
Opowieści z piekarnikamoże na zupełnie inną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam! Składniki: 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 300g mąki pszennej (2 szklanki) 150g masła (miękkiego) łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru(...)koło). Zużyć całe ciasto jasne. Gotowe ciastka najlepiej od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto byłoby bardzo miękkie na czas wycinania brązowej części włożyć jasne ciasteczka do lodówki do schłodzenia (już na blaszce). Brązową część również rozwałkować i wycinać większe wzory, aż do wykończenia ciasta.W dużych wzorach (i brązowych i jasnych) wycinać foremkę małe i zamienić
Mania Wypiekaniawiem ja Wy ale ja uwielbiałam oryginalne ciasteczka Digestive. Są kruche, słodko- słone, po prostu idealne. Postanowiłam zrobić ich bezglutenową wersję, ze względu na to, że staram się ograniczać gluten w swojej diecie, ale nie martwcie się, nie będzie nagle wszystkiego bez glutenu, no bo jakże to tak bez drożdżówki. Ciastka z tego przepisu są idealne jako spód(...)serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich nie tolerujących glutenu , ale zapewniam, że będą smakować wszystkim. Upiekłam ich 32 szt, z czego 12 zostało mi do dalszego zbajerowania (w tygodniu Wam pokażę, co można zrobić
greenscarfKruchy wierzch, obłędnie pyszny i mięsisty środek oraz tak wspaniały aromat i cudowny smak, że ciężko im się oprzeć- Kokosanki! 😍 Bez glutenu, na samych białkach oraz wiórkach kokosowych (no, jeszcze plus cukier, bo w końcu to słodki deser 😉) i z... tysiącem kalorii, ale czy ktoś to liczy??!! 😜 Proporcje na te kokosowe cuda zaczerpnęłam z przepisu od Ani Starmach(...)wymieszać. Łyżeczką (lub gałkownicą do lodów- ja tak zrobiłam) nakładać porcję masy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 16-18 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ostudzone ciasteczka opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDelikatne, kruche ciastka przełożone dżemem morelowym i posypane cukrem pudrem. Dzięki swojemu kształtowi idealnie wpasują się w wielkanocne dekoracje. Można je wykorzystać nawet jako prezent na "zajączka" :). Z podanych składników uzyskamy 7 sztuk dosyć dużych ciastek. Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka(...)temp. 180ºC przez 15-17 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia. Dżem morelowy przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się ewentualnych kawałków owoców. Wystudzone ciasteczka podzielić, osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka obrócić do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na górze i posmarować je dżemem morelowym, natomiast ciasteczka z "okienkiem" posypać
Świat Ciastaswoje książki i znalazłam ten przepis na pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami w książce ‚Baking’. Nie ma nic lepszego niż takie świeże ciasteczka podane z mlekiem… Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami – składniki: 100 g orzechów (u mnie laskowe) 100 g miękkiego masła 200 g brązowego cukru 1 roztrzepane jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka(...)lekko je spłaszczam. Piekę je w temp. 190 stopni ok 10-15 minut aż zrobią się złote. Po upieczeniu należy je wystudzić na kratce aż zrobią się kruche. Smacznego Post Ciasteczka owsiane pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacture