Jeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom. SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko
Pyry na Gaznaszej rodzinki (mamy jeden, dosyć sporych rozmiarów, wyjątek), oczywistym było więc to, że ten wypiek pójdzie na pierwszy ogień. Nie zawiodłam się. Piękne, popękane. Niesamowicie kruche, jak ze sklejonego drobnego piasku, te ciasteczka w ciągu momentu stały się naszym ulubieńcem. A ponieważ robi się je naprawdę w ciągu kilku minut (plus pieczenie), a w lodówce zawsze mamy tahini(...)włoskiego. Ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą delikatnie spłaszczcie (np dłonią). Pieczcie około 10-12 minut (aż delikatnie się zarumienią). Przed zdjęciem gorących ciasteczek z blachy odczekajcie kilka minut. Są niesamowicie kruche, musicie poczekać aż trochę przestygną. Wystudźcie na kratce
OliveandThymeMaślane ciasteczka kawowe to pyszne kruche ciastka , które często piekę w większych ilościach. Są naprawdę rewelacyjne i cudownie pachną... świeżym masłem i kawą. Ich sekretem jest dobra kawa , więc pamiętajcie, aby zaparzyć dość mocny, intensywny napar. Ciasteczka idealnie nadają się do podjadania, ale ja zazwyczaj moczę je w mleku lub podaję gościom do filiżanki kawy. Koniecznie skorzystajcie z przepisu
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Kornik w kuchni. Ciasteczka są przepyszne - lekko kruche i po prostu rozpływające się w ustach, a cukrowa posypka przyjemnie chrupie między zębami. Ich aromat zależy od rodzaju użytej oliwy i wina. Natomiast jeśli zastąpimy mąkę pszenną innym gatunkiem - ciasteczka będą idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają jajek ani innego nabiału. Ciambella
Di gotujeuznałam, że chyba czas je w końcu upiec. Przepis podpatrzyłam tutaj , zmieniłam rodzaje mąki na takie, jakimi akurat dysponowałam i ekstrakt waniliowy na cukier z prawdziwą wanilią. Ciasteczka okazały się zaskakująco kruche i całkiem smaczne. Ponieważ mam jeszcze troszkę lawendy, więc niewykluczone, że zrobię powtórkę, ale tym razem dodam zdecydowanie mniej, albo nawet całkiem zrezygnuję ze skórki cytrynowej. Moim zdaniem
Kuchenne zapiski Edytypieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Ciasteczka piekłam razem z: Marzeną , Małgosią , Kasią . Płatki do ciasteczek można nabyć w sklepie Eko Zdrowie
Di gotujekilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Mąka i płatki owsiane do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl
Di gotujeRogaliki krucho-drożdżowe Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż
Blog z ApetytemSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe ciasteczka w kształcie księżyca to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: 280g mąki pszennej 100g zmielonych migdałów 200g masła extra 75g cukru pudru 1 żółtko 4 łyżeczki cukru
Szalona Kuchnia EwelinyUkładamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy
mojewypiekiinietylkoKruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki - na około 30 - 40 ciasteczek 250 g masła orzechowego 220 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru trzcinowego 100 g niesolonego miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI! Hmmmmm boskie!!! Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. Chodziły za mną bardzo długo, aż przepis dojrzał w głowie i tak oto są ;-). Warto zgrzeszyć! ;-) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej babuni - 200 g masła zimnego - szklanka obranych orzechów laskowych - 2 żółtka - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - takie kruche i delikatne. Już sam zapach niezwykle kusi, a po pierwszym kęsie - wyczuwalny jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu(...)mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce
Di gotujeCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się […] Artykuł Bałwanki – świąteczne ciasteczka pochodzi
Pink EnvelopeCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym
Pink Envelope