pracy - ciasteczka pełne marchewki, płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej, a także wiórków kokosowych, cynamonu i miodu 💕😋 Ekspresowe do zrobienia - wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce i uformować ciasteczka. Nie są to kruche ciastka, pozostają miękkie po upieczeniu i długo utrzymuj świeżość. Posmakują małym oraz dużym i bez wrzutów można sięgnąć po kolejne! 😉 SKŁADNIKI (na około 18 -20 ciasteczek
Słodko-Słony Świat IlonySERNIKI: Sernik "Celinka" pod kokosową chmurką Sernik królewski Sernik okrągły Wiedeński Sernik trzywarstwowy kawowy Sernik Izaura Sernik kremowy na ciasteczko-wym spodzie Sernik Kajmakowy CIASTKA: Ciasteczka orzechowow-czekoladowe Ciastka kruche przez maszynkę Pierniki z koglem-moglem i alkoholem Miękkie pierniczki na drożdżach Potworne ciasteczka ze słoika Miękkie pierniczki świąteczne INNE WYPIEKI: Ciasto kokosowe z chałwą Ciasto miodownik Piernikowy
W Moim Magicznym DomuRogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!
Blog z Apetytemdłuższej przerwie znów nabrałam ochoty na upieczenie kruchych, zdrowych i smakowitych ciasteczek, które trzymam w metalowej puszce i podjadam po jednym (albo i dwóch). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyżółtka, to wiadomo - kruche ciasto. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś na słono, a że nie miałam specjalnie ochoty na nic konkretnego typu tarta, pomyślałam o drobnych ciasteczkach. Udały się wybornie, niewiarygodnie kruche natychmiast po upieczeniu, ale po trzech dniach spędzonych w metalowej puszce jeszcze smaczniejsze. Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego
Kuchenne zapiski Edytyskładniki na nadzienie serowe: 120 g sera białego, zmielonego 25 g masła, miękkiego 1 jajko (białko oddzielone od żółtka) 1 łyżka cukru (lub więcej do smaku
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj polecam kruche słone korpusy. Składniki: 150 g mąki 90g masła szczypta soli 20g cukru pudru żółtko ½ łyżeczki soli Wykonanie : Mąkę z solą przesiać na
Pomysłowa kuchniatylko dlatego, że moja córeczka ma na imię Eliza i chciałam wypróbować ten przepis ze względu na jej imię ;). Nie zawiodłam się, bo są pyszne. Mocno bakaliowe, kruche, jakby lekko bezowe. Ciasteczek wychodzi ogromna ilość, także spokojnie można je zrobić z połowy porcji. W przepisie nazwane były pierniczkami, ale wg mnie to po prostu dobre bakaliowe ciastka, dlatego zmieniłam nazwę
Mania WypiekaniaCiasteczka wymyśliłam kilka dni temu. Użyłam tylko tych składników, na które zwracam szczególną uwagę w mojej diecie. Ciasteczka nie są zupełnie kruche, czyli takie, jakie chciałam uzyskać. Są raczej lekko miękkie i pachnące bananami. Postanowiłam zaryzykować i poczęstowałam nimi znajomych. Ktoś po zrobieniu pierwszego kęsa oznajmił mi, że to idealne ciasteczka na drugie śniadanie . Byłam zachwycona! Właśnie o taki efekt
Słodkie GotowanieCantucci lub Cantuccini to typowe włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Kruche, chrupiące, długo zachowujące świeżość, z dużą ilością migdałów (u mnie też z pistacjami), raczej dla amatorów twardych słodkości. Najlepiej przed zjedzeniem maczać je w winie lub kawie. Moje ciasteczka są trochę mniejsze niż gotowe kupione w sklepie, co widać na załączonych zdjęciach. Jest to przepis Agnieszki Kręglickiej z moimi
Milion Smakówjest podstawa wielu tarta, ciasteczek, serników czy babeczek. Aby uzyskać perfekcyjne ciasto kruche należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym osiągniemy pożądany efekt. Co mam na myśli mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy(...)schłodzenia. Ciasto musi być dobrze schłodzone przed pieczeniem! 4. PIECZENIE: Na pewno nie raz, zastanawiałeś się, dlaczego twoje ciasteczka, czy też tarta rozpłynęła się... Odpowiedź jest prosta- źle schłodzone ciasto lub źle rozgrzany piekarnik. Jeśli wstawimy kruche ciasto do źle nagrzanego piekarnika, to zawarte w nim masło zacznie się topić. Dlatego temperatura w piekarniku jest bardzo ważna! Gdy ciasto
Nastoletnie Wypiekaniepodgryzania nie będę kupowała krakersów, lecz sama stworzę przepis na domowe, wytrawne ciasteczka. Urodziła się wytrawna receptura. Rodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie “cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają
Raj dla Podniebieniapodgryzania nie będę kupowała krakersów, lecz sama stworzę przepis na domowe, wytrawne ciasteczka. Urodziła się wytrawna receptura. Rodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie “cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają
Raj dla Podniebieniawytrawna receptura. Rodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie „cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają za przekąskę. Sami się przekonajcie. Podpatrzone na jesiennym spacerze Wiewiórki też coś gryzą
Raj dla PodniebieniaPyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne
Domowa Cookierenka Agi