słów mu po prostu brak. Trochę baton przypomina z ciasteczkami i dlatego najlepiej jeść go małymi kawałkami. Składniki: składniki na ciasto (na formę ok. 26 cm): 250 g mąki, 125 g masła zimnego, 2 łyżki cukry trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 jajka, 100 g tartych migdałów(...)Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykimnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Inne przepisy z rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki(...)rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante 60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii
Kulinarne przygody Gatityktoś tu leci w kulki? tak moje ciastka, które uwielbiają dzieciaki! :)Składniki na ciastka:300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy600
Bon Appetit Małgorzatyktóre zabiera ze sobą do szkoły oprócz standardowej kanapki. To są maksymalnie 2 ciasteczka, ale dziecię szczęśliwe, że ma coś słodkiego. Takie ciacha muszą być smaczne (wiadomo), zdrowe i łatwe w transporcie i w przechowywaniu, tak aby się nie kruszyły, nie roztapiały itd. Dzisiejsze ciacha są kruche ale nie kruszące, z dodatkiem mąki razowej, nierafinowanego oraz ze słonecznikiem, smaku śmietankowe(...)średnicy 8 cm: 300 g mąki pszennej z czego 100 g to może być razowa 150 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej 1 banan 50 g cukru wierz ciasteczek: 50 ml syropu klonowego/z agawy/ryżowego itp. czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki (około 30 g) 150 łuskanego słonecznika 30 g oleju kokosowego nierafinowanego (lub innego roślinnego) OLYMPUS DIGITAL
greenscarfciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru pudru(...)kropelki czekoladowe Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy sól i wbijamy jajka. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają
kruche babeczkicharakterystyczny sposób sklejamy poszczególne wałeczki w szachownicę. Naturalnie kruche i maślane, do herbatki jak znalazł ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) 150 g zimnego masła 75 g cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego 230 g mąki pszennej 2 żółtka kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Przygotowanie: Masło, mąkę i cukier puder wyrobić palcami na kruszonkę, dodać(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki na około 30-60 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i pokroić na plastry o grubości 4-5 mm. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniedodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały z czekoladą oprószone mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut- ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty- piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika) - po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka są kruche, mocno czekoladowe
Smakołyki Berenikiskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaKruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina
Smakołyki Asisłodko-pikantny smak. Do maczania w kawie idealny! Chrupiące, kruche, aromatyczne. Taki zestaw sprawdzi się też, gdy spodziewamy się gości. Ciasteczka imbirowe (24-28 sztuk): 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 200 g masła w temp. pokojowej (1 kostka) 3 łyżki melasy, syropu klonowego lub z agawy ½ szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka
Poezja smakuskładniki na ciasto kruche: 450 g mąki 110 g cukru 250 g masła, schłodzonego 4 jajka 1 łyżka octu 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na kruchy spód: 180 g mąki pszennej 30 g kakao 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak JedzeniaPyszne, kruche, owsiane ciasteczka najeżone bakaliami, czekoladą, pachnące pomarańczą. Szybkie i łatwe wykonanie nie stwarzają problemu nawet niecierpliwemu czterolatkowi. Jednak najważniejszy jest fakt, iż posiadają same zdrowe składniki - wcinamy słodkości bez wyrzutów sumienia! SKŁADNIKI: 0,5 szklanki oleju kokosowego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki wiorków kokosowych
Upiecz sobie babeczkęmagię i wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy byłam mała takie ciasteczka często bywały. Babcia zajmowała się mną, kiedy rodzice byli w pracy i takimi smakołykami zawsze nas częstowała. Zawsze były lekkie, chrupiące i takie kruche z małymi, uroczymy bąbelkami, które pod naciskiem ugryzienia pękały i w ustach się rozpływały. Obsypane grubo cukrem pudrem wyglądały obłędnie, ale bez zastanowienia szybko je zjadałam
Kuchnia Pauletteswafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki cukru drobnego do wypieków – 3 łyżki
nietylkopasta.plskładniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniapiekarni :D Opcji jest dużo kokosanki mogą być ciasteczkami z mąką i całymi jajkami, ale mogą też bardziej przypominać małe beziki i ja zdecydowałam się na tę odmianę. Są mniej zbite i bardziej kruche. Z podanych składników zrobiłam dwie pełne blaszki – ok. 24 kokosanek. Składniki: 2 białka 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych + opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu
Ciastkozercyróży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry waniliowe 5 łyżek cukru pudru 250 g margaryny
Sama słodycz i szczypta chiliSmaczne kruche ciasteczka, które swoim wyglądem i smakiem zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło
Gotowanie...to proste !składniki na ciastu: 130 g mąki 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 75 g masła 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę
Domowy Smak Jedzeniaobowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego* 50 ml mocnej
Mango PapajaCzas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaaposty. Przepis na te wspaniałe i kruche ciasteczka znalazłam na tym blogu i jestem zadowolona. Polecam. Mnie się udały, a raczej miałam dwie lewe ręce do robienia faworków :D Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka 1 łyżka spirytusu śmietana 18% tyle ile wchłonie ciasto tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę, żółtka i spirytus mieszam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób
Luźna Kuchniapowodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache. Oryginalny przepis podaje, iż można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na ok. 700 g konfitury) 4 dojrzałe banany, średniej wielkości 1 filiżanka cukru (najlepiej brązowego; ilość cukru można zmniejszyć do połowy) 2 łyżki
KUCHARNIAłyżki posiekanej czekolady gorzkiej Wykonanie. Masło, masę kajmakową, cukier utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę z utartym kardamonem i dobrze wymieszać mikserem. Wsypać 3 łyżki grubo posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze i piec około 15 minut w temp.190 stopni. Ciasteczka są kruche, aromatyczne, a dodatek kardamonu to na zdrowie
Kulinarny karnet ChristopheraTarta jogurtowo-budyniowa z jagodami jest bardzo smaczna, delikatna w smaku, do tego rewelacyjnie wygląda. Dodatkowo posypałam tartę cukrem pudrem z hibiskusa, na który przepis znajdziecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię