Niezwykłe zwykłe kruche ciastka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Kształtem przypominają kluski śląskie a w "dołeczkach" wypełnione są dżemem. Szybko się robi i szybko znikają. składniki: 450 g mąki pszennej 250 miękkiego masła 2 jajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać
Monia miesza i gotujeCiasteczka kakaowe z czekoladą to pyszne kruche krążki, w których zatopione są kawałki mlecznej czekolady. Same ciasteczka są lekko gorzkawe, co idealnie współgra ze słodyczą czekolady. Z poniższego przepisy można upiec około 25 sztuk . Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady Składniki: 140g mąki pszennej 80g masła 60g cukru pudru 25g kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g mlecznej czekolady
Smakołyki Berenikidodatkowych składników i szczypty cynamonu można ten problem zamienić w kruche, pachnące orzechami i cynamonem chmurki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. A potem już tylko pozostaje wstawić je do piekarnika, a następnie schrupać ;) Bezowe ciasteczka orzechowo-owsiane Składniki na około 30 sztuk: 3 białka 2/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki otrąb owsianych duża szczypta cynamonu
Trzeci talerzBardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka, które zawsze na święta piekła moja babcia. I teraz gdy jej już z nami nie ma ja wraz z mamą kontynuujemy tradycję ich pieczenia. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 250 g margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka
Zainspirowana w kuchnipierniczki jeszcze przyjdzie pora, więc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu. CIASTKA MARCEPANOWE Składniki: 100 g marcepanu 250 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru 1 żółtko 4 krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie
Bon appetit mon amiepysznego z nich zrobić. I wyszły przepyszne, maślane, delikatnie kruche ciasteczka. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki (na około 12 sztuk): - 1 szklanka wiórków kokosowych (pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego) - 1 szklanka mąki ryżowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła klarowanego (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego) - 6 łyżek cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) - dowolna marmolada/dżem Masło
Smakuje zdrowokulinarnych. Pięknie się prezentuje jako dodatek i dekoracja zwykłych kruchych ciasteczek. Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć. Obieramy je dokładnie, pozbywając się białej części. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kilka minut , wylewamy wodę i czynność tę powtarzamy 2,3 razy. Do przygotowanej skórki dodajemy 2/3 szklanki cukru i zalewamy 1/3 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu
WYSPA SZCZĘSLIWArazem do kina, teatru czy na romantyczną kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej strony(...)Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko białko (do posmarowania wierzchu: cukier kryształ (do posypania wierzchu) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 5 mm i wykrajać ciasteczka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do stolnicy, schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem
zadanie-gotowaniezgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka. ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany - 1 duże jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto
SMYKWKUCHNIwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska
Di gotujePyszne kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego 25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady 1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść
Apetyczna babeczkaprzełamana lekko kwaskowatą żurawiną co razem tworzy znakomite połączenie. KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI ŻURAWINAMI przepis autorski // 25 ciasteczek ~125g mąki pszennej razowej T2000 (można użyć innej dowolnej) ~125g mąki pszennej zwykłej ~100g masła, prosto z lodówki i pokrojonego w drobną kostkę ~łyżeczka proszku do pieczenia ~jajko ~90g fruktozy / 180g cukru ~100g suszonych żurawin w połówkach Mąki wraz z proszkiem
chili & sugarKruche ciasteczka z kolorowymi orzeszkami* (m&m'sami) to ciekawy pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi. Aby przygotować poniższe ciasteczka nie są nam potrzebne żadne specjalistyczne formy - jedynie chęci, aby wylepić kulki :) Składniki: 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki białego cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 jajko cukier z wanilią 1/2 łyżeczki sody
UgotowaćWszystkie składniki wymieszać ze sobą. Zacząć najlepiej tak: Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy miód, mąkę, przyprawy i sodę. Ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy ciasteczka. Pieczemy 180 stopni 15 minut. Bez masła Jak na złość miałam tylko końcówkę masła. Jednak udało mi się wyszperać przepis na super orientalne kruche ciasteczka bez użycia masła. Co prawda podczas ich tworzenia
ClauditteMissCookingłapek.Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:( tortownica 18 cm )SPÓD;* ciasteczka Oreo – 15 szt* masło – 50 gMASA :* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier – 150 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* olejek
Ostra na SłodkoIdealne do porannej niedzielnej kawki ! ;) Przepis jest od mojej babci, która piekła te ciastka kiedyś w kaflowym piecyku. Muszę powiedzieć że ich smak jest całkowicie inny
charlotte gotujeCiasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej
Ciastkozercyroku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej
sama złodyczUwielbiam małe, kruche ciasteczka, coś na kształt piegusek z różnymi dodatkami. Warto jednak czasem zrobić takie samemu, a zapas schować do szczelnie zamkniętych puszek i częstować gości w razie niespodziewanych wizyt. Źródło: Czekoladą utkane. Składniki: 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pasja SmakuPrzynajmniej te z moich przepisów. Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Dla dzieci ciasteczka to idealna rzecz, żeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą idealnym prezentem lub dekoracją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Walentynki. Kruche ciastka do dekoracji lukrem powinny mieć kilka cech, których inne ciastka nie mają. Powinny zachowywać(...)wymagana do ciasteczek zawartość wody w takim tłuszczu, ciastka się rozpłyną. Nie używamy do pieczenia masła klarowanego, masła śmietankowego ani serwatkowego. GRUBOŚĆ CIASTECZEK To coś, co nie pozostaje bez znaczenia. Ciastka do dekoracji szykujemy najczęściej o grubości od 5-7mm do centymetra. Cieńsze się połamią, mogą się przypalić, ciężko kontrolować ich czas pieczenia, są kruche – za kruche
Karo in the Kitchenskładniki: 380 g mąki 1 jajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe
Domowy Smak JedzeniaBanalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty. Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2
Kolejny blog o gotowaniudzisiejsze ciasteczka, na pewno dość dawno. Ich nazwa to wynik pomysłów moich dzisiejszych pomocników. Księżycowe dość się kojarzą, ale skąd im powstał ten dodatek BAT? Sami dziś nie pamiętają. Ciasteczka są świetne, łatwe, pyszne, w chłodzie, ale nie w lodówce można je przechować nawet tydzień. Do tych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione(...)śmietany - 20 g świeżych drożdży - ok. 3 jabłek - cukier puder do posypania - ew. kostki lodu i sok z cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko
I tu będę miała takie teziaren sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g cukru Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą(...)lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować. Dopasować kształt ciasta do blachy, a z nadmiaru, który nam zostanie, spokojnie możemy upiec ciasteczka. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy ubijanie od białek. Gdy się lekko spienią dodajemy szczyptę soli
Karczma Honoriettyróżnymi owocami, jak i masami - galaretką, bitą śmietaną, masą jogurtową, masą z serka mascarpone, jak i wieloma innymi :) Tak więc przepis uniwersalny na kruche tartaletki: Składniki: 2 żółtka pół kostki margaryny szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. 2. Odrywać kawałek ciasta(...)olejem i obsypuje delikatnie bułką tartą. Z podanych składników wychodzi mi około 18-20 babeczek. 3. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni - aż będą złote. 4. Ostudzić ciasteczka i wypełnić owocami z masą. 5. Masę z bitej śmietany i serka mascarpone zrobiłam tak: ubiłam 200 ml śmietanki 30 %, dodałam śmietanfix (bo będą owoce), łyżkę cukru pudru
dobra gospodyni dom wesołym czyniubijamy do chwili, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru (nabieramy trochę piany i rozcieramy między palcami). Do ubitej piany dodajemy porcjami wiórki, aromat i mieszamy. Masa ma być jednolita i bardzo gęsta (jeśli jest za rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki(...)talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną
mojewypiekiinietylkoskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 żółtko 120 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę mieszamy z
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka, ugotowane 100 g margaryny 100 g masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub
Domowy Smak Jedzenia