upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce do kilkunastu dni.Składniki:- 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750- 350g zimnego masła- 1 jajko- 160g ksylitolu- 20g ksylitolu z prawdziwą waniliąDodatkowo:- 2-3 łyżeczki karobu (lub kakao)- u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba)- dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp.W(...)misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser. Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy jasne, do trzeciej dodajemy karob (lub kakao) i zagniatamy (nie musi być bardzo dokładnie). Następnie ciemne ciasto dzielimy jeszcze na trzy
Smaczne ZdroweIntensywnie kakaowe ciasteczka bezglutenowe. Pachnące, kruche, z małą ilością cukru i z pysznymi dodatkami. Polecam do chrupania w zimne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 150 g mąki kasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany(...)proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem i masłem po czym dodajemy śmietanę, żółtka i jedno białko. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej
Mienta blogDzisiaj polecam Wam kruche maślane lub maślano-korzenne ciasteczka. Co kto lubi, co kto woli. My uwielbiamy ciasteczka korzenne, dlatego u nas była świąteczna wersja ciasteczek maślanych. W Święta te ciacha były hitem. Oczywiście wyszły przypadkiem... Jako, że robiłam je prawie na pamięć, jak to w życiu bywa zapomniałam o pewnym składniku... Tak więc ciasteczka wyszły zupełnie inne niż być(...)porcja, to ok.1,5 blachy ciastek. Składniki: - 270g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej) - 30g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej lub kukurydzianej) - 110-120g cukru trzcinowego lub zwykłego lub ksylitolu - 150g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - szczypta soli - cukier waniliowy - 1-2 łyżeczki zimnej wody - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy
Smaczne ZdroweCiasteczka maślane z cukrem można zrobić w dużej ilości, zamknąć w słojach lub puszkach na ciasteczka i sięgać po nie przez cały tydzień lub dłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne. Składniki: 50 dag mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 jajo
Apetyczna babeczkabannoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche (350 ml) składniki: 60 ml wody 220g cukru(...)dolewać). Gotujemy zamkniętą (!) puszkę do 2 do 3 godzin – im dłużej, tym gęstsza masę otrzymamy. Przed otwarciem należy puszkę wystudzić. Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. W foremce układamy warstwę ciasteczek (z połowy ilości) – wolnych miejsc nie trzeba wypełniać okruchami, po prostu wejdzie w nie śmietana. Na ciasteczka wykładamy połowę ubitej kremówki. Połowę bananów kroimy w plasterki
Pociąg Do KuchniAromatyczne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka o korzennym smaku. Bardzo proste w wykonaniu, można wykorzystać do ich robienia nasze małe pociechy. Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 2 żółtka opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamis opcjonalnie można dodać jeszcze po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry. Mąkę przesiałam przez sitko. Dodałam(...)pomocą np. szklanki. Układałam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut. Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasteczka: maślane kruche ciasteczka waniliowo kakaowe owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami serowe z rabarbarem czekoladowe
potrawyregionalnenadaje lekko karmelowego posmaku tym pierniczkom. Nie polecam więc zastępować innym słodzidłem, bo ciacha trochę na tym stracą. Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Szybkie, nie wymagają wykrawania foremkami. Dla miłośników owsianych ciasteczek – wersja korzenna, pierniczkowa Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek Bardzo je lubię, chociaż ciasto nie należy do najłatwiejszych w obróbce – trzeba uważać, bo mocno się kruszy. Smak(...)wynagradza wszystko Pierniczki jaglane Kruche i aromatyczne, nie trzeba czekać, aż zmiękną. Mam nadzieję, że przepisy przypadną wam do gustu Dodatkowy przepis znajdziecie w najnowszym wydaniu Magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, który dostępny jest do pobrania tutaj . Artykuł Pieczemy ciasteczka! Przepisy na pierniczki bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotbabci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej? o ile przetrwam tę temperaturę! JA CHCĘ W BIESZCZADY!!!!!!!! Was zapraszam na dzisiejsze niedzisiejsze posty z pysznymi przepisami :) ja przegryzę ciasteczko
Dzieje kuchennej Wiewiórydziewczynka lubiłam je nie tylko jeść, ale przede wszystkim pomagać w ich przygotowywaniu. Moim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady(...)niecała kostka) 1 jajko 1 żółtko 35 g świeżych drożdży (1/3 małej kostki) 1 szklanka śmietany (18%) 1 łyżka cukru 400 g marmolady brzoskwiniowej (lub innej) Do posmarowania: 1 białko kilka łyżek cukru Drożdże pokruszyć w niewielkiej misce, wsypać łyżkę cukru i ucierać razem aż drożdże zamienią się w płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami
Trzeci talerzPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą). 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą). 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Udanych wypieków
Mała Cukierenkazrobię i przypomnę o nich babci. Zapach ciasteczek przywołuje przecież tak wiele wspomnień. Same składniki są bardzo łatwe do zapamiętania: na ciasto potrzebujemy tyle samo twarogu, sera i mąki. Możemy je dosłodzić cukrem pudrem lub cukrem z wanilią, ale nie jest to konieczne. W środek kruchego, twarogowego ciasta (wykrawanego szklanką) wkładamy kawałek jabłuszka (np. posypanego cynamonem) i zapiekamy. To wszystko(...)połowie każdego kółka układamy cząstkę jabłka i składamy ciasto – otrzymamy usteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Najbardziej kruche są od razu po przygotowaniu i ostudzeniu – aby nie zmiękły, warto przechowywać je nakryte bawełnianą
Poezja smakuPyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek
Smaczne Zdrowemąki + 3 łyżki (320 g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 2 białka jaj 1/2 szklanki cukru pudru kolorowa posypka cukrowa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto(...)sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około
Poezja smakunadzieję, że noc sylwestrowa każdemu się udała!:) Zdjęcie tytułowe przedstawia mój domek z piernika, który przygotowałam na konkurs w tortownia.pl. Trzymajcie kciuki! Przepis na kruche ciasteczka Kristiny Rado: Składniki: - 150 g cukru pudru (Ilość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka
DominikaDolciNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki:4 żółtkapół szklanki gęstej śmietany1 łyżka spirytusu lub octumąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)szczypta solicukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaZ żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe
Salonik smaków