Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniekorzennym. Mniam, nic tylko chrupać... ;-) U mnie wyszły 2 blachy pysznych ciasteczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (typ750-550g, pszennej 500g) - 1 jajko - 350g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 160g cukru lub ksylitolu (u mnie tym razem nierafinowany cukier trzcinowy) - 12g cukru waniliowego (lub ksylitolu z wanilią) Dodatkowo: - 2 łyżeczki kakao - 5g cynamonu(...)przyprawy piernikowej (u mnie Kotanyi,bardzo intensywna) W misie umieszczamy wszystkie składniki ciasta, tj.: mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło oraz jajko. Przy pomocy haka miksera lub ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Z dwóch części ciasta formujemy kule, spłaszczamy je i zawijamy każdą osobno w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki. Do trzeciej części
Smaczne Zdrowekawy w weekend. Nietrudno się je robi i znikają w szybkim tempie... U mnie kruche ciasteczka w wersji ciut zmodyfikowanej. Uprzedzam, są bardzo słodkie i uzależniające. Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko nasionka z połowy laski wanilii
Dzieje kuchennej WiewióryAmoniaczki to kruche ciasteczka posypane cukrem, które spulchnione są dzięki dodaniu do ciasta amoniaku (wodorowęglanu amonu). Składnik ten nadaje miękkim ciasteczkom charakterystycznej chrupkości. Amoniaczki długo pozostają świeże, a ich kruchość nie ulega zmianie. Amoniaczki to wypiek znany w całej Polsce, choć różne bywają proporcje składników użytych do ich przygotowania. Amoniaczki znane są praktycznie w każdym zakątku Podkarpacia, choć zapewne niegdyś
Trzeci talerzciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka :) Strrrasznego Halloween! :) Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki kasztanowej ekologicznej 85 g ksylitolu 1/4 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 2 żółtka 35 g mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżki mleka
FitKotkruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :) Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza. Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję
Trzeci talerztylko mikołajową przekąskę - brownie, ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych.Składniki na kruche ciasteczka+ cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczeniaZ opakowania wybieramy czerwone cukierki.Ciasto przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.Suche
CiastkozercyKruche ciasto z rabarbarem.Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce.W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru pudru
Zabawa smakiemKruche ciastka przygotowane z mąki tortowej z delikatną nutą waniliową, bardzo maślane rozpływające się wręcz w ustach. Takie są moje dzisiejsze ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca(...)bawcie się, wycinajcie kształty i pieczcie ciasteczka, którym nikt się nie oprze Smacznego Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego płaska łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Następnie
Zasmakuj Kuchnilubimy dobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać z owocami(...)grubości. Foremkami wycinaj ciasteczka . Pod koniec wycinania rozgrzej piekarnik do 180°C . Gotowe ciasteczka układaj na papierze do pieczenia na blasze. Mi z podanych powyżej ilości składników wyszło 40 małych ciasteczek. Byłoby ich pewnie co najmniej 45, gdyby syn nie wyjadał surowego ciasta podczas wycinania ciasteczek z foremek My na koniec jeszcze posmarowaliśmy ciasteczka białkiem z jajka i udekorowaliśmy wiórkami
PaleoSMAKPyszne, kruche ciasteczka, tym razem w wersji bezglutenowej. To pierwszy taki eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z
Smaczne ZdroweKruche daktylowe ciasteczka bez cukru i bez słodzików (22 ciasteczka) Dzisiaj prezentuję dietetyczne ciasteczka przy wykonaniu których nie potrzeba dodawać cukru, ani żadnych innych słodzideł. Ciasteczka są fantastycznie kruche (ale nie rozpadające się) i zasmakują każdemu ciasteczkowemu potworkowi ;) Składniki: 160g mąki pszennej 70g masła 70g suszonych daktyli jajko Przygotowanie: Zaczynamy od pocięcia daktyli na malutkie kawałeczki. Im mniejsze
Moja Michaciasteczek zastepowala masa macepanopodobna.Byl to najzwyczajniejszy w swiecie grysik,zagnieciony i rozwalkowany z cukrem pudrem i dodatkiem olejku migdalowego.Smak tamtych ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia.Przy polkach pelnych rozmaitych marcepanow zachwycaja swym smakiem do dzis. Ciasteczka bardzo polecam,bo sa przepyszne.I przepis-MazipantalerSkladniki na kruche ciasto ( 50 ciasteczek): 150 g maki1/2 lyzeczki proszku do pieczenia2 lyzki mleka125(...)zastygniecia polewy.Najlepiej zostawic je na cala noc.Gdy polewa calkowicie zastygnie przelozyc i przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce.Smacznego!Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki:Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek):100 g cukru pudru100 g masla300 g maki2 jajka cale male 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczeniaMasa marcepanowa:250 g grysiku250 g cukru pudru80 g masla1 olejek migdalowy2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!temperaturze 200 stopni C około 15 - 20 minut. 16. Kruche ciasteczka waniliowe Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g margaryny 100 g cukru pudru 100 g budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę i budyń waniliowy przesiewamy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - mieszamy. Do miski z produktami sypkimi dodajemy zimną margarynę, która dzielimy na małe(...)Ciasto: 20 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 50 dag mąki pszennej 8 łyżek mleka 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa kokosowa: 25 dag wiórków kokosowych 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 6 łyżek mleka Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru kryształ 1 kostka margaryny
Ciastka - domowe słodkości