W zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa Kuchniaciasto, które nie pęka i nie kruszy się. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba pamiętać o pozostawieniu odstępów między nimi. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni, przez jakieś 10 min. Ciasteczka wychodzą kruche, ale nie łamiące się przy dotknięciu, słodkie
Co w głowie piszczydobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis) 2-4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto, możemy użyć do tego mikser lub malakser. W miarę
Smakowity Blog Kulinarnymiękkie masło i jajka. Ciasto ugniatamy. Po ugnieceniu ciasta odrywamy je na kawałki, formujemy kulki w których robimy małe oczko na powidło. Ciasteczka dajemy na papier do pieczenia, wypełniamy oczko powidłem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasteczka studzimy i jemy dopiero po ostygnięciu (dopiero wtedy stają się kruche). Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comTartę przygotowałam z myślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe. Do tego obowiązkowo
na moim stole...udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut
paapilotkaaCiasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Kulinarne PrzebojeLemon curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na maśle przez co jest bardzo kaloryczny. Mega cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do
Wanilia i KardamonWielkanoc co raz bliżej moja propozycja to ciasteczka kruche idealnie pasujące na słodkie prezenty . Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 180 g schłodzonego masła 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli 2 łyż, kardamonu lub cynamonu . Sposób przygotowania : Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto , uformować kulę i odłożyć do lodówki
Wypieki UliCiasteczka są MEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na babeczki z czerwonej fasoli i bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej
CzarnawisienkaPyszne, delikatne, cynamonowo - korzenne i bardzo świąteczne kruche gwiazdki dla wielbicieli małych słodkości :) Składniki: 180 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cynamonu 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce
Chocolate Muffin BlogSą w miesiącu takie dni kiedy mogłabym zajadać ciastka w czekoladzie od rana do nocy ;) I to właśnie te smakują mi najbardziej. Cienkie kruchutkie ciasto polane
Mienta blogBanoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. Potrzebne będą : 200 g ciastek
UgotujmyTo.plżółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta
Codzienna kuchnia niecodziennajeden łasuch potrafi zjeść całą miskę tych kruchych łakoci. Składniki: 300g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkem razem z masłem siekamy. Wszystko razem zagniatamy. Na godzinę chłodzimy w lodówce. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty foremkami. Temperatura pieczenia
Wypieki UliNie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy
Z miłości do słodkościPiękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itkiprzygotowane na zimno. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Sernik z borówką na spodzie z ciastek wyszedł pysznie. Spód 200 g ciastek kruchych typu petitki 150 g masła Masa borówkowa: 500 g borówek sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Masa serowa 1 kg serka waniliowego(...)ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę
Jadło i czytadłoHej :)) Chłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły
kruche babeczki250g mąki pszennej 80g masła 1 jajko 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 50g
Z Kuchni Do Kuchni125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru 30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker
Klaudynkowa kuchniałyżek cukru. Ponadto przygotować: żółtko i 2 łyżki mleka ( razem wymieszać), kruszonka: 4łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek. Przygotowanie: Jeżeli wybór padł na świeże drożdże, to należy zrobić rozczyn ( 50g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 200ml ciepłego mleka, 4 łyżeczki mąki pszennej - drożdże rozkruszyć(...)nich cukier, wymieszać, dodać ciepłe mleko, na koniec dodać przesianą mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.). Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół. W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość
W kuchni u Monikimasła. Wsypać rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wyrobić ręką. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 12-14 minut. Aby były kruche przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z porcji otrzymałam
Przepisy BabciKruche ciasteczka o waniliowym smaku doskonałe na halloween. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl. mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego szczypta soli, migdały, białko WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasto, formujemy paluchy, smarujemy rozkłóconym
słodki bratekdziwnego, przecież kremowa, delikatna masa serowa, mocno orzechowy, kruchy spód i taka sama kruszonka muszą smakować świetnie :) Lubimy takie smaki ;) Polecam! Ps. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/ . Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży, a nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru
Domowa cukiernia Ewygładką masę-należy trochę podsypać mąką. Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni-ładnie podrosną. Można je przechowywać w pudełeczku lub puszce, są chrupiące, kruche i wspaniałe w smaku. Polecam gorąco :-) smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNiesłusznie, bo gofry wyszły genialne. Lekkie jak piórko, kruche, z bardzo chrupiącą skórką. Przypominały mi wręcz tradycyjne andruty. Posmakowały również mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością
Wrzosowa Polanawypracował sobie własną recepturę jego pieczenia. Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim. I tak o to sernik podbił serca i podniebienia Polaków. Bez spodu, na kruchym spodzie, z kruszonką, lukrem, migdałami, czekoladą. Przepisów wiele
Jacob TastesKruche ciasteczka Składniki: 10 łyżek zmielonych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki agawy 2 łyżki oleju 1 łyżka zimnej wody 100 g masła kokosowego Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka
nietadietanocy odstanej w lodówce jest równie smaczna. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g kremowego serka typu Almette 4 łyżki ostrego chrzanu 200g wędzonego łososia w plastrach 100g kiełków 1 cytryna 3 łyżki sezamu koperek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania
Szefowa kuchnismak - lepszy od niejednej pizzy glutenowej, bardziej kruchy, rozpływający się w ustach - pycha! Farsz w pełni wegetariański, przygotowany z popularnych i łatwo dostępnych warzywek :) Gorąco polecam, na pewno Wam zasmakuje ;) SKŁADNIKI Zaczyn: 125 ml wody 1/3 kostki drożdży (tj. ok. 35 g) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki gryczanej (Targroch) Ciasto: 100 g skrobi kukurydzianej 100 g mąki gryczanej
Zdrowie na języku :PDzieci za nimi szaleją! Kruche, słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka w kształcie znanego wszystkim kotka Hello Kitty. Wymagają od nas troszkę pracy, ale czego się nie robi dla swoich pociech?! Najbardziej podbijają serca dziewczynek, choć płci męskiej również się podobają ;). Polecam szczególnie na Dzień Dziecka. Składniki: Ciasto: 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego
Nastoletnie Wypiekaniezjadał Ciasteczkowy Potwór na Ulicy Sezamkowej!). To odmiana kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i brązowym cukrem - dzięki temu są idealnie cienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki
CiastkozercyNoël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce
Słodko-Słony Świat Ilonyciasteczka wyszły bardzo smaczne...takie kruche..pycha.. 30 dkg mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać
Moje domowe kucharzenie