kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:457/648)

Kwiatuszki z różaną konfiturą 103

kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. • Zagnieść ciasto, zawinąć

To co kocham
Kruche paszteciki z mięsem i pieczarkami czyli po niedzielny recykling. 194

Były mielone i  zostało trochę mięsa, był rosół też zostało mięso i pasuje coś z tym zrobić. Aby rodzina nie narzekała, że stare, aby się

Dieta moja pasja
Jajka sadzone na słodko 142

Jeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą

Kuchnia w czekoladzie
Kukurydziane fit ciasteczka 244

ciasto Rozwałkuj dosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą a tu ugryzłam No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać w metalowej

greenscarf
Krem z mascarpone do babeczek, tortów i ciast 158

Gdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę

Mania Wypiekania
Ciastka guziki 200

środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty. Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika . Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .   Pieczemy w 180 stopniach  ok 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka najlepsze są na drugi dzień . Zamierzam je przechować w metalowej puszcze. Ciastka są pół kruche

Różowa kuchnia
Kruche ciasteczka z jabłkiem, czyli uśmiechnięte ciasteczka. 138

Składniki na kruche ciasteczka z jabłkiem , czyli uśmiechnięte ciasteczka 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżki mąki poznańskiej (wrocławskiej) 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 mniejsze jabłka cukier puder do posypania      Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz, żółtko i wyrabiamy za pomocą noża (siekamy aż ciasto będzie miało konsystencję

Rozpustne gotowanie
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 277

posmarować jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć.  5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie ostygną usunąć metalowe rurki. 7. Rurki nadziewać kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją chrupkość. 8. Kruche rurki (bez nadzienia) można

Domowa Cookierenka Agi
Ciastka z płatków owsianych 37303

wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać

Smakołyki Bereniki
Beza z kremem czekoladowym 383

jędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają zbytnio od letnich okazów. Beza z truskawkami to mój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać!  Składnika(...)kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i  pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Grzebyki krucho- drożdżowe 135

mnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier

kulinarne odsłony pati
Kruche ciasteczka na Święta 190

upieczeniem. Składniki na kruche ciasteczka świąteczne (3 blachy): 1/2 opakowania przyprawy do piernika jajko 1/4 kostki masła 130 g miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2-3 szklanki mąki Wymieszać przyprawę z odrobiną wody aż do jej rozpuszczenia. Dodać jajko, masło, miód, cukier, sodę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dosypywać mąki w czasie wyrabiania ciasta tak, aby przestało lepić

Karola gotuje
KRUCHE CIASTECZKA NUSI Z KONFITURĄ 149

maślane i kruche ciasteczka - idealne do kawy na dwa kęsy - uwielbiam. Składniki:   24 dag mąki  16 dag masła 8 dag cukru 2 żółtka gotowane przetarte przez sitko 2 białka marmolada bądź wiśnie z konfitury  Z mąki,masła,cukru oraz ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować

Niespełnione zdolności kulinarne
Rurki z kremem. 208

Wspaniałe,kruche ,rozpływające się w ustach . Krem zależy od waszych upodobań ,u mnie zostały nadziane domowym kremem budyniowym. Przepis podpatrzyłam u Małgosi z bloga Na Piecyku – polecam bardzo!. Składniki : na około 30 rurek 2,5 szklanki mąki 125 g masła Szczypta soli 1 szklanka śmietany 18 % Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę

Ladylaura.
Chrupiąco-ciągnące się ciasteczka z czekoladą (z mąki graham) 165

jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania