Sobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry Składniki: Spód(...)ciastek ( u mnie 15 dag petit bure i 10 dag kruchych, bez cukru) – 100 g masła; Masa serowa: - 80 dag twarogu; - 250 g śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie
dom-agi.plHej :)) Zrobiłam :)) Chodziły za mną od baaaardzo dawna, ale mi się chyba nie chciało. Ostatnio tak mnie naszło, że już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne
kruche babeczkiJeden z moich ulubionych przysmaków to właśnie Rafaello. Z chęcią zrobiłabym go w tradycyjny sposób ale niestety mój zepsuty piec nie pozwala mi na pieczenie biszkoptów
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z mascarpone, białą czekoladą, mlekiem kokosowym i likierem, a do tego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady mlecznej (można(...)żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. 5. Czekoladę mleczną rozpuścić, posmarować nią spód ciasteczkowy. Na czekoladę wylać masę jogurtowo-kokosową, odstawić do lodówki do stężenia. 6. Ciasto posypać borókami/jagodami i zalać tężejącą galaretką jagodową. Inspiracja: Food cook love
Kto ugości moich gości?W zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa Kuchniaciasto, które nie pęka i nie kruszy się. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba pamiętać o pozostawieniu odstępów między nimi. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni, przez jakieś 10 min. Ciasteczka wychodzą kruche, ale nie łamiące się przy dotknięciu, słodkie
Co w głowie piszczydobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis) 2-4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto, możemy użyć do tego mikser lub malakser. W miarę
Smakowity Blog Kulinarnymiękkie masło i jajka. Ciasto ugniatamy. Po ugnieceniu ciasta odrywamy je na kawałki, formujemy kulki w których robimy małe oczko na powidło. Ciasteczka dajemy na papier do pieczenia, wypełniamy oczko powidłem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasteczka studzimy i jemy dopiero po ostygnięciu (dopiero wtedy stają się kruche). Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comTartę przygotowałam z myślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe. Do tego obowiązkowo
na moim stole...udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut
paapilotkaaCiasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Kulinarne PrzebojeLemon curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na maśle przez co jest bardzo kaloryczny. Mega cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do
Wanilia i KardamonWielkanoc co raz bliżej moja propozycja to ciasteczka kruche idealnie pasujące na słodkie prezenty . Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 180 g schłodzonego masła 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli 2 łyż, kardamonu lub cynamonu . Sposób przygotowania : Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto , uformować kulę i odłożyć do lodówki
Wypieki UliCiasteczka są MEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na babeczki z czerwonej fasoli i bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej
Czarnawisienka