tylko na Wielkanoc. Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny
Rusty Forkmojej córki mogłabym non stop piec kruche ciasteczka - i one wystarczyłyby jej do pełni szczęścia ;-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 200 gram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Siekam nożem margarynę, dodaję cukier, żółtka, stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec wyrabiam ciasto rękami, tworzę kulę i daję do lodówki na minimum
Wielopokoleniowoobciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pierś z kurczaka w kolejnej odsłonie tzn. kruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie danie. Zapraszam… Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi Skala smaku 10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem. Kurczak w cieście z jogurtu Składniki 2 duże piersi
Kubki smakusię opisać. Cudowny - to słabe określenie. Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna! (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa serowa
Di gotujeciasteczkami korzennymi. Co ważne są kruche już pierwszego dnia, mają aromat przypraw korzennych i są na prawdę smaczne. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy razem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika
Słodka Kraina Wypiekówłyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości
SzczyptaSmaQBabka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłam okrągłej rozpinanej, o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy i obrywamy płatki, zostawiając kilka całych do dekoracji (usuwamy tylko środki). Na kruchym spodzie układamy warstwę płatków juki, na nich pokrojone
les mirabellesbabeczki. Są wspaniałe i tak kruche że należy je delikatnie brać do ręki bo są niesamowicie kkkrruche :-) Składniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec
Na słodko lub wytrawnienieco dłużej. Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się
Mix smakudłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne. Składniki: 50 dag mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 jajo do smarowania ciasteczek 1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy
Apetyczna babeczkaBardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką. Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy
Miksturownikczasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek(...)dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień i czy nadal takowe są nie wiedzą nawet najstarsi górale Z prostej przyczyny, żaden rogalik nie doczekał tak sędziwego wieku
Arbuziakipokojowej) 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 150 g mąki (mieszanki bezglutenowej) 150 g mąki ziemniaczanej Im więcej mąki ziemniaczanej w przepisie tym babka bardziej krucha. Przygotowanie: 1. Oddzielić żółtka od białek 2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Każde(...)Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą drewnianą łyżką. 5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. 6. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min. 7. Ciasto pozostawić w formie aby lekko ostygło. 8. Posypać cukrem pudrem i gotowe
Mama z Motylemdobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka + 1 zółtko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelać
Gosia gotujeHej :)) Jak tam po przedłużonym weekendzie??? Mój jakoś bez szału, sił jakoś nie miałam, taki jakiś leniwy był. Nie lubię tak, wolę mieć dużo energii i
kruche babeczkiKiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego
Smaczna Pyzaciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. Taki sernik to LATO 😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite 💙. Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy(...)owocowa: ok. 125 g jagód leśnych, 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), ponadto: jeżyny, listki mięty, jagody leśne. Przygotowanie: spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik
Moniki SmakołykiSmakują wybornie ! Wypróbuj je ! Tak wygląda forma do ciasteczek. Kruche ciasteczka z orzechami. Składniki : 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia
Przepisy i porady kulinarnewyjątku. Idealny na ciepłe dni. Trochę czasochłonny, ale można zrobić go np. tylko z 2 czy 3 warstw. Efekt końcowy jest wart poświęconego czasu :) SKŁADNIKI: 1.SPÓD 150 g kruchych ciastek bezglutenowych - użyłam herbatni ków Biscotti Nutri free 100 g rozpuszczonego masła 2.MASA SEROWO-JOGURTOWA 250 g serka mascarpone 400 g jogurtu greckiego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią pół(...)jogurtu greckiego 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody Przygotuj tortownice o średnicy ok. 22-23 cm. AD.1. Ciastka dokładnie pokrusz (np. wałkiem do ciasta) i wsyp do miski. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i dokładnie wciśnij w dno (np. dnem szklanki). Wstaw do lodówki. AD.2 . Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie
Kuchnia bezglutenowazaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się na nią. Warto! Składniki : 150 g masła(...)masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut
Słodkie PrzyjemnościTen sernik to placek, jest tak prosty,że nie wymaga większych zdolności kucharskich. Ale zaskoczy wszystkich swoją urodą. Dwukolorowy, w paski przypomina zebrę, stąd jego nazwa
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach? Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie sztywne, spoiste i twarde. A niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić
Karo in the Kitchengodzinę. Po schłodzeniu kroimy ciasto na talarki o grubości około 1 cm. Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C na termoobiegu (bez termoobiegu 200 st.C) . Pieczemy je ok 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche. Ostygnięte ciastka dekorujemy rozpuszczoną
Dzieje kuchennej WiewióryGrube i okrągłe, kruche i lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i tak wyrabia za Ciebie mikser) wystarczy uformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :) Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia
Kraina Miodem Płynącaformy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Kruchy spód posmarować powidłem, następnie za pomocą łyżki
Czerwień i błękitSzybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować
Kuchnia domowa AniPrzepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:) Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x
Kuchnia w czekoladzieSoczysta i mocno aromatyczna. Krucha i pachnąca jałowcem. Idealna jako pieczeń na obiad, a po wystudzeniu i pokrojeniu – genialna jako wędlina na kanapki. Tą szynkę robię już od ładnych paru lat. I zawsze wychodzi tak samo pyszna. W myśl hasła „przez żołądek do serca” to właśnie mięsa, a nie ciasta, były jedną z pierwszych rzeczy, którą próbowałam okiełznać zaczynając kilkanaście
Karo in the KitchenZnana chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową deserów. I dobrze! Bo jest to jeden z tych deserów, który nie tylko smakuje obłędnie , ale i wygląda
Ostra na Słodkosposób polewa kakaowa posypana ciasteczkami kruchymi w czekoladzie mlecznej i deserowej (zakupionymi w sieciówce na „B”), byłą jedyną rzeczą, na jaką wystarczyło mi sił o wpół do pierwszej w nocy z piątku na sobotę, po całotygodniowym niedosypianiu i wstawaniu o 5 rano. W rezultacie ciasteczka świetnie pasowały do delikatnego kakaowego ciasta i ptasiomleczkowej masy cytrynowej. Z pewnością tort na obchody
Kuchenne zapiski EdytyKruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki". Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników . Składniki: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 2
ciastkarnia na kruchym spodziebabeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut). W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać olej lub rozpuszczoną margarynę w takiej ilości by składniki połączyły się ale nadal były kruche. Możemy też zrobić babki bez kruszonki
prawdziwe jedzenieszybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik. ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania
Praktyczna plGruszki w roli głównej! A razem z nimi imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego
sama złodyczposypki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko
Symfonia Smaków