Pamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie tu. Zostało mi jeszcze trochę z ostatniej porcji, która idealnie wpasowała się jako dodatek do naleśników. Śniadanie dla żądnych słodyczy z rana – kakaowe pancakes, polane soczyście (lub mniej
Pink EnvelopeObowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku
Za drzwiami kuchnizimnego 150 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 200 g kajmaku o smaku krówki 50 g orzechów włoskich 50 g rodzynek powidła śliwkowe Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką
Ala piecze i gotujeŁatwe, słodkie ciasto z 3 warstwami - budyniem, krówka i bitą śmietana. Uwieńczone prażonymi płatkami z migdałów. Dla miłośników słodszych ciast oraz dla osób nie posiadających piekarnika. 'Migdałowiec bez pieczenia' Składniki ( na formę 22x13cm* ): - 1 duże opakowanie krakersów - 1 puszki masy kajmakowej/krówki - 100g płatków migdałowych * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki UHT - 2 łyżki cukru pudru * masa budyniowa
CookYourselfsprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą wodą
Pasje Jolkicukru to 400 kcal). Jest na pewno zdrowszym zamiennikiem cukru, ale to wciąż spora dawka kalorii. Suszone daktyle Jeden z moich ulubionych naturalnych słodzików. Smakiem przypominają karmelowe krówki. Najlepiej używać ich w formie zmiksowanej, świetnie nadają się do kremów czekoladowych, ciast, trufli itd. Kupując daktyle trzeba uważnie czytać etykiety, czasem producenci zalewają je syropem glukozowo-fruktozowym. OKAZJONALNIE
Powiedz dietom nieUwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :) Składniki: 300 ml śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone) 3/4 szklanki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii - stąd te kropki :)) Masło, kremówkę i masło rozpuścić w garnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ryżowych szyszkach z masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie
Smakowy Rajsiostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml mleka
Smakowy RajPamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie tu . Zostało mi jeszcze trochę z ostatniej porcji, która idealnie wpasowała się jako dodatek do naleśników. Śniadanie dla żądnych słodyczy z rana - kakaowe pancakes, polane soczyście (lub mniej) masą krówkową. Z przepisu wychodzi
pink envelopeCiasto: 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając
Jadło i czytadłosprawdzić ewentualne komentarze. Gdy przygotowuję post, zajmuje mi to około 2 godzin ( bez gotowania). Zrobienie zdjęć, obróbka, wpis. 3. Potrawa z dzieciństwa. Najmilej wspominam szyszki z preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe
Gosia gotujesmaku i nie wymagają długiej obróbki. Jadalne są przynajmniej cztery gatunki grzybów nazywanych rydzami - mleczaj rydz, mleczaj smaczny, mleczaj jodłowy i mleczaj świerkowy. W przeciwieństwie do pozostałych, nazywany też krówką, mleczaj smaczny, nie posiada pomarańczowego, a białe mleczko. Tego koloru mleczko ma też mleczaj wełnianka, który uznawany jest za gatunek trujący. Swoich rydzów nie zbierałem sam. Ze względu na możliwą
W SMAKśpią, a ja mam nieodpartą ochotę na "małe co nieco". Biorę wtedy jedną lub dwie szyszeczki i zaspokajam swoją "zachciewajkę". Ten przepis jest troszkę "nietradycyjny". Dziś zamiast szyszek z krówki, proponuję szyszeczki toffi z nutą cynamonu. Składniki: 300 g cukierków toffi (tyle akurat miałam i do tej ilości dostosowałam składniki) 3 łyżki masła 80 g ryżu preparowanego 1/3 łyżeczki cynamonu
Słodkie okruszkiWłaściwie nic wielkiego, a jednak... Potrafi przełamać lody. Wymalować najpiękniejszy uśmiech. Przywrócić nadzieję. Osłodzić najbardziej gorzkie chwile. Słodki cudotwórca. Jaki lubisz najbardziej? Twardy z płynnym nadzieniem, ciągnący jak krówka, czy miękki jak ptasie mleczko, owocowy czy czekoladowy? Karmelek. Wybieram karmelek. Nie, powinnam się poprawić. Wybieram cały słój pełen karmelków w kolorowych papierkach. Domowych. O smaku czerwonych
KUCHARNIA