królewska - 1291 przepisów (strona:18/87)

Kulinarnym tropem krainy lodu i ognia 147

książce dań. Jakby komuś było mało, to większość potraw przygotowana jest w dwóch wariantach: średniowiecznym i współczesnym. Książka podzielona jest na 6 działów z przepisami: Mur,Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem.  Na zdjęciu wypróbowany przeze mnie pasztet wołowy w cieście. Zamiast suszonych owoców dodałam marchewkę i ziemniaki. Wyszło bardzo smacznie i syto. Co prawda

W poszukiwaniu inspiracji
Danie po chłopsku. 167

Dzisiaj tak na szybko pyszne danie z Kiełbasą królewską , przyprawami  Skworcu i  Groszkiem Bonduelle . Wyśmienicie smakuje i sprawdza się w sytuacji gdy jesteśmy głodni a nie mamy  zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu.  Zapraszam :) Składniki : Około 5 ziemniaków ugotowanych w całości 2 pętka Kiełbasy królewskiej Tradycyjne jadło 1 łyżeczka  przyprawy do wieprzowiny Skworcu

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka serowa. 469

nowych przepisów. Zrobiłam także tę sałatkę serową. Przepis spisałam kiedyś z jakiejś książki kucharskiej. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem sałatki jest ser. Ja miałam ser żółty gouda i królewski. Można do niej użyć także innych Waszych ulubionych serów, ale żeby miały inne smaki. W sałatce jest też cebula czerwona, która dodała ostrości, a także jajka, pomidorki truskawkowe, ogórki konserwowe(...)mnie, ale bardzo ciekawy. Mi przypadła do gustu :-). Serdecznie polecam!   SAŁATKA SEROWA.           Składniki: po 120 g żółtego sera o różnych smakach np.ementaler, gouda, królewski, morski itp. 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 120 g małych pomidorków  2 łyżki posiekanego koperku 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki 178

świeże, kolorowe, świetnie dobrane składniki, nic tylko jeść oczami :) Dzięki przepisom w książce możecie również zjeść je w domu. Wśród sałatek znajdziemy: Azjatycki "gangnamslaw" z orzechami nerkowca i sezamem, Królewska sałatka z amarantusem i wiśniami czy sałatkę ze słodkich ziemniaków, malin i pestek dyni. Dania główne w surowej diecie również mogą być pełnowartościowym i świetnym posiłkiem. W rozdziale znajdziemy

Parowar Faceta
ŁATWA SZARLOTKA! PYSZNA! 376

ciastem w moim domu. Wykonuje je na różne sposoby, dzisiaj polecam Wam ten. Prosty i sprawdzony przepis na szarlotkę. Szarlotka jest dość słodka, oprócz jabłek, są w niej rodzynki królewskie i uwaga budyń! O tak warstwa śmietankowego budyniu jest idealna zresztą sprawdźcie sami!  Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 400 g mąki pszennej  - 100 g cukru pudru(...)będzie 3/4 całości a druga reszta. Ciasto przełóż do torebek foliowych i wstaw do lodówki. W tym czasie obierzemy jabłka na szarlotkę! PONADTO: - 6 dużych kwaskowych jabłek - garść rodzynek królewskich (czyli takich dużych) - 6 łyżek cukru - cynamon opakowanie Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem PONADTO: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem

SMYKWKUCHNI
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 185

mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez(...)studzimy. Umieszczamy w puszcze i możemy w taki sposób je przechowywać przez ok. 3 tygodnie, ale moje nie doczekały się nawet 3 dni... Tak upieczone pierniczki radzę udekorować lukrem królewski (Przepis TUTAJ ). Smacznego

Kuchnia Łukasza
,,Kolorowe ciasteczka na choinkę’’ 102

mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim oraz ozdobami cukierniczymi według uznania. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru

Podróż w kulinaria
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 185

upiekłam pierniki, ale takie, które nie rosną, bo łatwiej dekorować i łatwiej nałożyć masę cukrową. Tu świetnie sprawdziły się  Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy .  Potem przygotowałam Lukier Królewski (Royal Icing) , który podzieliłam na dwie części, jedną zabarwiłam na zielono, a drugą pozostawiłam białą.  Masa Plastyczna, tą akurat kupiłam, bo tak naprawdę to nie jestem zwolennikiem tej masy(...)można było odcisnąć wzór z lukru.  Blat pospałam cukrem pudrem i na nim rozwałkowałam masę plastyczną. Przyłożyłam do niej szablon, na który tępą stroną noża stołowego nałożyłam lukier królewski (do tego przygotowałam lekko gęściejszy, czyli dodałam więcej cukru pudru). I teraz cała zabawa, czyli złapałam za profilowany języczek szablonu i pomału unosiłam go jedną ręką, a drugą za pomocą

Blondynka Gotuje
,,Migdałowe gwiazdeczki” 123

dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskim Smacznego

Podróż w kulinaria
Piernikowe bombki 222

posmarować półkule białkiem.     Piec przez ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 190 ° C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć półkule z foremek, pozlepiać za pomocą lukru królewskiego (ważne: przed zlepieniem włóż do środka każdej bombki sznureczek) i ozdobić (również lukrem królewskim ).    https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Domowa Cookierenka Agi
#29 Pierniczki idealne 133

rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli(...)wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski  - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości ok. 1,5 szklanki na jedno białko. Można go zrobić też bez ubijania - po prostu utrzeć

Kuchnia w szuwarach

Proponowane wyszukiwania