królewska - 1291 przepisów (strona:20/87)

Tortilla patatas z chorizo 119

Barcelona - Katedra św. Eulalii Barcelona - znicz olimpijski na stadionie W Barcelonie można zobaczyć wiele dziwów architektonicznych Port w Barcelonie - jeden z największych nad Morzem Śródziemnym; jest tu też stocznia królewska LLoret de Mar - widok na Morze Śródziemne Lloret de Mar - miasto-raj dla turystów

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwica wołowa na królewskich boczniakach 82

Niedawno natknęłam się w jednym ze sklepów sieciowych na królewskie boczniaki. Przepiękne grzyby. Nawet nie wiedziałam, że takie istnieją. W smaku i strukturze idealne. Czy może być lepsze połączenie - idealna polędwica wołowa z idealnymi grzybami. Polecam. Składniki: 2 kawałki polędwicy wołowej (  2 steki ) 150 gram boczniaków królewskich ( pakowane po 2 sztuki – 150 g ) Sól Pieprz Masło klarowane Olej Wykonanie

Smaki Ewy
Babka limonkowa 112

formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo

Pociąg Do Kuchni
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 139

Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;)  korpus z kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron(...)gryczany nać kolendry  2 świeże boczniaki królewskie  Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry

AZgotuj!
Sałatka królewska 279

Sałatka królewska Kolorowa, apetyczna, bardzo smaczna sałatka. Na imprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować

na moim stole...
lot na Łysą Górę 155

jego funkcji nie ma jednoznacznej interpretacji, bo równie dobrze mógł być to wał obronny. znacznie bardziej malownicza historia wiąże się z kamienną figurą na początku Drogi Królewskiej na wzgórze. żył sobie kiedyś niezwykle dzielny rycerz, który brał udział w wielu bitwach. po ich zakończeniu pielgrzymował do wielu świętych miejsc, końcem wędrówki miał być klasztor na Świętym Krzyżu. kiedy dotarł(...)przesuwa się pod górę o ziarnko piasku. kiedy dotrze na szczyt odzyska ludzką postać i nastąpi koniec świata - niezwykle optymistyczna perspektywa ;) droga na wzgórze nosi miano Drogi Królewskiej i ponoć każdy król tę trasę pokonywał pieszo. a miał co pokonywać - 2 km pod górkę. w tej chwili naturalne miejsca odpoczynku wyznaczają przystanki drogi krzyżowej.  nie polecam tej trasy paniom

Eksperyment sobotni
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 111

Kiedy Neapol odwiedziła królewska para – Margherita i Umberto di Savoia w roku 1889, Raffale Esposito- tamtejszy piekarz przygotował na ich cześć specjalną potrawę. Miała ona obrazować przywiązanie tamtejszego ludu do własnej tradycji, ale przy użyciu składników mozzarelli, pomidorów i bazylii danie zaprezentowało barwy narodowe Włoch. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza świata, do dziś znana na całym świecie jako

Bon Ton Italia
Sernik królewski. 1162

Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 191

Wierzynek  , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka słyszałam opowieści babci o Wierzynku. O wszystkich pysznych potrawach, które tam jadła, wspaniałych wnętrzach i królewskim serwisie. I nie ma chyba osoby, która nie słyszała by o słynnej restauracji Wierzynek - a czemu słynnej? - ponieważ historia  restauracji Wierzynek sięga roku 1364 kiedy to król Polski Kazimierz Wielki wydał(...)naszych planach.  Nasze oczekiwania co do restauracji sprawdziły się 100 %, ale z pewnością wielka była w tym zasługa pana Marcina, który sprawił, że czuliśmy się iście królewsko. Obsługa była zdecydowanie na najwyższym poziomie, wnętrza jak widzicie na załączonych zdjęciach są niesamowicie eleganckie, pełne przepychu i klasy, a jedzenie... Jak już mówiliśmy wcześniej nasze żołądki miały bardzo ograniczone możliwości

Plate of Joy
Oliver Nasti w Le Victoria Brasserie Moderne 87

daniowe menu oraz degustacja wina Godz: 12:30 Liczba gości: 50 osób Rezerwacji możecie dokonać osobiście, telefonicznie bądź poprzez poniższy e-mail: Le VictoriaBrasserie Moderne – Sofitel Warsaw Victoria Ul. Królewska 11, 00-065 Warszawa Tel: +48 22 657 83 82 Email: brasserie.moderne@sofitel.com

królestwo garów
PIETRUSZKOWO CYTRYNOWY ŁOSOŚ PIECZONY 109

Łosoś rybka iście królewska, bardzo lubiana w moim domu.. TY razem w towarzystwie cytryn i natki pietruszki. Idealna para ;)   Składniki: 30 dag filetu z łososia 3 gałązki natki pietruszki skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie Łososia oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. N wierzch łososia ścieramy skórkę

Z Majeczką w kuchni
Mamałyga z sosem grzybowym, czyli bałkańskie klimaty. 171

zwanej polentą. Wspaniałe danie z kaszki kukurydzianej podawanej na różne sposoby. Nasza wersja jest trochę w stylu kotletów, bo jest podsmażana na oliwie, podana z wspaniałym sosem z boczniaka królewskiego. Mniammmm :) Bałkany to niezwykły rejon z cudowną kuchnią. My uwielbiamy specyfiki z tamtego regionu. A jak to jest u Was ? Próbowaliście kiedyś mamałygę ? Koniecznie wypróbujcie, bo to smaczne i zdrowe(...)naczynia żaroodpornego. Wcześniej naczynie przelewamy zimną wodą. Mamałygę rozprowadzamy równomiernie i odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie bierzemy się za zrobienie sosu. Składniki sos : 2 szt. boczniaka królewskiego 6 pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki jogurtu w typie greckim 1 łyżka mąki oliwa z oliwek pieprz, majeranek, grzybowy sos sojowy, ostra papryka Boczniaka i cebulę kroimy w kostkę

vegetanie
Królewiec na pożegnanie starej pracy... 453

pożegnanie starej pracy przyniosłam do biura ciasto - przepis, który od lat jest w mojej rodzinie i zawsze się sprawdza. Ciasto nazywa się Królewiec i słusznie, bo ma iście królewski smak, a ja od siebie nadałam mu także królewską oprawę;) Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki ciepłego miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko 15 dkg rozpuszczonego

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki 104

wyłożonej papierem do wypieków, zostawiając znaczne odstępy, ponieważ ciasto rośnie. Wielkość odstępów zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 – 15 min. Polecam dekorowanie pierniczków lukrem królewskim z dodatkiem kolorowych barwników . Łatwo stworzyć małe cuda, którymi można z powodzeniem obdarowywać bliskich. Przepis na lukier królewski znajdziesz w kategorii Dekoracje. Pierniczki zaraz po upieczeniu są pulchne i mięciutkie

Za drzwiami kuchni
Kruche ciasteczka – barwne motylki 85

Ciasteczka idealne do chrupania przy herbacie czy kawie. Możemy bawić się różnorodnością kształtów i… kolorów. Wystarczy lukier królewski i barwniki. Samo dekorowanie takich ciasteczek daje wiele zabawy i radości. Bardzo polecam! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10 min. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek, trzeba ich bardzo pilnować, żeby się nie spiekły. Ślicznie wyglądają udekorowane Lukrem królewskim . Bardzo gęsty lukier nakładamy do tubki z pergaminu do pieczenia, zwiniętej tak, by na końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania