krewetki - 3660 przepisów (strona:128/244)

Pizza w domu! Dla Niej i dla Niego! 236

Też tak macie, że jak robicie pizzę zawsze jest problem z czym ma być, jeden woli z salami, drugi z krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z oliwkami, tamten żeby tylko bez oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki(...)pieczenia pizzy SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEGO: - sos pomidorowy, ser - młoda cebulka, szynka - wysokiej jakośći, świeże oregano, pomidorki koktajlowe SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEJ: - sos pomidorowy, ser - pomidorki koktajlowe, krewetki koktajlowe, ananas, oregano świeże Na blat ciasta wykładamy sos pomidorowy, zaczynamy od środka blatu, robiąc łyżką coraz większe okręgi. Na rozprowadzony sos pomidorowy, wysypujemy starty na małych oczkach ulubiony

SMYKWKUCHNI
Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem Soba 125

Składniki: (na 2 porcje) 10-15 dużych krewetek królewskich/tygrysich 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 10-15 g masła łyżka oliwy z oliwek 60 ml białego wina, pół wytrawnego sól i pieprz po szczypcie do smaku pół łyżeczki cukru 50-80 ml mascarpone 200 g makaronu Soba świeże listki bazylii starty na grubej tarce świeży(...)jedną papryczkę chilli, sól i pieprz. Dusić aż pomidory mocno zmiękną i puszczą sok 4. Dolać wino, wymieszać by smaki się połączyły 5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie po 1,5-2 minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu 6. Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około

KreatywnePiny
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 176

aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa(...)czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem.  Na talerzach posypać sezamem i zieleniną. Podać z cząstkami cytryny

SzczyptaSmaQ
Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem 333

cebulą oraz sosem z chili i limonką. Do tego trochę sałaty i pestki dyni. Jak dla mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest doskonałą bazą - można do niej dodać np. krewetki, kurczaka (wtedy powinno wystarczyć na 4 porcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale(...)piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego

Pełny talerz
Paella musiała być 149

było dłużej przeglądać karty z daniami, bo już od początku wiedzieliśmy czego szukamy. Zajadając chleb posmarowany pomidorem z solą i oliwą czekaliśmy na danie główne, czyli paellę z kurczakiem, krewetkami i małżami. Wieczorem wybraliśmy się na spacer, by lepiej strawić późny obiad. Co chwilę natykaliśmy się na restauracje, które przy wejściu, zamiast kelnera, zastosowały stół pełen przysmaków z kuchni(...)hiszpańskiej. Taki sposób zdecydowanie bardziej zachęca do wejścia, niż uciążliwe nagabywanie. Zresztą widać, że Sangria kusi swoim kolorem, krewetki ustawione w rzędzie, czekają na swoją kolej zaraz obok homara i tortilli. Nikt nie krzyczy do ucha, bo wszystko jest już ugotowane i prezentuje się w ciszy. Obojętnie obok tego nie da się przejść, musiałam chociaż je uwiecznić na zdjęciach

pink envelope
Mule po marokańsku 199

Nadal w naszym menu królują owoce morza. Powiem Wam szczerze że jeszcze kilka lat wstecz jakby ktoś mi powiedział że będę zajadać się mięsem ośmiornicy, mulami czy krewetkami to powiedziałabym że ma "nierówno pod sufitem", nie mogłam nawet na nie patrzeć. No i co? najpierw nieśmiało przygotowałam krewetki, nie za bardzo miałam odwagę ich skosztować

Moje Małe Czarowanie
Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi 157

był strzał w dziesiątkę - pasowały bowiem dużo bardziej od ziemniaków. Potrzebne nam: - 400g mieszanki ryb morskich (u mnie z Biedronki, ale lepiej kupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony(...)cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody  - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie:  Do garnka z gorącym bulionem wrzucić mieszankę ryb i krewetki, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchew oraz pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwę, harissę i doprawić do smaku. Składniki na kluseczki wymieszać

W poszukiwaniu inspiracji
Krewetki w sosie winno - cebulowym 186

SKŁADNIKI: 1 opakowanie krewetek koktajlowych 2-3 cebule(...)białego wytrawnego wina 2 łyżki masła szczypta chili szczypta soli KROK1: Cebulę pokroić w kostkę Na rozgrzanej patelni roztopić masło, smażyć cebulę dopóki się zeszkli KROK 2: Krewetki dodać do podsmażonej cebuli, podlać białym winem Smażyć około 10 minut. Wino powinno się zredukować na tyle by pozostał sos, w którym możemy moczyć pieczywo. Na koniec lekko posolić, dodać chili

smacznieinatemat
Zupa Wietnamska Tom Yum 99

popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło:  http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna 1 kg kości wołowych 400g karkówki 10 krewetek tygrysich 5 suszonych papryczek chili 8 pieczarek świeży imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego  mieszanka chińska - mrożone(...)taki jak na rosół. Gdy warzywa i kości będą już ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki,  krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się

ClauditteMissCooking
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 154

Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla  ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu(...)dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni

ClauditteMissCooking
Orientalny Melonowo- Ogórkowy Chłodnik z Krewetkami Tygrysimi 53

ogórek długi 1 awokado 1 limonka kawałek imbiru - długość 4 cm 1/2 łyżeczki pieprzu 10 listków świeżej mięty 1/2 kostki masła 5 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 30 krewetek tygrysich obranych i surowych jogurt naturalny Przygotowanie: Garnek lub głęboka miska. Patelnia. Blender. Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka(...)dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado. Porcja wyszła na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione masło wraz z pietruszką i posiekanym czosnkiem. Smacznego

ClauditteMissCooking
Kolacja z krewetkami 124

Składniki: 500 g krewetek 3 łyżki śmietany - Bażanowice 12% pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju szczypta kardamonu, chilli, imbiru,  sól do smaku sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe(...)Przygotowanie: W woku rozgrzać olej, dodać listki laurowe - podgrzać, następnie chilli, imbir, kardamon, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu śmietanę i połowę posiekanej natki, chwilę podgrzewać.  Oczyszczone krewetki dodać do woka i trzymać ze dwie - trzy minuty, przemieszać, skopić sokiem z cytryny, posolić do smaku.  Dosypać natki i ............................. Smacznego ja podałam z sałatą lodową w sosie

Gaździnka warzy
Paella z owocami morza 184

krewetek oraz kalmarów stanowi niezwykłą ucztę dla prawdziwych smakoszy. Składniki na 3-4 porcje: 300g ryżu arborio, ewentualnie parboiled 400g mieszanki owoców morza (u mnie kalmary, małże i krewetki) 1 cebula 3 ząbki czosnku Puszka pomidorów w puszce 500 ml bulionu Szklanka mrożonego zielonego groszku Po garści mrożonej czerwonej i zielonej papryki lub po ½ świeżej Szczypta szafranu, ewentualnie

Fabryka pomysłów
Azjatycki rosół na dorszu 140

możecie też użyć innych dodatków, mogą to być ulubione zioła, przyprawy, owoce morza, warzywa, tofu itp.     Tajski sos chili Enoki   Zestaw przypraw do zupy Pho Suszone krewetki - rewelacyjna przyprawa Śniadanie w Chiang Mai Śniadanie w Chiang Mai Kuchnia tajska Tom yum goong, ostro-kwaśna zupa z krewetkami

SzczyptaSmaQ
Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free) 341

Ciekawe wykorzystanie cukinii oraz kalafiora. Potrawa jest lekka i delikatna, a dodatkowo bezglutenowa i bardzo szybka w przygotowaniu. Kurczaka można zastąpić krewetkami. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony The Healthy Foodie . Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego(...)puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry 1 łyżka oliwy 1 mała cebula, drobno posiekana 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami) sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić 1/2 łyżeczki curry) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) garść świeżej posiekanej

My Culinary Art