wielką przyjemnością zapraszamy Was ponownie na stronę HelloZdrowie , gdzie przygotowaliśmy coś lekkiego, wiosennego, bardzo aromatycznego i pysznego! Czeka tam na Was przepis na pyszne spring rollsy z krewetkami i pomelo , dodatkowo aromatyczny sos do maczania na bazie ostrej papryczki, soku z pomelo i imbiru! Zapraszamy i polecamy
Plate of Joyszef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z delikatnymi aromatami cytrusowymi, orzeźwiające(...)różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir jest winem bardzo smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań. Tak naprawdę
królestwo garówpodawać ) oraz mieszankę przypraw do makaronów (Delizie alla Sorrentina) SKŁADNIKI: Mieszanka Delizie alla Sorrentina: bakłażan, papryczka pepperoni, oliwa z oliwek, bazylia, suszone pomidory,oliwki, cebula, czosnek, sól mrożone gotowane krewetki(...)Tiger Makaron Rigatoni świeża pietruszka, parmezan Likier Limoncello Mieszankę Sorrentina zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dolewamy oliwy z oliwek.Krewetki porządnie sparzamy wrzątkiem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przygotowaną mieszankę oraz krewetki mieszamy z odcedzonym makaronem. Danie przyozdabiamy pietruszka i parmezanem. Popijamy Limoncello Zdrowie naszych Włochów!! Bon Apetit
MarciochaKucharzyryżowy.. nie wyszło, po moczeniu 2 minutowym nadal był twardy.. sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie(...)listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według uznania. Ja dodałam sól, pieprz, utartą kolendrę, kurkumę i papryczkę chilli. Po kolejnej minucie wyłączamy gaz. Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w gorącej
MarciochaKucharzyZaszaleliśmy:) Paella mixta z langustami i kurczakiem SKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku zielony groszek z puszki 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście 1/3 szklanki białego wina(...)słodką oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Następnie włożyć obrane langustynki lub krewetki, wymieszać. Na wierzch położyć kilka całych lengustynek oblać je oliwą. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia
MarciochaKucharzyPapryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać(...)bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie warto zrobić przygotować sos pomidorowy. Odciąć górną część papryki i oczyścić środek z gniazda. Paprykę napełnić farszem. Paprykę umieścić
MarciochaKucharzySkoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych(...)pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składnikiok. 300 g makaronu tagliatelle250 g mrożonych krewetek Black Tiger1 szklanka
Pink EnvelopeTeż tak macie, że jak robicie pizzę zawsze jest problem z czym ma być, jeden woli z salami, drugi z krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z oliwkami, tamten żeby tylko bez oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki(...)pieczenia pizzy SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEGO: - sos pomidorowy, ser - młoda cebulka, szynka - wysokiej jakośći, świeże oregano, pomidorki koktajlowe SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEJ: - sos pomidorowy, ser - pomidorki koktajlowe, krewetki koktajlowe, ananas, oregano świeże Na blat ciasta wykładamy sos pomidorowy, zaczynamy od środka blatu, robiąc łyżką coraz większe okręgi. Na rozprowadzony sos pomidorowy, wysypujemy starty na małych oczkach ulubiony
SMYKWKUCHNISkładniki: (na 2 porcje) 10-15 dużych krewetek królewskich/tygrysich 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 10-15 g masła łyżka oliwy z oliwek 60 ml białego wina, pół wytrawnego sól i pieprz po szczypcie do smaku pół łyżeczki cukru 50-80 ml mascarpone 200 g makaronu Soba świeże listki bazylii starty na grubej tarce świeży(...)jedną papryczkę chilli, sól i pieprz. Dusić aż pomidory mocno zmiękną i puszczą sok 4. Dolać wino, wymieszać by smaki się połączyły 5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie po 1,5-2 minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu 6. Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około
KreatywnePinyaromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa(...)czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem. Na talerzach posypać sezamem i zieleniną. Podać z cząstkami cytryny
SzczyptaSmaQcebulą oraz sosem z chili i limonką. Do tego trochę sałaty i pestki dyni. Jak dla mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest doskonałą bazą - można do niej dodać np. krewetki, kurczaka (wtedy powinno wystarczyć na 4 porcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale(...)piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego
Pełny talerzbyło dłużej przeglądać karty z daniami, bo już od początku wiedzieliśmy czego szukamy. Zajadając chleb posmarowany pomidorem z solą i oliwą czekaliśmy na danie główne, czyli paellę z kurczakiem, krewetkami i małżami. Wieczorem wybraliśmy się na spacer, by lepiej strawić późny obiad. Co chwilę natykaliśmy się na restauracje, które przy wejściu, zamiast kelnera, zastosowały stół pełen przysmaków z kuchni(...)hiszpańskiej. Taki sposób zdecydowanie bardziej zachęca do wejścia, niż uciążliwe nagabywanie. Zresztą widać, że Sangria kusi swoim kolorem, krewetki ustawione w rzędzie, czekają na swoją kolej zaraz obok homara i tortilli. Nikt nie krzyczy do ucha, bo wszystko jest już ugotowane i prezentuje się w ciszy. Obojętnie obok tego nie da się przejść, musiałam chociaż je uwiecznić na zdjęciach
pink envelopeNadal w naszym menu królują owoce morza. Powiem Wam szczerze że jeszcze kilka lat wstecz jakby ktoś mi powiedział że będę zajadać się mięsem ośmiornicy, mulami czy krewetkami to powiedziałabym że ma "nierówno pod sufitem", nie mogłam nawet na nie patrzeć. No i co? najpierw nieśmiało przygotowałam krewetki, nie za bardzo miałam odwagę ich skosztować
Moje Małe Czarowaniebył strzał w dziesiątkę - pasowały bowiem dużo bardziej od ziemniaków. Potrzebne nam: - 400g mieszanki ryb morskich (u mnie z Biedronki, ale lepiej kupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony(...)cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie: Do garnka z gorącym bulionem wrzucić mieszankę ryb i krewetki, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchew oraz pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwę, harissę i doprawić do smaku. Składniki na kluseczki wymieszać
W poszukiwaniu inspiracjiSKŁADNIKI: 1 opakowanie krewetek koktajlowych 2-3 cebule(...)białego wytrawnego wina 2 łyżki masła szczypta chili szczypta soli KROK1: Cebulę pokroić w kostkę Na rozgrzanej patelni roztopić masło, smażyć cebulę dopóki się zeszkli KROK 2: Krewetki dodać do podsmażonej cebuli, podlać białym winem Smażyć około 10 minut. Wino powinno się zredukować na tyle by pozostał sos, w którym możemy moczyć pieczywo. Na koniec lekko posolić, dodać chili
smacznieinatemat