Zapraszam na kolejny przepis z użyciem produktów Prymat które otrzymałam w ramach konkursu „Twój sposób na imprezę” . Dziś dipy - czosnkowy i barbecue. składniki: 250 g krewetek tygrysich 250 g piersi kurczaka ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki(...)łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu Składniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami. Dipy przygotować
Monia miesza i gotujezdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części. Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz, krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki, czy włókien tykwy. WSZYSTKIE RYBY MUSZĄ BYĆ
My Culinary ArtSałatka z krewetkami, pomidorem i sosem balsamicznym to moja kilkuskładnikowa propozycja, która doskonale sprawdzi się na lunch lub kolację. Sałatkę możecie podać z grzankami oraz urozmaicić awokado bądź nawet serem fetą. Dla mnie taka wersja jest najlepsza i znika naprawdę błyskawicznie. Czytaj więcej
Di gotujesushi, ale istotne są również użyte w nim dodatki. Z popularnych dodatków najczęściej podawanych w zestawie razem z sushi jest marynowany imbir i wasabi. Wśród popularnych przekąsek są krewetki w tempurze i omlet japoński. Jest wiele rodzajów sushi i w zależności od dodatków może to być np.: nigiri — ryż uformowany w wałeczek z odrobiną na wierzchu chrzanu wasabi(...)plastrem świeżej lub wędzonej ryby nigiri — ryż z odrobiną wasabi i gotowaną krewetką sushi maki — zrolowane plastry nori w środku z ryżem i różnymi dodatkami hosomaki — sushi z rybą futomaki — sushi z omletem i warzywami Maki najczęściej zawierają paski świeżej lub pieczonej ryby, awokado, ogórek, marynowane grzyby shitake, tykwę, rzodkiew. Do sushi z ryb na surowo najczęściej używa się łososia
Kuchcik gotujeprzygotować półmisek z kanapkami w różnych wersjach. Zobacz, jakie są nasze pewniaki na szybkie mini kanapki, które w mgnieniu oka znikają ze stołu! Lista składników: bagietka kilka sztuk grillowanych krewetek kilka plasterków szynki parmeńskiej oliwki pokrojone w talarki pomidor pokrojony w plastry kilka plasterków kindziuka rzodkiewki pokrojone w talarki oliwa dobrej jakości ząbek czosnku Wykonanie: Pokrój bagietkę, skrop delikatnie(...)przejedź po niej przekrojonym ząbkiem czosnku. Tak przygotowane plastry bagietki podsmaż na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku. Na każdy plaster bagietki nakładaj dodatki, np. plasterek pomidora i krewetkę, plasterek szynki i oliwki, kindziuk i rzodkiewkę. Masz inne ulubione dodatki do kanapek? A może po prostu chcesz poeksperymentować z innymi składnikami? Wypróbuj różne opcje, by znaleźć Wasze ulubione smaki
RozdomowionaHiszpanii i postanowiłam zrobić makaron po katalońsku. Dodanie hiszpańskiej papryki pikantnej i wędzonej spowodowało, że danie jest wyjątkowe w smaku, a chorizo i nasza śląska świetnie połączyły się z krewetkami i makaronem. Nie trzeba jechać do Hiszpanii, można Hiszpanię mieć w Polsce na talerzu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzez markę Weber , na którym spotkali się blogerzy kulinarni. Partnerem spotkania był również producent azjatyckich sosów marka Lee Kum Kee . Ja wybrałam grill gazowy i przygotowałam na woku grillowane krewetki z warzywami, do których użyłam dwóch sosów Lee Kum Kee: jasnego sojowego i pasty chili z czosnkiem. Z dodatkiem tych sosów, sezamu, kolendry i soku z limonki moje danie
Kulinarne przygody Gatity