blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować konfiturą. Wyłożyć resztę czekoladowego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączyć. Tort wstawić do lodówki. Wierzch i boki – ganache: 10. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać obie poszatkowane czekolady, mieszać, aż czekolada się(...)wyrównać go szpatułkami. Pod koniec maczałam szpatułki w gorącej wodzie, żeby były ciepłe i lepiej można było wyrównać tort. 13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać ( patrz FILM ), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton
Mała Cukierenkatort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej(...)stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Blaty przekładamy kremem, dekorujemy owocami i np. łabędziami z bezy . Gotowe
Rozpustne gotowaniemasy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+zielony barwnik spożywczyDo dekoracji:marcepanczekoladaczekoladowa posypkaBabeczki przygotowujemy według przepisu. Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu.Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy
CiastkozercyJeśli urodziny to nie może zabraknąć tortu :) tak jak u nas, w każdym domu na urodziny pieczemy tort, tak i na 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu(...)rozsmarować masę z kremem czekoladowym, przykryć blatem ciemnym i wyłożyć resztę kremu z frużeliną, przykryć jasnym blatem i włożyć do lodówki. Dodatkowo: 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek wiśnie z frużeliny pokruszony wafelek Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier i ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go masą z bitej śmietany. Przyozdobić według
Kulinarna (nie)codziennośćpierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam(...)zmniejszeniem masła i cukru. Inne pomysły na wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki Koktajl truskawka-kiwi-banan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* - 200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru
Corner With Recipessłodki , czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami tortu, jednak ostateczna decyzja padła na niego i nie żałuję, mimo tego że w trakcie robienia jak to ze mną bywa stwierdziłam że mogłam zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko wynagradza(...)placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru
charlotte gotujeDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie
Oryginalny smakprzykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację naszego tortu: dookoła naszego płotu z rurek od wewnętrznej części tortu wysypujemy trawę
Mentor SmakuPrzepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy. Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy(...)różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości. Każdą warstwę układamy naprzemiennie z obręczy jasnych i ciemnych. Kolejne warstwy przekładamy kremem. Wszystkie warstwy mocno ponczujemy. Jeśli pozostanie kremu możemy posmarować nim boki tortu. Smacznego
Salonik smakówkonsystencję. Dodajemy skórkę z pomarańczy i cukier puder. Całość ubijamy na gęstą masę. Uważajmy, aby nie przedobrzyć, gdyż w późniejszej fazie masa może zacząć nam się rozwarstwiać.Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki aby się schłodził.PRZYGOTOWANIE sosu wiśniowego z pomarańczami:Dwie pomarańcze filetujemy i przekładamy do miski. Z trzeciej wyciskamy sok.Filety oddzielamy od soku.Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy(...)alkohol odparował to znak, że możemy przystąpić do redukowania sosu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu, aby sos się nie przypalił. Powinien być gęsty i kleisty.PRZYGOTOWANIE i wykończenie tortu bezowego:Na bezie rozprowadzamy krem pomarańczowy. Całość polewamy sosem wiśniowym z pomarańczami.Całość wstawiamy na kilka minut do lodówki i możemy serwować. Smacznego
kulinarnyJaLekkie niczym obłoczek, a przy tym pyszne, wręcz uzależniające. Zostało ochrzczone adekwatnie do smaku, konsystencji i wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym
Ratunku obiadnawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się(...)nadal spełnia swoją funkcję jak na początku. Co więcej nic nie odprysnęło, jak chcecie mogę Wam go nawet pokazać. Sami zresztą widzicie, że piekę dużo i gotuję dużo, a kremy i inne małe potrawy najlepiej mi się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna, masa do wafli, wczorajszy krem do karpatki
Blondynka Gotujeodstawiamy do ostudzenia – ciasto powinno lekko opaść – tak ma być. Kończymy Tort Kukułka: Masa czekoladowo-kawowa: Przed samym wyłożeniem na tort, masę czekoladowo-kawową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównujemy i schładzamy. Biszkopty: Kawę i alkohol mieszamy. W ciepłej mieszance dokładnie moczymy biszkopty(...)samym wyłożeniem na warstwę biszkoptów, masę kukułkową wyjmujemy z lodówki i ubijamy do momentu powstania gęstego kremu. Pod sam koniec miksowania dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na wierzch ciasta. Biszkopty mogą się trochę przemieścić, ale to nic. Wyrównujemy i schładzamy cały tort przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem tort Kukułka możemy posypać czekoladą dla ozdoby. Post Tort
Poezja smakuKiedyś jadłam taki tort u koleżanki i bardzo mi smakował. Wreszcie przyszła okazja by go zrobić i rozkoszować się jego smakiem i prostym ale efektownym wyglądem. Dla mnie najpiękniejszy ten żółty kolor. Do zrobienia "galaretki" adwokatowej użyłam Adwocaat Dalkowski Starotoruński . Adwokat ma piękny i intensywny żółty kolor i smakuje wybornie. Ja osobiście gustuję w takich słodkich alkoholach, więc(...)łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać krem. Masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny lodówki. Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu
Ala piecze i gotujesię marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować(...)Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Krem i dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem
Czerwień i błękit