uroczystość rodzinną i nie wiesz co upiec, aby zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu(...)nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy kokosowej z wiórkami. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki wody i likieru. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Posmarowany tort posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawek.. Przechowywać w lodówce. Tort
Chocolate Muffin Blogsprawiają, że tarta jest ciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze
Symfonia Smakówsię obawiałam czy podołam temu zadaniu, jednak okazało się, że nie jet to tak trudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek
Z miłości do słodkościBiszkopt to podstawa do zrobienia tortów, czy też ciast z kremem. Próbując kilka przepisów znalazłam ten, który moim zdaniem jest najlepszy i, który mi zawsze wychodzi. Przepis znaleziony gdzieś w mamy zbiorze przepisów. Przepis: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno
Motylkowa Kuchniaspecjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY
Rozpustne gotowaniedopuścić do wrzenia. Cały czas mieszamy. Następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia. Kiedy mleko jest już zimne przecedzamy przez siteczko. Gotowym aromatyzowanym mlekiem wzbogacamy smak kremów np. do babeczek, muffinek, tortów. /inspiracja przepisu: Jamie Oliver’s FOOD Tube „Sezonowe Słodkości” Cupcake Jemma
Domowy Smak Jedzeniaminimalistyczne, a smak migdałów i ich lekka chrupkość nadają czegoś niesamowitego :) Moim zdaniem niesamowitą sztuką jest wymyślić coś takiego smacznego, prostego i minimalistycznego. Bo każdy może upiec tort z przeróżnymi posypkami, dodatkami, kremami i ogromem różnych, mieszających się smaków, jednak wymyślić coś co nie mdli, nie nudzi i ogromnie smakuje gdzie tak naprawdę głównymi składnikami jest czekolada i dżem morelowy
Jedzeniomaniaczasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)SKŁADNIKI (na 12 sztuk)100 gram miękkiego masła1/2 szk. cukru1 i 1/2 szk. mąki1/2 szk. maślanki1
Magiczna kuchnia Dariitakże plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze
Kulinarne przygody Gatityciepłe kraje, to deser wymaga chłodnych warunków, by śmietanowy krem mógł prezentować się w pełnej krasie. Odradzam prezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej
W kuchni wieczoremrozpuszczona żelatynę i dalej ubijać.Następnie dodać odsączone z zalewy mandarynki, wymieszać z kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem.Drugi krem waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku mandarynek. pokryć nim boki i wierzch tortu. Dowolnie ozdobić
Mix smakuSkładniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Krem:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówkiłyżka cukru z prawdziwa wanilią (można użyć cukru waniliowego)4 łyżki cukru pudrułyżeczka ekstraktu waniliowego50 g mielonych(...)gładkich konsystencji.Biszkopt przecinamy na dwie części.Na dolny blat ciasta wykładamy masę czekoladową, a na nią krem z orzechami. Całość przykrywamy górną częścią tortu i posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz czekoladą.Moje posty
Słodka Stronatort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie. Tort czekoladowo — czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny. Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia
Wypieki i Rumieńcewystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy(...)które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki, nos i doczepiamy precelkowe rogi. Nie wiem dlaczego- ale mi dużo bardziej podobają się te bez buziowe reniferki ( jak na zdjęciu głównym
Domowe Tortyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Dodatkowo: ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych
Kulinarne Przeboje