sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody(...)pierników w czekoladzie nadziewanych 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy według uznania, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Przygotowanie do pieczenie: Do blaszki wyłożonej papierem
Izabelawkuchniserowo-czekoladowa 60 dag twarogu tłustego w kostce 50 g białej czekolady Goplana 200 ml śmietanki słodkiej kremowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana(...)CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę i wymieszać. Wylać na kruchy czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika
Wanilia i Kardamonzamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej 2 op. kuleczek maltesers DO NASĄCZANIA: słaba, lekko posłodzona
Domowe Tortymąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa jabłkowa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g Pianka śmietana kremówka - 400 ml galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 1/2 szkl Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić(...)stop.przez ok.30 minut. Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić. Pianka Galaretkę
Kuchnia Danusiwyczuwalną w smaku. Idealny na najróżniejsze okazje i na słodkie chwile ‘bez okazji’. Zrobiony na mięciutkim biszkopcie z dodatkiem wody różanej, przełożony pysznym śmietanowym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone. Do zdobienia wykorzystany został ten sam krem- tyle, że zmieniłam jego kolor i za pomocą wody różanej nadałam mu przyjemny a zarazem delikatny kwiatowy posmak. Więc, jeżeli(...)Słodki, pyszny i piękny bukiet kwiatów! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy (proszek) szklanka cukru łyżeczka wody różanej dwie łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy, czerwony SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: woda różana czerwony barwnik spożywczy opakowanie podłużnych biszkopcików ( sponge
Domowe Tortyniepełna szklanka mąki tortowej (4/5 szklanki) 1 duży budyń malinowy bez cukru (na 3/4 l mleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa (warto wzbogacić malinówką) Krem z palonej białej czekolady: 600 ml śmietany kremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate(...)listonic_content='1 niepełna szklanka mąki tortowej (4/5 szklanki) 1 duży budyń malinowy bez cukru (na 3/4 l mleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa (warto wzbogacić malinówką) 600 ml śmietany kremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate łyżki dżemu
Poezja smakuproszek do pieczenia 2 łyżeczki Krem cukierkowy: cukierki lodowe ice 1 op. ( 125 gram ) woda 1/2 szkl. budyń waniliowy 1 op. cukier 2 łyżki masło 125 gram mleko 2 szkl. Warstwa różowa: śmietana kremówka 300 ml. galaretka rubinowa 1 op. Dodatkowo: banan 1 szt. Metoda: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)suchego patyczka ) Krem cukierkowy: Do garnka wlać wodę i wrzucić cukierki gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukierki się rozpuszczą ( trochę to potrwa ). Budyń zrobić według wskazówek na opakowaniu. Kiedy ostygnie dodać masę cukierkową i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać budyń łyżka za łyżką i miksować na najwyższych obrotach. Warstwa różowa: Śmietanę ubić z galaretką
Kuchnia Paulettessamej zasadzie – przez doprowadzenie płynnej masy do stanu galarety. Aż w końcu została przy słodkim budyniu… SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * maliny – 1,5 szkl * cukier – 2 łyżki DODATKOWO: * śmietana kremowka * orzechy włoskie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Maliny miksujemy, przecieramy przez sitko, by usunąć pestki. 1 szklankę mleka łączymy z malinami
Ostra na Słodkokawałku Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAWOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 80 g. budyniu waniliowego (w proszku) szklankia brązowego cukru 100 ml. mocnej, parzonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 120 g. białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 saszetki cappuccino DODATKOWO, DO OZDOBY(...)śmietany kremówki tabliczka białej czekolady tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cappuccino lub startej czekolady do opruszenia tortu DO NASĄCZANIA: Zaparzona i przestudzona kawa z dodatkiem dwóch łyżeczek wódki, lub jednej łyżki rumu ( proporcje podane na 1 szklankę kawy). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT KAWOWY : Zaparzamy 3 łyżeczki kawy sypanej w pół szklance
Domowe Tortyjajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody(...)małe kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki
Wanilia i Kardamongalarecie z migdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego(...)cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodać ser i dalej ubijać na wolnych obrotach. W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem oraz pianę z białek ze szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej
kgwjanczewoorzeszków nerkowca kilka migdałów mała filiżanka mocno zaparzonej kawy 1kg twarogu półtłustego 150g margaryny Palma w złotym opakowaniu 4 łyżki śmietanki kremówki 5 jajek 3 łyżki kremu z orzeszków ziemnych 5 łyżek kajmaku 1 łyżka budyniu krówkowego otarta skórka z 1 cytryny otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki mleka na krem z orzeszków 100g orzeszków ziemnych niesolonych 100g orzeszków
Raj dla Podniebieniaziemniaczanej sok z 1 cytryny Masa jogurtowa: 700 g gęstego jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu serwatki powinno być około 380 g ) 1 budyń waniliowy 40 g (proszek) 100 g cukru 2 jaja 100 ml zimnej śmietany kremówki Kruszonka: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych 50 g cukru 125 g zimnego masła Dzień przed
Świat Ciastamną ? POTRZEBUJEMY ( na około 16 sztuk) 3 jajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 g cukru 40 g niesłodzonego budyniu czekoladowego (proszek) 1 łyżka kakao Śmietanę razem z czekoladą rozpuszczamy , nie dopuszczając do gotowania. Dodajemy mleko, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy
WYSPA SZCZĘSLIWAtylko amatorom ciast czekoladowych. Gorąco polecam! :) Plamka ,,Flecken- kuchen,, Składniki: 4 jajka 200g cukru 74ml oleju słonecznikowego 100g kremówki 30% 200g mąki 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g gotowego budyniu 250g jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Tagebuch po polsku