mnie ponad 100g) - krakersy (u mnie ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Smaczne ZdroweMoją pierwszą propozycją na tegoroczne Święta jest przepyszny tort raffaello. Moim zdaniem masa tego ciasta bardzo przypomina smak kremu z oryginalnych trufli Raffaello i jest zupełnie
Przepisy AleksandryW zeszłym roku przed Wielkanocą podzieliłam się z Wami postem, którego głównym tematem były jajka jako cząstka kultury. W tym roku również sięgam do tradycji - z
My simple kitchencały czas energicznie mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną. Składniki na warstwę śmietanową: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gorzka czekolada Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przygotować tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Pokrojone plastry
Na słodko lub wytrawniesoku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.)Różowy krem:250 ml śmietany kremówki,1 galaretka truskawkowa,garść truskawek.Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć
Codzienna kuchnia niecodziennaponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z resztą składników.Masę serową wylać na ciepły spód
Oryginalny smakNastępnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką i zmiksować na gładki krem. Krem śmietanowy: -500ml kremówki(ja dałam 36%) -1 łyżka ksylitolu -1 śmietan-fix (nie trzeba) Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem
Smaczne Zdroweciepłej wody dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy + 2 łyżki kakao 2 łyżki ciepłej wody Masa: budyń śmietankowy 500 ml mleka łyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru + 180 g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Fale Dunaju z Wiśniami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)masę (im dłużej tym lepiej) i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka możemy ją na chwilę umieścić w lodówce do lekkiego stężenia. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną
Słodka Stronawiórków kokosowych - 10 dag cukru Jeśli nie lubicie kokosu przygotujcie zwykły jasny biszkopt. Masa maślano - kokosowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek cukru pudru - 15 dag masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka mascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny(...)zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C. 2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń, pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do czasu połączenia się składników
Apetyczna babeczkaoleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego 1 szklanka wystudzonej kawy(...)gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Mało rozetrzeć i ucierając dodawać po łyżce budyniu. Dolny blat biszkopta ułożyć w blaszce wyścielonej wysoko papierem. Kawę wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Posmarować dżemem pomarańczowym a na nim rozłożyć krem kawowy. Herbatniki moczyć w kawie z wódką i układać na kremie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i połączyć z mascarpone. Żelatynę rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacienkie spody. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki na ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda z cytryną(...)przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze
Ciastkozercyłyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa serowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 4 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 2 łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki lemon curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada(...)wbić jajka, wsypać cukier, budyń oraz mleko w proszku zmiksować krótko do połączenia, na sam koniec dodać lemon curd i ponownie zmiksować. Wylać na schłodzone w lodówce ciasto, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Krem: cytrynowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier
Wanilia i Kardamonłyżeczki proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Składniki na masę z soku: * 900 ml soku * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka) * 1 galaretka (użyłam wiśniowej) Składniki na piankę: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 1 galaretka (u mnie cytrynowa) * 1 szklanka wody * cukier puder do smaku Wykonanie: Biszkopt: Białka(...)budyń na soku odstawić z płyty grzewczej. Do gorącej masy wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać, by ta się rozpuściła. Letnią masę przelać na biszkopt. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić by zaczęła tężeć (bardzo często przestudzoną galaretkę wstawiam do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę
Zrób to smacznieSkładniki na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru pudruSkładniki na krem budyniowy:2op. budyniu śmietankowego0,5litra mleka0,5 szklanki cukru pudru250g masłaSkładniki na krem śmietankowy:200g śmietanki kremówki 30%2 śmietan fixy0,5 szklanki cukru pudru0,5 łyżeczki barwnika w żelu czerwonego (do wykończenia)Dodatki:200g dżemu truskawkowegoBanan100g borówek2 rurki(...)pieczemy 30minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy na blat, tak aby ew. powstały "brzuszek" wyrównał się. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia w formie. Przepis na krem budyniowy: Budyń przygotowujemy z mniejszą o połowę ilością mleka. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie ucieramy na gładką masę cukier puder z masłem. Następnie wszystko łączymy i miksujemy
Emcia Pichcimasła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane
Pychotkaaa