użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki(...)pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem torcika, wtedy idealnie się kroi. Masa czekoladowa: Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie
Wanilia i Kardamoncynamonu (opcjonalnie) Na masę serową: 1200g sera, najlepiej z wiaderka, ale dobrej jakości 200g cukru (dałam 150g) 4 jajka opakowanie budyniu waniliowego 250g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i deserowa, można użyć tylko deserowej) 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki gorzkiego kakao Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny(...)przygotowania masy serowej. Masa serowa: ser miksujemy z cukrem i budyniem. W osobnej misce ubijamy jajka przez 1 minutę. Jajka dodajemy do sera i miksujemy tylko do połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Czekoladę wlewamy do masy serowej i miksujemy. Na końcu do masy dodajemy kremówkę (nie ubitą) i mieszamy całość. Masę serową przelewamy na spód
Smak mojej kuchnizostało. Ale wyszło pyszne! Szybkie, takie "przy okazji". Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na formę 25x40cm) KREM: 800ml mleka 2 opakowania dużego budyniu o smaku toffi 300g miękkiego masła 4 łyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów
Cakes By Kejtmnie, nieco za słodki (C. twierdzi, że marudzę). Poza tym ten, który przygotowałam według przepisu wyszedł okrutnie gęsty - miał konsystencję mocno zwartego budyniu. Hmpf... Nie do końca mi to odpowiadało. Dodałam więc ubitej kremówki, która sprawiła, że całość stała się dużo lżejsza i delikatniejsza. Od siebie dodałam również laskę wanilii - krem z czarnymi kropeczkami prezentuje się doprawdy uroczo (czego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Masa wiśniowa: 60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody(...)migdałowymi. 7. Gotowy sernik podajemy. 8. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''. Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy
Izabelawkuchnimąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka(...)odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu. Budyń przelać do miseczki i przykryć folią i odstawić. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać
Różne smaki w kuchnimąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka(...)odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu. Budyń przelać do miseczki i przykryć folią i odstawić. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać
Słodkości i nie tylkokrówka osłodzi zbliżające się święta ☺ 3 dni 10 składniki: ciasto: 300 dag mąki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 budyń śmietankowy 2 duże jajka 200 dag masła 80 dag cukru krem: 300 ml śmietany kremówki 250 dag mascarpone 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny wierzchnia warstwa: 1 puszka masy korówkowej do dekoracji wg uznania: orzechy
Ania i Marcin gotująmąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy(...)mleka, czyli w połowie (będzie bardzo gęsty). Jeszcze gorący budyń zmiksować z dżemem. Ciepłą masę wylać na zwilżony wodą biszkopt i wyrównać. Na masę porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa ciastek. Kremówkę należy ubić z cukrem i na końcu dodać rozpuszczoną
Jadło i czytadłoposypką. ~~SKŁADNIKI~~ twaróg półtłusty zmielony dwukrotnie 750 gram cukier puder 3/4 szklanki brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń brzoskwiniowy lub śmietankowy 1 opakowanie jaja 4 sztuki ( osobno białka i żółtka ) masło 200 g. herbatniki około 60-80 gram śmietana kremówka 36 % około 400 ml. sok z cytryny 2 łyżki cukier 1 łyżeczka wafelki Lusette smak czekoladowy 2 opakowania(...)cały czas mieszając, aby masa nie przypaliła się. Kiedy zagotuje się dodajemy rozrobiony budyń ( budyń mieszamy z syropem brzoskwiniowym 1/2 szklanki ). Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy. Na blaszce 25x 30 cm. wykładamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę z sera. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i soku cytryny. Wykładamy na zimny sernik. Wafelki
Kuchnia Paulettesmnie - to coś co uwielbiam.SKŁADNIKI:250 g herbatników800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki)1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru400 ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego60 g masła500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach(...)utrzeć na gładką masę (mikserem), a następnie dodawać po łyżce budyń i dokładnie połączyć. Następnie przełożyć na warstwę herbatników. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników.Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia.Ubić śmietankę kremówkę i dodać do niej 2 śmietan-fix oraz cukier puder
Serce zamknięte w formie pysznościłyżka octu Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 1 słoiczek powidła śliwkowego, bądź innego Polewa: 180 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej reszta powidła śliwkowego Przygotowanie: Krem budyniowy: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka
Kulinarna (nie)codziennośćprzynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego, u mnie 2 x razy po 500 g sera z wiaderka Delfiko 200 g śmietany kremówki 36 % 180 g drobnego cukru 5 dużych jajek 50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej 2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane) 2 paczki zwykłych herbatników Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Proste PotrawySchłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1000 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 200 g śmietany kremówki 36 % 180 g drobnego cukru 5 dużych jajek 50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej 2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańcze umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć
maniapieczeniadotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na warstwę śmietanową: - 400 mililitrów śmietany kremówki (36%) - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi
Życie zamknięte w smaku