Składniki (1 porcja - 1,5 miseczki):1 spora (485 g) cukinia250 ml bulionu5 g masła (płaska łyżeczka)1 ząbek czosnku1 mała (40 g) cebula1 łyżka (20g
Malowane smakiemSkładniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie:Bulion doprowadzamy do wrzenia
Czerwona Porzeczkaprzesmacznego!). Dodatkowo naszą zupę krem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie chłodnika. (: Przechodzimy do puenty: zapraszamy Was do sporządzenia intensywnie zielonej zupy krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty - czyli bardzo aromatyczny i orzeźwiający bukiet smakowy. Do dzieła, kochani: Składniki: ok. 1l wywaru warzywnego (przed rozdrabnianiem można trochę odlać żeby krem(...)listków mięty pieprzowej (lub zwykłej) świeżo zmielona sól i pieprz pół łyżeczki cukru trzcinowego (lub białego) śmietana lub jogurt naturalny jako dodatek do zupy listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Cukinię i awokado dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni
Symfonia SmakówDzisiaj będzie szybko, bo zupa na która Was zapraszam powstaje w ciągu 20 minut :) Nie wierzycie? Sami sprawdźcie w takim razie :) Wystarczy troszkę cukinii i
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie(...)seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.ZUPA:Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w większą kostkę (2-3 cm). Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią
Słodko-Słony Świat Ilonycienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuc marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze smietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj
Słodkości i nie tylkogreckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki
pieprzny smaczekskładniki:4 małe cukinie albo 2 dużecebula4 ząbki czosnku1 - 1,5 litra bulionuzioła prowansalskiesól, pieprzUmytą cukinię ścieramy na tarce wraz ze skórką, solimy i czekamy aż
Bon Appetit MałgorzatyNajsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmięknie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta, można dodać bulionu.Podawać posypane paseczkami bazylii, julienne z cukinii i grzankami. Smacznego
Stare GaryZaczął się rok szkolny. Okres wzmożonej pracy dla uczniów. Ciężki okres dla rodziców, którzy po wakacjach wrócili do pracy zawodowej i domowych obowiązków. Nie wszyscy
Szybko Tanio Smacznieskładniki:1,5 kg cukinii2 łyżki posiekanego świeżego koperku3 łyżki śmietany 12% lub jogurtudo smaku przyprawa uniwersalna np.KucharekwodaCukinie obrać ze skórki, wykroić miąższ z pestkami i
Monia miesza i gotujeSkładniki:1 kg cukinii3 szalotki lub 1 cebula2 ząbki czosnkuoliwa400ml mleka kokosowego2 łyżki zielonej pasty curry700ml bulionu500g obranych krewetek (magą być mrożone)sól
Smakowity Blog KulinarnyJak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia.Sk
Bon Appetit Małgorzaty