Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Pyszny i wilgotny sernik w mocno orzechowym cieście z kremem na bazie kwaśnej śmietany. Składniki: Biszkopt: 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 6 jajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego(...)około 50 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy śmietanę (temp. pokojowa), miksujemy na minimalnych obrotach miksera. Jeden z blatów orzechowych smarujemy połową masy śmietanowej. Wykładamy wkładkę serową. Dajemy resztę masy śmietanowej i drugi blat orzechowy. Śmietanę umieszczamy w miseczce. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy
Podróż w kulinariapszennej 2 łyżki oleju Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella – opcjonalnie 200 g masła Dodatkowo: powidła śliwkowe (1 słoiczek) herbatniki Polewa: 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 5 łyżek(...)puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec dodajemy suszone śliwki, nutellę oraz odrobinę rumu do smaku (opcjonalnie). Składanie ciasta: Na biszkopcie kakaowym rozprowadzamy połowę powideł śliwkowych. Wykładamy połowę czekoladowego kremu budyniowego. Dajemy biszkopt jasny, który smarujemy powidłami. Wykładamy pozostały krem czekoladowy. Rozkładamy herbatniki. Wierzch dekorujemy ulubioną polewą lub zostawiamy same herbatniki. Polewa: Żelatynę rozrabiamy w 3 łyżkach zimnej wody, odstawiamy
Smaki Na Talerzujest wielbicielem pysznej kawy a do niej lubi zjeść kawałek pysznego domowego ciasta. To mam dzisiaj coś dla was. Ciasto na orzechowym biszkopcie z kawowym kremem i na górze kawowa galaretka. Tak dobrze czytacie kawowa galaretka. Do tego ciasta oczywiście polecam wysokiej jakości parzoną kawę. Polecam kawy świeżo palone w ziarnach Cafe i samemu zmielić krótko przed parzeniem albo świeżo(...)mieloną z ekspresu. Składniki: Biszkopt orzechowy:* 8 jajek L 8 łyżek cukru 200 g orzechów włoskich mielonych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 0,5 l zimnej kremówki 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 350 ml wrzątku 4 łyżki świeżo mielonej kawy Cafe
Ala piecze i gotujeAromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki 1 kg dyni piżmowej 1 batat 2 łyżki masła orzechowego 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła sól(...)biały pieprz 1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem. 3. Ponownie gotujemy dodając masło zwykłe i orzechowe. Doprawiamy białym pieprzem. 4. Jeśli nie mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych. 5. Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypodobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik. Można zrezygnować(...)masę wstawiamy do lodówki. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Do 2/3 szklanki wody dodajemy 4 łyżki likieru orzechowego, spirytusu lub amaretto i nasączamy oba blaty (można też nasączyć lekko posłodzoną, mocną kawą albo herbatą). Przekładamy schłodzonym kremem. Wierzch dekorujemy roztopioną czekoladą (u mnie z łyżką masła) i orzechami. Uwaga : Jeśli użyjemy odpowiedniego proszku do pieczenia (bez dodatku
Poezja smakuduże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek cukru(...)cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno nasączone biszkopty skropione likierem oraz resztę masy. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, uprażyć podlewając pozostałym likierem i wysypać na wierzch ciasta. Torcik schłodzić w lodówce
Di gotujeSkładniki (tortownica o średnicy 16 cm) - 2 banany - 60 g masła orzechowego - 10 g wiórek kokosowych - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka syropu klonowego* - 10 g słonecznika Krem czekoladowy - 150 ml mleczka kokosowego z puszki - 70 g gorzkiej dobrej czekolady - 30 g masła orzechowego - 30 g syropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła. Wykonanie Spód Banany wraz(...)wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto
Health-Fit-LifeKrem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe TortyKrem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe Tortydodawać do niego syropy smakowe, przyprawy czy nawet czekoladę, co otworzyło drzwi do nieograniczonej kreatywności. Nutella – włoski klasyk Nutella, pochodząca z włoskiego Piemontu, to jeden z najbardziej znanych kremów czekoladowo-orzechowych na świecie. Jej historia sięga lat 40. XX wieku, kiedy Pietro Ferrero stworzył pastę gianduja , będącą tańszą alternatywą dla czekolady. Nutella stała się symbolem włoskiej słodyczy i inspiracją
RafalCookwyjmij z formy. Wystygnięty biszkopt możesz przekroić na blaty, które wykorzystasz do zrobienia tortu. Zobacz również przepisy na ciasta z biszkoptem: tort tiramisu ciasto z winogronem i galaretką orzechowe ciasto z kremem tort z kremem kawowym i chałwą Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest
Via GustoBoże Narodzenie od Vobro Pralinki w świątecznej odsłonie to pyszna słodycz z mlecznej i białej czekolady w trzech wariantach smakowych: z kremem kakaowym i żelem o smaku śmietankowym, z kremem mlecznym i nadzieniem ananasowym, z kremem o smaku orzechowym. Obecnie można je kupić w dwóch nowych wersjach: kartonowy trapezik oraz plastikowa tuba. Plastikowa tuba to aż 500 g tych pysznych
Słodkie okruszki