roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam’ tartaletki konfiturą żurawinową. Tartaletki Rocher znikały
Słodki Pomysłprzyrządzać coś na szybko i powiem wam, że mimo robienia śniadania dosłownie w 5 minut, wyszło baardzo dobre. Jeśli nie wiecie jak spożytkować pusty słoiczek po maśle orzechowym lub jakimś kremie czekoladowym to patrzcie na zdjęcie :P Jeszcze w domu: Już w szkole: ~ Otrębianka bananowo-orzechowa z serkiem twarogowym w słoiczku po maśle orzechowym ~ Składniki: 30g otrębów owsianych (mogą
Kuchenny Skrawek Niebazajmie Wam dosłownie kilka chwil. Polecam, spróbujcie. Składniki: 300 g napoju migdałowego lub owsianego 2 czubate łyżeczki kawy zbożowej np. Inka kilka kostek lodu 1 czubata łyżeczka kremu czekoladowo-orzechowego np. takiego jak ProteinoweLove Propozycja podania: bita śmietana, sos czekoladowy i listki świeżej mięty Przygotowanie: Do blendera wsypujemy kawę, wlewamy napój (zimny) i dodajemy łyżeczkę kremu. Miksujemy składniki. Do słoiczka
Słodkie okruszkiLubicie ciasto francuskie? My co jakiś czas mamy na nie ochotę a że uwielbiamy krem budyniowy z masłem orzechowym to powstało takie cudeńko 💛 Mam też nagrany filmik z przygotowania! Dlatego wpadajcie na nasz IG ( tuta j) Składniki (śr: 18cm): -2 opakowania ciasta francuskiego Krem budyniowy -400ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa (najlepiej Real Thai) -200ml wody -2x40g(...)nerkowców (musi być bardzo gęste) przełożyć do miski i rozkręcić je mikserem dodając śmietanę kokosową aby nadać mu bardziej puszystą konsystencję. 8. Do masła orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Taki krem doprawić solą aby miał bardziej kontrastowy smak. 9. Na koniec rozpuścić olej kokosowy i wlać go do masy ciągle całość
Candy Pandasmalinowe lody w słoiku po kremie migdałowym i klonowo-pecanowym maśle orzechowym~ Mimo, że wczorajszy poranek i południe byly upalne, ok. 15.00 nachmurzyło się, zebrał się wiatr i nie było już tak przyjemnie...Prognozy pogody się sprawdziły. Ponoć upały już nas opuszczają. Ciężko mi się z tym pogodzić, bo osobiście uwielbiam taką pogodę! :D Dlatego, mimo chłodu jem...lody! Zrobione
breakfast of dreamsśliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem Ciasto Frozen; kraina lodu Piernik staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami(...)czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami Sernik owocowy Siostry Anastazji ze zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami
My Culinary Artjest w środku jest ... zastanawiające. Skład nutelli to cukier( 57%) i olej roślinny! Orzechy są, ale to zaledwie 13%. W tej sytuacji może warto zrobić swój krem czekoladowo-orzechowy. To zdrowy zamiennik, który dzieci pokochają. Nie używam do wykonania smarowidła ani masła ani oleju, aby krem zawierał tylko naturalne tłuszcze z orzechów czy awokado. To jest idealny posiłek na śniadanie
Apetyt na Zielonezłożymy już całość i możemy podziwiać efekt końcowy. ;-) Koszyczki: 300g mąki 200g zimnego masła 200g mielonych orzechów, u mnie od Skworcu 8 łyżek cukru 2 jajka Krem: 300ml śmietanki 30% 10 łyżek masła orzechowego, u mnie od Skworcu 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Orzechy w kolorowej polewie 1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka(...)podkowy". Każde z nich przez około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy. 5. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na tartaletki. Układamy po 3-4 kolorowe orzechy. "Podkowy" układamy na górę by uzyskać kształt koszyka. Chłodzimy w lodówce
Szefowa kuchniposiekanie orzechów i owoców kandyzowanych. Musimy jeszcze pamiętać o kremie pomarańczowym , który również wymaga czasu. Ten torcik pomarańczowy polecam Wam upiec z okazji jakichś świąt, urodzin czy specjalnej okazji. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Torcik pomarańczowy z kremem Składniki na torcik pomarańczowy. Ciasto orzechowe: 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg kandyzowanej skórki owocowej(...)przekroić na dwie połowy. Pierwszy blat ciasta pokryć większością kremu pomarańczowego, przykryć pozostałym blatem. Po wierzchu ciasto udekorować pozostałym kremem, kawałkami pomarańczy i kandyzowaną skórką owocową. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze zgęstniał. Torcik pomarańczowy z kremem Warto wiedzieć robiąc torcik pomarańczowy. Do ciasta orzechowego dodać możecie dowolnie wybrane przez siebie owoce kandyzowane. Może
MeCooksPonieważ Wielkanoc zbliża się pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś moja pierwsza propozycja - pyszna kostka na kruchym spodzie z lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą orzechową z kawałkami orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz. A samo ciasto Prezentuje(...)wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęściekrem kokosowy z dodatkiem chrupiących migdałów. Krem ten po spróbowaniu na myśl przywodzi smak ukochanych kuleczek rafaello. No a do tych chyba nikogo nie trzeba namawiać! Tak jak i inne kremy z tej serii świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju naleśników, kanapek, pancakes, ciastek, ciast i deserów! Godnym uwagi jest fakt, że krem ten, w przeciwieństwie do innych słodkich kremów(...)dodatkiem?! Zobaczcie i wypróbujcie sami! Ps. ja do smażenia użyłam specjalnego urządzenia do pancakes, ale oczywiście nie mając takiego możecie je zrobić na patelni. Podawane z cukrem pudrem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym czy też w sezonie letnim z gałką lodów – z całą pewnością mile osłodzą popołudnie! SKŁADNIKI: ( 6-7 szt ) * krem NUTLOVE COCO CRUCH * mąka pszenna – 1,5 szkl
Ostra na SłodkoPewnie tak, ale kiedy poczytacie jaki jest je skład to chyba trochę Was to zniechęci. Najwięcej tam cukru a nie orzechów i prawdziwej czekolady. Moja nutella, mój domowy krem, jest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom. Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może
Smaczna PyzaDziś będzie coś ekstra pysznego i bardzo efektownego. Ciasto Pani Dulska - to 2 cienkie makowe blaty, oraz orzechowy biszkopt przełożone warstwą jabłek z galaretką oraz czekoladowym kremem budyniowym. Tego ciasta nie przygotujecie w 5 minut, ale jeśli macie ochotę na coś ekstra warto mu poświęcić czas i uwagę. Przepis podpatrzyłam na blogu Trzeci Talerz, jednak nieco zmodyfikowałam i tą moją(...)może być pół na pól mleczna i gorzka) 4-5 łyżek mleka Złożenie ciasta: Na jednym z makowych placków rozprowadzamy ostudzone jabłka z galaretką, wyrównujemy, przykrywamy biszkoptem orzechowym, na który wykładamy krem czekoladowy. Na krem kładziemy drugi placek makowy i polewamy wszystko czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego
Cynamonowe szczęścieklasycznego masła orzechowego z fistaszków, ale od czasu do czasu miewam na nie chrapkę. Tak ja teraz. Okazuje się, że rzeczony syrop bardziej przypomina dość gęsty krem. Smakuje... No cóż, daktylami i masłem orzechowym (w końcu tak naprawdę to tylko te dwa składniki). Najpierw zdecydowanie czuć smak orzeszków, później dochodzi słodycz daktyli. Po pierwszej łyżeczce stwierdziłam, że to chyba jednak(...)suszonych daktyli (bez pestek) 200 ml wrzątku 75 g masła orzechowego Przygotować syrop: Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać masło orzechowe, zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dolać nieco wody. Schłodzić. Maślankę, mleko i chia dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką), odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać kakao, sól i syrop, dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczemy 45 minut w 165 st C do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy. Krem kinder bueno: 350 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej 250 g mascarpone 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella 2 łyżki masła orzechowego 3 batoniki Kinder Bueno Przygotowanie kremu zaczynamy co najmniej 6 godzin przed planowanym złożeniem tortu. W garnuszku podgrzewamy(...)śmietankę 30% do gorącej dodajemy pokruszoną czekoladę, nutellę oraz masło orzechowe i mieszamy aby całość się rozpuściła. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, minimum to 6 godzin. Po upływie tego czasu do masy czekoladowej dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Batoniki Kinder Bueno siekamy, wrzucamy do kremu i mieszamy. Ostudzony biszkopt kroimy
Cynamonowe szczęście