przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: orzechy i rukola z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 100 g orzechów 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek
Kuchnia w oparachupiec go w tym roku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym cieście 2. Sernik z orzechową bezą inspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Sernik z orzechową bezą 3. Sernik "złota rosa" z puszystą słodką pianką na wierzchu. Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, jakie pojawiają się na wierzchu, gdy stygnie. Trzeba mieć do niego jednak odrobinę wyczucia - zbyt(...)limonek 8. Cytrynowe ciasto ucierane. Myślę, że spokojnie można je upiec również w formie do babki, aby otrzymać babę cytrynową :) Ucierane ciasto cytrynowe 9. Lucynka, łatwy tort z kremem, ulubione ciasto całej mojej rodziny :) Na blogu są dwa przepisy na Lucynkę, ten tutaj to wersja "tuningowa" z serkiem mascarpone. Ciasto pracochłonne, ale warte odrobiny "zachodu". Lucynka - łatwy tort
Kraina Tysiąca Smakówtakże sól i pieprz do smaku. Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko(...)także ozdobić zupę kleksem śmietanki, ale nie jest to koniecznie. Zupa jest lekko ostra przez por, naprawdę wyrazista dzięki dodaniu gorgonzoli. Dodatek sera Bursztyn w klopsikach nadaje im niesamowity orzechowy posmak, a karmelizowana, mięciutka i słodka gruszka idealnie dopasowuje się do tych smaków. Spróbujcie tego połączenia, bo jest naprawdę niesamowite! Smacznego
Cooking Monsterrazie potrzeby do wymiarów blachy. Zółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka utarłam z masłem, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawałam partiami ser i miksowałam do połączenia. Do masy serowej dodałam olejek cytrynowy oraz proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Zmiksowałam masę serową kolejny raz do połączenia składników. Na koniec(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html),
Waniliowe Improwizacjeprzygotowania: Składniki do przygotowania tej babki powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o masło i jajka. Miękkie masło utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym do uzyskania jasnego kremu. Następnie, ciągle ucierając dodawałam olejek cytrynowy oraz po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypałam(...)schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html)
Waniliowe Improwizacjeminioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych występowały u mnie w domu tylko w całości(...)przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko (białko zachowujemy do kremu) krem frangipane: 1 szkl. mielonych migdałów (użyłam już zmielonych ze skórką) 1,5 łyżki mąki 2/3 szkl. cukru 100 g miękkiego masła 1 całe jajko 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu
Posadzone i zjedzoneciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: rukola z orzechową nutą oraz letnie borówki, jagody z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 100 g orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek
Kuchnia w oparachŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie
Korniszonkiładnych świątecznych/zimowych kształtach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka upiekliśmy w specjalnym opiekaczu elektrycznym do orzeszków, ciastek i gofrów z wymiennymi płytami/wkładami. Takie ciastka można również napełnić kremem lub powidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link
Waniliowe Improwizacjerodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić. składniki: 8 białek 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich(...)Stale mieszając trzymam na ogniu do zagotowania, po czym odstawiam pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieram do białości i dodaję stopniowo przestudzony budyń. Na placek bakaliowy wykładam połowę kremu. Na to układam delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję
babka w formiezimo – wygrywa wersja na ciepło. Poza przepisem chciałabym pokazać Wam rewelacyjny sklep internetowy. Jest to sklep Bee.pl. Wśród produktów wybrałam oczywiście te zdrowe ( kasza jaglana , suszone figi, masło orzechowe, daktyle, olej kokosowy, napój migdałowy i kokosowy - zdjęcia niżej). Chciałabym powiedzieć Wam, że zakupy internetowe robię bardzo często. Wśród spożywczych są to, któreś z kolei i powiem szczerze, że jestem(...)kasza wchłonie całe mleko, oznacza to, że jest dobra. Ciepłą kaszę przekładamy do miski. Wlewamy miód, dodajemy pokrojonego banana, orzechy laskowe oraz ciemne kakao. Wszystko blendujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do szklaneczek lub małych szklanych kubeczków po jogurtach. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi i orzechami
VioletoweKucharzenietarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo - orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 250 ºC przez około 70 minut, następnie folię przeciąć tak by schab(...)wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem ananasowo-kokosowy 200 g kawałków ananasa z puszki 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować
Moniki Smakołykiodgrywa w nim najważniejszą rolę.A odgrywa to co najbardziej lubię – jedzenie! :DPrzeszklona lada oferuje nam przysmaki nie tylko na słodko , ale też wytrawne.Ciasta , muf finy , babeczki , z kremami , wafelkami , ale też warzywami i składnikami dla dbających o figurę.Co ważne?Można tu znaleśc duży wybór przysmaków bezglutenowych!!!Wszystko czytelnie opisane , dzięki czemu wiemy na co możemy się skusić(...)regał z książkami , które umilą nam „Posiadówkę”Miałam okazję spróbować Brownie z oreo – intensywny , ale nie „zamulający” smak , duże widoczne kawałki ciastek …Chałwowego latte i Chubby Sun z masłem orzechowym - totalnie podbiły moje serducho!!!Po zrobieniu im kilkunastu zdjęć miałam ochotę ‘duszkiem” wypić do dna! :DTotalnie trafione w mój gust!Potem kolejne tuczenie mnie – tym razem pierniczki zrobione przez Kasię
Ostra na SłodkoNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!A to ciasto przygotowałam kiedys na specjalne zamówienie. Ciasto Kilimandżaro s. Anastazji chyba wszyscy dobrze znają ( przekładany klasyk). Ja postarałam się go trochę odmienić
Domowe ciasta