krem orzechowy - 3576 przepisów (strona:202/239)

Sernik rosyjski 115

przepis trochę zmodyfikowałam, posiłkowałam się przepisem ze strony:  Sernik rosyjski - Burczy w brzuszku , ale sernik rzeczywiście wyszedł obłędny, tak jak się spodziewałam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechowy spód: 3/4szkl. zmielonych orzechów laskowych 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkiego masła szczypta gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera(...)soli na sztywną pianę. Żółtka natomiast dodawałam po jednym do sera zmiksowanego z cukrem. Następnie do sera wmieszałam proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam w oddzielnej misce na sztywny krem i dodałam ją do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę drewnianą łyżką. Masę wyłożyłam na podpieczony spód. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam

Waniliowe Improwizacje
Tort czekoladowo – pomarańczowy 169

pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt. Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ganache Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia(...)uzyskać 4 blaty. Wysokość tortu: 12 cm By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Wędrówki po kuchni
Kruche ciasteczka orzechowe 185

Dzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę(...)niej ;-) 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich przekładamy marmoladą, kremem czekoladowym, masą lub powidłem :-) Smacznego

kruche babeczki
10 najlepszych dressingów 89

dobrej konfitury malinowej sól, pieprz do smaku. 3. Dressing orzechowy 60 g masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego 4 łyżki ciepłej wody ½ łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli chcecie wersje pikantną sól, pieprz do smaku, ale ostrożnie, bo masło orzechowe jest słone, a cayenne ostry. 4. Dressing curry z tahini(...)niej skórka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz do smaku. 7. Dressing miodowo – musztardowy 250 ml oleju roślinnego 2 łyżki musztardy stołowej lub kremu z gorczycy z miodem Konik 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku. 8. Dressing ziołowy z tahini 250 ml pasty sezamowej jasnej 150 ml zimnej wody

ladykitchen
10 najlepszych dressingów 93

dobrej konfitury malinowej sól, pieprz do smaku. 3. Dressing orzechowy 60 g masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego 4 łyżki ciepłej wody ½ łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli chcecie wersje pikantną sól, pieprz do smaku, ale ostrożnie, bo masło orzechowe jest słone, a cayenne ostry. 4. Dressing curry z tahini(...)niej skórka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz do smaku. 7. Dressing miodowo – musztardowy 250 ml oleju roślinnego 2 łyżki musztardy stołowej lub kremu z gorczycy z miodem Konik 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku. 8. Dressing ziołowy z tahini 250 ml pasty sezamowej jasnej 150 ml zimnej wody

ladykitchen
ORZECHOWE MAKARONIKI 157

ORZECHOWE MAKARONIKI O makaronikach mogę napisać tyle, że robiłam je pierwszy raz. Chodź nie są idealnie równe i lśniące, są za to chrupiące. Naturalnym barwnikiem są orzechy. Lubicie takie słodkości?  Na początek wybrałam prostszą wersję ich przygotowania, a są dwie wersje beza francuska i włoska.  Ogólnie rozpływają się w ustach i przyznam się bez bicia...nigdy nie jadłam(...)placki na macie do makaroników. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na około 10-12 min. lub krócej jeśli makaroniki są małe ( u mnie większe ). Ostygnięte makaroniki przekładamy kremem, lekko dociskając połówki makaroników do kremu

Kuchnia Paulettes
Topinambur wraca do łask 119

być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się(...)ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi

Cztery Fajery
Topinambur wraca do łask 191

być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się(...)ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Porzeczkowy rarytas 176

odpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie  to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać(...)najpierw na kratkę, a potem na dno ODWRÓCONEJ blachy, w której się piekł i na jeszcze ciepłe placki rozprowadzam masę kajmakową, u mnie była to odnaleziona w spiżarce masa orzechowa. Na kajmaku lądują dość gęsto porzeczki, na obu częściach ciasta już z kajmakiem. Kwaskowe porzeczki wspaniale łączą się ze słodką masą krówkową. Ubijam na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru

I tu będę miała takie te
Zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mięty 169

samej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej pozostaje w żołądku. Dlatego lubię przyrządzać ja rano i zabierać ze sobą na przykład do pracy(...)dorzuć szparagi. Po kolejnych 3 minutach wlej do garnka 800ml wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.  Zawartość garnka przelej do blendera, dorzuć masło orzechowe oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na gładką masę. Następnie przetrzyj ją przez sitko pomagając sobie łyżką lub szpatułką – dzięki temu pozbędziesz się włókien, zupa będzie gładka i zniknie

Roślinna - blog wegański
Szybkie i proste ciasta bez pieczenia! 83

efektowne ciasto, które z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich łasuchów. Słone orzeszki i krakersy świetnie przełamują smak słodkiego kajmaku i kremu, chrupiące batoniki idealnie komponują się z pozostałymi warstwami, a całe ciacho z pewnością jest warte zgrzeszenia.   Malinowa księżniczka z kremem budyniowym Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasto. Warto wypróbować ten przepis!   Krówka z bananami Przepis(...)tutaj (KLIK) Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach!   Bananowiec straciatella Przepis tutaj (KLIK) Obłędnie pyszne i bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu ciasto.   Leśny skrzat Przepis tutaj (KLIK) Bardzo smaczne i efektowne ciasto

Blog z Apetytem
Zupa krem z pieczonego kalafiora 206

yszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt.  Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora   250 g ziemniaków   400 ml wody lub domowego bulionu   100 ml wina białego wytrawnego   50 g cebuli przekrojonej na pół   50 g gęstego jogurtu   20 g oliwy z oliwek(...)Dodaj  upieczony kalafior  pokrojony na  mniejsze kawałki , gałkę  muszkatołową,   jogurt,   pieprz,  skórkę z cytryny,  zmiksuj  na gładki krem, w  razie potrzeby dopraw do smaku.     Gotuj  4 min uty, p rzelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem.   Wersja na thermomix Przygotowanie:   Kalafior p odziel

SzczyptaSmaQ
Tarta jabłkowa- Rose 146

zamiast zwykłego, drobnego cukru użyjecie cukru pudru – będzie delikatniejsze – możecie wtedy łatwo ozdobić przed ponownym schłodzeniem jego brzeg (pamiętajcie że obrazek poniżej można powiększyć). Ciasto z dodatkiem mąki orzechowej, takie jak ja zrobiłam, jest tak kruche że nawet mocno schłodzone ciężko uformować. Przygotujmy nadzienie. Jabłka wybieramy jak najdorodniejsze – mocno czerwone, nie obite i nie podziurawione. Dokładnie je myjemy, kroimy(...)jest nam potrzebna). Forma ceramiczna za to jest zdecydowanie ładniejsza, możemy w niej od razu podać potrawę na stół, i kroić na porcje w naczyniu.   Pora na krem. Zagotujcie 500ml mleka z masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko i stale mieszając

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania