krem orzechowy - 3576 przepisów (strona:206/239)

Batony owocowo-orzechowe i mixy bakalii - Bakal 163

chrupały. Jednak w tym przypadku orzechy ziemne jakby były wyraźniejsze. Dodatek białka z mleka spowodował, że baton miał maślano-mleczny smak a wraz z karmelowością daktyli i fistaszkami powstała ORZECHOWA KRÓWKA! Podsumowanie: Bez wątpienia są to batoniki, które powinien spróbować każdy gustujący w tego typu przekąskach. Wszystkie wersje nam smakowały ale to proteinowy wymiótł kumpli po całości! Do wszystkich chętnie(...)się po drodze nie wysypie (a mamy takie doświadczenia… len  do teraz nas zaskakuje w torebce :P). Najbardziej upodobałyśmy sobie wersję z czarnym sezamem, którą wykorzystałyśmy również do kremu w naszym pandzim torcie ( klik ). Jak widać napis „mix sałatkowy” to tylko propozycja podania ale tylko nasza wyobraźnia pozwoli nam udoskonalić nimi przeróżne dania :) Cena: 2-3 zł Ciacho

Candy Pandas
Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy 187

gruchę piec osobno jak ciastka, ale dzięki temu że „dupka” nie została zawinięta w ciasto, to ma ono szansę wyrosnąć. ps. Zamiast chałwy można użyć np. masła orzechowego, lub pominąć to smarowanie kremem/dżemem. Składniki na 8 porcji: nadzienie: 8 małych gruszek 200 g waniliowej chałwy 3 łyżki mleka sojowego *chałwę i mleko połącz na jednolitą masę. ciasto(...)masa wypływa. Na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze i jak widać nic nie wypływa bo pięknie wsiąknęło w ciasto.   Smacznego!   Artykuł Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Podsumowanie miesiąca - maj 211

Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem   Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie(...)ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie tak mnie

Cooking Monster
Domowe kokosanki, czyli jak wykorzystać resztki ciasta 189

Myślę, że w każdym domu pozostają czasami resztki ciasta, którego nikt już nie chce jeść. Babki, murzynki czy inne "suche" ciasta bez kremów, można wykorzystać od przygotowania kokosanek. Kiedyś były bardzo popularne, teraz znowu wracają do łask. Pewnie z dwóch powodów: są pyszne i proste do zrobienia oraz dlatego, że coraz więcej osób stara się żyć zgodnie z ideą zero(...)obsypanej mąką. (Używam formy o wymiarach 25cm X 36cm.) Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciasto orzechowe Składniki: 125 g mąki pszennej (ok. 3/4 szklanki) 200 g cukru (niepełna szklanka) ok. 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych 4 jajka 80 ml oleju (ok. 1/3 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Snickers 412

Ciasto snickers wzorowane na dobrze każdemu znanym batoniku z dużą ilością orzechów i masy krówkowej. Ta smaczna i słodka przekąska przygotowana jest w

Przepiski.pl
Budyniowe tiramisu 141

Budyniowe tiramisu to jedna z moich ostatnich zachcianek na coś słodkiego. Bardzo za mną chodziło takie ciasto/deser na zimno z namoczonymi kawą biszkoptami i z jakimś pysznym kremem. Kupiłam więc potrzebne składniki i szybko zabrałam się do roboty. Swoje oszukane tiramisu zrobiłam w małej foremce, bo nie chciałam zjeść sama całej blachy. Budyniowe tiramisu wyszło pyszne, a jego zrobienie zajęło(...)cappuccino cytrynowe na zimno (link:  Waniliowe Improwizacje: Cappuccino cytrynowe na zimno ), ciasto a'la tiramisu z malinami (link:  Waniliowe Improwizacje: Ciasto a'la Tiramisu z malinami ), tort orzechowo - kawowy (link:  Waniliowe Improwizacje: Tort orzechowo - kawowy ), deser kawowo - grysikowy (link:  Waniliowe Improwizacje: Deser kawowo - grysikowy ), deser mocca (link:  Waniliowe Improwizacje: Deser mocca ). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Bezglutenowa babka kasztanowa 299

sprawdź też przepis na babkę orzechowo – marchewkową . Czekoladowo – kasztanowa babka bez glutenu, nabiału i cukru Bezglutenowa babka wielkanocna jest bardzo bogata w smaku. Mąka kasztanowa nadaje jej orzechowej nuty a rozpuszczona czekolada dodaje głębokiego aromatu kakao. W konsystencji jest delikatna i wilgotna i pozostanie taka nawet do 3-4 dni po upieczeniu o ile oczywiście przetrwa tyle czasu(...)czekoladowo - kasztanowa Drukuj Porcje: 12 porcji - forma na babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Book of spells
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 309

sprawdź też przepis na babkę orzechowo – marchewkową . Czekoladowo – kasztanowa babka bez glutenu, nabiału i cukru Bezglutenowa babka wielkanocna jest bardzo bogata w smaku. Mąka kasztanowa nadaje jej orzechowej nuty a rozpuszczona czekolada dodaje głębokiego aromatu kakao. W konsystencji jest delikatna i wilgotna i pozostanie taka nawet do 3-4 dni po upieczeniu o ile oczywiście przetrwa tyle czasu(...)czekoladowo - kasztanowa Drukuj Porcje: 12 porcji - forma na babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Book of spells
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 170

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)połowy dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę z orzechami (100 g) oraz kakao, a do drugiej dosypujemy cukier (50 g). Każdą z mas dokładnie mieszamy z nowododanymi składnikami. Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód. Jasną masę wylewamy delikatnie na ciemny krem (najlepiej wlewać po środku). Przy pomocy widelca robimy esy-floresy, tak aby ciemna i jasna masa lekko się

MyCookBook.pl
Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 159

typu Soba: Makaron ten przywędrował do Polski z Japonii gdzie znany był już z XVII wieku. Jego podstawowym składnikiem jest mąka gryczana, stąd jego specyficzny szarawy kolor i delikatna orzechowa nuta w smaku, dodatkami do mąki gryczanej jest mąka pszenna, ziemniaczana, bądź ryżowa. Soba posiada dużo właściwości zdrowotnych, jest ona fantastycznym zamiennikiem szeroko dostępnego u nas makaronu pszennego. Jeśli(...)papryczkami chilli. Smacznego :) Zobacz także: Chicken Ramen          Rosół alla Pavese                  Rosół po pakistańsku   Zupa-krem Banan-Brokuł

KreatywnePiny
Gruszkowe Cappuccino 830

pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa cappuccino: 2 śmietany Śnieżki 400 ml zimnego mleka 500 g waniliowego serka homogenizowanego 10 łyżek cappuccino orzechowego 100 ml wrzątku 3 pełne łyżeczki żelatyny Mus gruszkowy: ok 1 kg gruszek 150 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki(...)odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie mocno schłodzoną kremówkę łączymy razem z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy aż utworzy się gęsty krem. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta – można przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać ładne rozetki. Na koniec całość posypujemy gorzkim kakao. Źródło

Smaki Na Talerzu
Ciasto słonecznikowy karmelek-z prażonym słonecznikiem i kremem karmelowym 330

rozpływa się w ustach. Składa się z naponczowanego biszkopta, przełożonego masą na bazie budyniu karmelowego, a górę ciasta wieńczy to co w nim najlepsze-prażony słonecznik. Nadaje ciastu lekko orzechowego, bardzo ciekawego smaku. Polecam Wam przygotowanie tego ciasta, na pewno się zakochacie. No to zaczynamy : SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT 6 jajek 3/4 szkl cukru 6 łyżek oleju 2 łyżeczki(...)gorąca wodą. Studzimy. Następnie dodajemy wódkę.  SKŁADANIE CIASTA pierwszy blat biszkopta ponczujemy,  następnie wykładamy na niego 2/3 masy, i przykrywamy drugim blatem.  Następnie ponczujemy, wykładamy resztę kremu, wyrównujemy, całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto najlepiej by poleżało noc w lodówce. I gotowe.  Ciasto jest rewelacyjne, bardzo polecam!!! SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 251

mojej kolekcji.  Tym razem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny(...)najszybszych obrotach dokładnie wymieszać.  Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego

Krakowskie smaki Ani
Mazurek z orzechami 102

Czas czytania: 2 min Mazurek z orzechami Już za chwilę Święta Wielkanocne, macie już menu co przygotujecie dla gości? Dziś pomogę wam w kwestii ciast, zapraszam na prosty mazurek orzechowo-kajmakowy. Oczywiście kruche ciasto i masa to nie wszystko będzie też odrobina dżemu z czarnej porzeczki oraz mieszanka prażonych orzechów. To wszystko zanurzone w pysznej masie kajmakowej. Spód do mazurka(...)Ciasto po upieczeniu ostudzić. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać. Na wystudzonym spodzie rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami, wyrównać krem i gotowe. Smacznego! Artykuł Mazurek z orzechami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt orzechowy z brzoskwiniami i masą chałwową 72

Orzechowy biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce oraz masa chałwowa, przygotowana na śmietance i mascarpone. Właśnie do zrobienia takiego ciasta gorąco Cię dziś zachęcam. Jest PRZE-PYSZ-NE! Biszkopt orzechowy: 5 jajek około 150 g cukru 2 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody lub rumu 150-160 g mielonych orzechów (u mnie laskowe) 50 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe lub migdały(...)jeśli powstaną grudki, ponownie krótko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika i dopiero taką gładką żelatynę łączymy ze śmietaną i mascarpone. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy szpatułką. Krem chałwowy wykładamy na stężałą galaretkę, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi orzechami/migdałami. Poniżej, gdy dodatkowo nasączyłam biszkopt syropem z brzoskwiń – nie był

Smaki Na Talerzu
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 241

oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok.  Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, aromat orzechowy i również odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (najlepiej 175*C)  W dość wysokiej misce mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną(...)przy białkach odwracamy miskę do góry nogami, by sprawdzić czy jest odpowiednio ubita. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo schłodzoną konsystencję zmieszanych musów i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Krem odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa równe płaty (jeśli chcemy można skroić go na 3, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać). Sporządzamy napar

Symfonia Smaków