Składniki: Biszkopt 6 dużych jaj w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kokosowy 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny Do nasączenia 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody różanej(...)wyjmujemy biszkopt z piekarnika i upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Krem Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do mascarpone dodajemy rozpuszczoną czekoladę, żelatynę, mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy mleko kokosowe i miksujemy przez około 3 minuty. W drugiej misce ubijamy śmietanę
Smakowity Blog Kulinarnynastępnie wymieszać z malinami. Galaretkę z owocami odłożyć do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na wystudzone ciasto kruche. Włożyć do lodówki do całego zastygnięcia. Składniki krem: 500 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę (schłodzoną wcześniej przez minimum 12 godzin ) umieścić w misie miksera i ubijać do otrzymania gęstego kremu
Krakowskie smaki Aniorzechów włoskich 4 łyżki wiórków kokosowych 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml kremówki 36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 100 ml mocnego naparu z kawy mielonej 50 ml wódki Do nasączenia i kremu: 4 łyżki kawy mielonej 250 ml wrzątku 50 ml wódki
Ala piecze i gotujegotowe. Kremu wyjdzie Wam więcej niż potrzeba. Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 200 g lemon curd 100 g mascarpone 100 g śmietany kremówki Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukserka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, starta czekolada do dekoracji. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w raz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Masę rozsmarować na kremie orzechowym. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpodłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z połowy cytryny Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera
Zasmakuj Kuchnisztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią(...)wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki. 5. Ułożyć z powrotem na papierze i za pomocą sitka posypać cukrem pudrem i kakao. Przełożyć
Kuchnia Prezydentowejstopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY WAY: 150 g batoników Milky Way (około 6 sztuk) 300 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 opakowania kolorowych groszków M&M 2 opakowania wafelków w czekoladzie Pryncypałki + 1 wafelek:) Wykonanie: Do rondelka wlać kremówkę, dodać posiekane(...)Podgrzewać na małym ogniu, do momentu aż batoniki się rozpuszczą. Wystudzić i wstawić na minimum 12 h do lodówki. Po tym czasie dodać serek mascarpone i ubić na sztywno. Upieczone biszkopty przełożyć kremem, boki i wierzch tortu posmarować kremem. Boki obkładamy wafelkami, przewiązujemy wstążką, na wierzch wysypujemy M&M. Ja w jeden dzień upiekłam biszkopty i rozpuściłam batoniki
Blondynka Gotujemąki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem(...)zarumienią i kolor będzie mniej widoczny. W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi
Ciastkozercyziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Krem: 400 g śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką) dżem (pół słoika) do przekładania(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut (zależy od piekarnika, ja piekłam 40 minut) . Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na niemal sztywno. Dodajemy kakao, mascarpone i miksujemy. Dodajemy też posiekaną czekoladę. Uwaga! Miksujemy spokojnie, by śmietany nie rozwarstwić. Biszkopt kroimy na 3 części (ja swój przekroiłam na 2 części
Domowa Cookierenka Agiklasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone(...)żelatyny namoczony wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia żelatyny-nie gotujemy!, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem śmietankowy: Zimną prosto z lodówki śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy , gdy masa zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder oraz śmietan fiks, miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta umieszczamy na paterze
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 35 g mąki ziemniaczanej biszkopt ciemny: 4 jajka 150 g cukru 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 15 g kakao krem: 1,2 l śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego poncz: sok z 1,5 cytryny 2 łyżki wody owoce: 500 g truskawek 1 banan 4 kiwi 125 g jagód 125 g malin(...)Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki. Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę. Sok z cytryny wymieszać z wodą. Każdy z biszkoptów przekroić na pół. Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa(...)wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia
Ala piecze i gotujeZazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka(...)temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii, pizza z mascarpone była punktem obowiązkowym. Teraz, gdy sami eksperymentujemy z pizzą pieczoną w naszym małym ogrodowym piecyku opalanym drewnem, pizza z mascarpone jest numerem jeden No ale… Z pizzą trochę roboty
gotować!Zazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka(...)temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii, pizza z mascarpone była punktem obowiązkowym. Teraz, gdy sami eksperymentujemy z pizzą pieczoną w naszym małym ogrodowym piecyku opalanym drewnem, pizza z mascarpone jest numerem jeden No ale… Z pizzą trochę roboty
gotować!