wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z czego? Myślę, myślę i myślę. Dynia. I pomidory. Tak, to jest to! Odpowiednio doprawiona i z dodatkami… no nic, tylko robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo sycąca! ;) Składniki: 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu lub rosołu(...)naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia – smażymy już w garnku w którym będzie cała zupka, żeby nie brudzić innych garów ;) Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę przesmażamy. Gdy wszystko jest już ładnie
Jak gotować i nie zwariowaćTeraz mamy sezon na dynię wiec polecam zupę krem z dodatkiem soczewicy. Jest bardzo smaczna i sycąca, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 1 szklanka purre z dyni 1 puszka soczewicy 3 szklanki rosołu 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Bajeczna KuchniaMIGDAŁOWY KREM Z PŁASKURKI /PRZEPIS WŁASNY/ ok. 250 g ugotowanej pszenicy płaskurki (można zastąpić innymi ziarnami zbóż) garstka namoczonych (przez całą noc) blanszowanych migdałów 30 g syropu klonowego mały banan łyżka mleka kokosowego w proszku (można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku) łyżka lnu mielonego + gorąca woda szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego ew. mleko do rozrzedzenia masy
Poranek na słodkoużyciem daktyli jako źródła cukru, możecie przygotować tą kawę na gotowym, sklepowym mleku kokosowym, ryżowym lub sojowym. *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam
Karo in the Kitchenjajka i je roztrzepać. Dodać mleko i ekstrakt. Połączyć i zmiksować na gładką masę. Krem: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze zmiksować, dodać ekstrakt z wanilii. Do ozdoby: jajka czekoladowe i arachidowe zabarwione na zielono wiórki kokosowe cukierki barwnik zielony kwiatki, motylki, jajka z masy plastycznej
Humanistka w kuchniczyli Krem z Porów Uwielbiamy kremy, miękkie puszyste zupy kremy, na każdy zły humor czy niepogodę... O ile robiłam już kremów wiele, z porem był to pierwszy raz. Odkryłam już czas temu, Jadłonomię. Nie jestem weganką czy wegetarianką, jednak, specyfika mojej diety pozwala na czerpanie wielu pomysłów z tej książki. Uwielbiam ją za prostotę, ale też możliwość odkrywania nowych składników(...)rozgrzany olej kokosowy wrzucić, oczyszczony i posiekany por. Dorzucić przekrojoną lasę wanilii i dusić na małym "ogniu" ok 15 min. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę i dodać do porów. Kontynuować duszenie przez 5 minut. Dodać bulion oraz mleko i dusić przez następne 30 min. Wyłowić wanilię i zmiksować blenderem na krem
Lajtkraft food intolerancepowiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości(...)szklanki maku (suchy, cały)- 1/2 szklanki wiórków kokosowych- 1 łyżka kakaoSkładniki polewy:- 100g masła- 1/2 szklanki cukru pudru- 2 łyżki kakao- 3 łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam
Smaczne Zdrowekrople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki 2 gorzkie czekolady (można dać 1 gorzką i 1 mleczną) 200 ml śmietany 30% do dekoracji: wiórki kokosowe, kolorowa posypka WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki(...)gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Krem budyniowy: Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifekrem w 99% składa się z pomidorów. Reszta to tylko zioła i przyprawy do smaku oraz kleks kwaśnej śmietany dla zbalansowania smaków. Tutaj polecam crème fraîche , chociaż zwykła osiemnastka też się nada, a w wersji wegańskiej można pokusić się również o mleko kokosowe. Zero zbędnych składników i maksimum smaku pomidora. Pycha! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji(...)przestudzenia. Następnie pomidory obierz ze skórki, pozbaw szypułek i wrzuć do garnka razem z czosnkiem i bazylią (możesz teraz dorzucić jeszcze kilka kolejnych listków). Całość zmiksuj za pomocą blendera. Krem z pomidorów przecedź kolejno przez sito, pozbawiając go pestek. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Zupę delikatnie podgrzej i podawaj z kleksem crème fraîche , natką pietruszki i listkami bazylii. Możesz
Food Squareznowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej będzie nam zachować ładny kształt tortu. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut. W tym czasie możemy przygotować dekorację(...)polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia. Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy i zalewamy nim czekoladę, odstawiamy
Ciastkozercymasę kakaową wraz z bakaliami. Jeśli masa jest sucha dodajemy również serek lub krem czekoladowy. Mieszamy wszystko i przekładamy na blaszkę. Wyrównujemy ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto po kilku godzinach kroimy na kawałki i oblewamy polewą. Wedle uznania posypujemy kandyzowanymi owocami, bakaliami lub wiórkami kokosowymi. POLEWA: Margarynę roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy do rozpuszczenia - nie gotujemy. Studzimy. Smacznego
Kuchnia od dwojgajeszcze będziemy mieć okazję współpracować. Dziękuję:) A tutaj lista przepisów, które wykonałam: 1. Kokosowa babka z polewą i bakaliami 2. Zawijane keksowe bułeczki z lukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche ciasteczka z kajmakiem i żurawiną 9. Bezowe
IzabelawkuchniPyszne.Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich
Czarnawisienkałyżki cukru 2 łyżki cukru pudru 1/2 margaryny Kasia 800 ml śmietany kremówki 4 małe opakowania Śmietan-fix 1/2 puszki ugotowanego na karmel mleka skondensowanego Do posypania:wiórki kokosowe czekoladaNajlepiej dzień wcześniej przygotować masę karmelową ze słodzonego mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę należy umieścić w garnku, zalać ją wodą tak aby ją całkowicie zakrywała i gotować przez 3 godziny na niewielkim(...)kremem budyniowym. Następnie na warstwie kremu ułożyć krakersy. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę karmelową. Posmarować nią krakersy i ponownie ułożyć warstwę krakersów. Do odłożonej śmietany dosypać 2 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i czekoladą (fot.2). Schłodzić najlepiej przez
Świat Ciastażółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Polewa czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej pół łyżki masła 2 - 3 łyżki wody skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe Ciasto Kilimandżaro Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać(...)margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Aromatyczne Podróże