takiego kremu łatwo można wykonać pralinki, wystarczy po schłodzeniu zrobić z niego małe kulki, obtoczyć je w kokosie i do środka włożyć po migdale. Zapewniam, że nikt nie wyczuje fasoli, a taki zdrowy smakołyk dostarczy nam dużo energii i przyjemności. Składniki: 1 puszka białej fasoli (u mnie Dawtona) 2 - 3 łyżki naturalnego miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego (kupione tutaj(...)laska wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie: Fasolę odsączyć i przepłukać najlepiej przegotowaną i wystudzoną wodą. Dodać miód, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ziarenka wyjęte z wanilii i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Do masy wmieszać płatki migdałowe lub pokrojone lekko podprażone migdały. Krem wstawić do lodówki na około 2 godziny by się schłodził i zgęstniał. Do wykonania rafaello użyłam białej fasoli
Kuchcik gotujeBurak to warzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, niezwykłym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się
Food Squaredeszczowy, chłodny dzień fajnie jest zjeść coś ciepłego. Korzystając jeszcze z dostępności świeżych warzyw przygotowałam pyszny krem z kalafiora. Z nutą czosnku i cebuli, dzięki czemu zyskuje odrobinę pikanterii. Ilość przypraw można oczywiście dostosować do swoich własnych upodobań, ja ze względu na dzieci doprawiam delikatnie i nieśmiało przyznam, że Adaś zjadł całą swoją porcję i jeszcze do mojej się dobierał(...)niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora
Kuchnia w czekoladzieNajlepszy przepis na zupę krem z kukurydzy. Podany z chipsami z kindziuka i z popcornem zrobi piorunujące wrażenie na Waszych gościach. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero(...)małym ogniu przez kilka minut. Dodać wodę i gotować przez 30 minut. Następnie dolać mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności przetrzeć przez sito. Kindziuk, cienkie plastry, podsmażyć na mięsne chipsy. Krem z kukurydzy podawać z chipsami i garścią gotowego popcornu. Smacznego
CookYourselfprzygotowaniu, a w smaku przepyszne :) Składniki: spód: 100 g płatków kukurydzianych, 30 g masła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 150 g białej czekolady. masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 2 budynie waniliowe, 400 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, 1/2 soku z cytryny, krem: 400 ml kremówki 30%, 2 śmietany fixy, 3 łyżeczki cukru waniliowego, do posypania: cynamon. Przygotowanie: Spód tortownicy
Aga w kuchnizupy, czas nadrobić zaległości. Nie zapomnijcie kupić torebkę mrożonego groszku jak będziecie na zakupach. Gotowany groszek świetnie nadaje się na puree, ale smakuje mi także w bardziej płynnej formie. Krem z zielonego groszku w moim wykonaniu to rzadsza wersja puree. Uwielbiam tą aksamitną i delikatną zupę, którą uzyskuję starannie usuwając skórki z groszku. Można to zrobić na 2 sposoby(...)osiągnięcia ulubionej konsystencji. W prostszej wersji można darować sobie wyciskanie, wystarczy zblendować i przetrzeć przez sito przed dodaniem mleka kokosowego i oliwy. Można jeść też bez przecierania, ale mi osobiście przeszkadzają twardawe łupinki. Wolę aksamitną i gładką zupę krem. W międzyczasie ugotować makaron ryżowy i przygotować makaron z surowej marchewki. Ja używam krajalnicy do warzyw, ale można pokroić marchewkę
Dietologwiórków kokosowych - 5 łyżek cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1) Ponadto: - 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie porzeczkowy) Biszkopt kroimy na 3 blaty, jeden układamy na sam spód, polewamy ponczem nr 1, smarujemy kremem z ananasami(...)bezę odwracamy i od spodu, trzymając ją na ręce smarujemy dżemem, szybkim ruchem obracając układamy na kremie, smarujemy na sam wierzch krem nr 1, jak i cały tort. Na samym końcu tort posypujemy wiórkami kokosowymi. Tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wspaniały tort! Przepyszne połączenie smaków! Gorąco polecam! Pozdrawiam cieplutko 3majcie się
SMYKWKUCHNIobieramy i kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy w około 0,5-0,7 litra wody z dodatkiem oleju kokosowego. Po ok. 10 minutach dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 20 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Smacznego
Kucharzycawarzyw powstała gęsta, różowa zupa. Efekt zdecydowanie przeszedł moje oczekiwania! Powstała aksamitna i delikatna w smaku zupa krem z pieczonych buraków ćwikłowych. Pieczenie warzyw pozwala na wyciągnięcie z nich ukrytego potencjału i bogatego smaku. Zupa jest wegańska, bo zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego z puszki i moim zdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty bukiet smaków. Składniki na 6 porcji(...)następnie dolać mleko kokosowe. Zagotować i dolać trochę wrzątku (ok. 200ml), gotować przez około 5-7 minut. Zdjąć z ognia i zblendować za pomocą mocnego blendera ręcznego (użyłam funkcji „turbo”). W zależności od własnych preferencji można dolać trochę wrzątku, żeby zupa miała odpowiednią konsystencję (u mnie jest to bardzo gęsta zupa krem). Doprawić do smaku dużą szczyptą soli
Dietologszklanki drobno tartej marchewki, 3 jajka, 3-4 łyżki kakao, 4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, skórka otarta z połowy cytryny, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, Polewa serowa (opcjonalnie) jest przygotowana z 1/4 składników na krem z przepisu Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym . Przygotowanie: W jednej misce
SzczyptaSmaQrazem zupa na bazie tego rosołu. U nas zupa jest zwykle dodatkiem do dania głównego, mała bulionówka takiej zupki, to balsam dla zgłodniałych żołądków. Ostatnim naszym hitem jest zupa-krem z pomidorów. Tak bardzo zauroczyła nas swym smakiem, że jest to ostatnio najczęściej przygotowywana i najchętniej zajadana przez wszystkich zupa. Bardzo kremowa, aksamitna, lekko pikantna, słodkawa, baaardzo pomidorowa, po prostu(...)typu blue pokrojony na mniejsze kawałki. Całość blendujemy na gładki krem. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, oraz ksylitolem lub cukrem (gdy jest taka potrzeba) dodajemy śmietankę. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę wody lub bulionu. Podajemy z grzankami (podsmażonymi na oleju kokosowym, z dodatkiem ziół i szczyptą soli), z drobnym makaronem lub sam, bez dodatków
Smaczne ZdrowePyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)następnie po jednym dodać żółtka. Na koniec dodać mak, wiórki kokosowe i mielone migdały. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto. Krem cytrynowy 450 ml mleka z kartonu (musi być
Pełny talerzowocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też(...)minut+ 50 minut pieczenie batatówSkładniki:CIASTO600-700 g batatów,3 szklanki mąki,6 jaj,3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego),175 g miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła
SzczyptaSmaQryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem: 0,5 l mleka 4 łyżki kaszy manny cukier do smaku 200 g masła łyżka żelatyny 4 łyżki mleka 200 g wiórków kokosowych Polewa: 4 kostki gorzkiej czekolady łyżka mleka Do mleka wsypujemy połowę wiórków kokosowych, zagotowujemy, a jak zacznie wrzeć dajemy(...)łyżce zimnej masy mlecznej. Ilość cukru, jak zawsze powtarzam to indywidualna sprawa. Tu nie trzeba go zbyt dużo, mleko słodkie, wiórki też, a więc niewielka ilość wystarczy. Gdy krem gotowy, dodajemy resztę wiórek, odkładając dwie łyżki do posypania wierzchu. Oraz namoczoną w mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego, że nie ma ryzyka iż ciasto
Dieta moja pasjamargaryna 1 kost żółtka 6 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki mąka 3 szkl tłuszcz do formy KREM CZEKOLADOWY śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml śmietana - 18% - 400 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka budyń śmietankowy 1 opak białka jaj - 6 szt wiórki kokosowe zalane 2 tygodnie wcześniej spirytusem - 3 łyżki cukier kryształ - 0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski
Kuchnia Danusi