Sympatyczny torcik zdobiony kuleczkami Nesquik. Ciekawa propozycja na urodziny naszych najmłodszych ale również, jako ciasto na inną uroczystość. Ciemny biszkopt przełożony mocno czekoladowym kremem budyniowym
gotuj ze mnąTak, to ciasto powstało w 10 minut, no może w 12! Zniknęło również ekspresowo, ponieważ nie sposób mu się oprzeć. Krem na bazie serka mascarpone, lekko
Di gotujesobie na zapas i wykorzystać przy innych przepisach halloweenowych np. na tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową rozwałkowujemy
Ciastkozercywybredne podniebienie. Tort ten gościł na moim świątecznym stole przed laty, niestety przepis zaginął, ale wszyscy teskniliśmy za tym smakiem. Postanowiłam, więć go odtworzyc i był pyszny. SKŁADNIKI: na dużą tortownicę 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli krem makowy 60dag maku(...)roztopic, dodać mak, jajka ubić z cukrem, dodać do maku, mieszać i gotować na małym ogniu, dodać cukier, powidła, miód, bakalie, mąkę ziemniaczaną, mieszać aż masa zgęstnieje(będzie czarna), tort podzielić na trzy części, przełożyć masą makową, polać polewą czekoladową, udekorować orzechami
Kuchnia BeatyKocham takie wieczory jak ten dzisiejszy. Pogoda cudowna - po słonecznym, upalnym dniu przyszedł czas relaksu pod gwieździstym niebem. Postanowiłam rozpieścić się jeszcze bardziej. Przygotowałam chrupiącą roladę
Wielki apetytJako dziecko uwielbiałam andruty. Do dziś pamiętam, jak Tata ucierał w makutrze aksamitny kakaowy krem. Poniższy przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" wydanej w 1956 roku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) Ostatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że
Sama słodycz i szczypta chiliBISZKOPT: Jajka – 4 szt Cukier – ¾ szkl Cukier waniliowy -1 op Sól- szczypta Mąka pszenna – ¾ szkl Mąka ziemniaczana – ¼ szkl Proszek do pieczenia –1 łyżeczka KREM: Jajka – 5
Camilla w kuchnisobie na zapas i wykorzystać przy innych przepisach halloweenowych np. na tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową
Ciastkozercyciasto: 125 ml wody, 40 g masła, 100 g mąki, 3 średnie jajka, masło do smarowania blachy, mąka do podsypywania, krem: 6
królestwo garówtych, którzy uwielbiają krem czekoladowy, strzał w dziesiątkę. Smak masy serowej jest nieporównywalnie ciekawszy i bogatszy od tej w serniku pasiastym, zebrą zwanym - z dodatkiem gorzkiego kakao. Tu wyraźnie wyczuwalnym jest, że w masę serową zatopiony został krem czekoladowy, z czekoladą, z dodatkiem orzechów. Dlatego namawiam, by postawić na jakość wykorzystanego kremu. Masa serowa - kremowa(...)pół, by w jednej części znalazła się czekoladowa pokusa. Po upieczeniu i wystudzeniu pozostaje tylko ubicie śmietanki z czekoladą i to w zasadzie koniec. Mój serniczek był urodzinowym tortem, upieczonym w ostatniej chwili, w zastępstwie ciasta adwokatowego. Nie zaopatrzyłam się w ten żółtkowy likier, natomiast nutellę w swej szufladzie posiadam zawsze. Zawsze. I gwarantuję, sernik smakuje
Kronika PiekarnikaSzukacie pomysłu na tort na specjalną okazję? To propozycja dla Was. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje. Składniki:1 litr śmietany 36%300 ml konfitury malinowej250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)śmietan-fix 2sztna biszkopt6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito1,5 szklanki cukruBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)krem:Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej. Do pozostałej śmietany dodajemy mus jeżynowy ubijamy.Biszkopt kroimy na 3 części, przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki)kolejność od dołu:biszkoptkonfitura malinowaśmietana malinowabiszkoptśmietana jeżynowabiszkopt śmietana jeżynowa i dekoracja tortu
SMYKWKUCHNIKremówka zwana też napoleonką jest ulubionym ciastem z czasów mojego dzieciństwa, cienkie warstwy ciasta przełożone pysznym kremem, któż nie lubi tego połączenia.. Moja wersja zamiast
Słodki Blogkilku blatów biszkopta i ściąć już przełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo(...)spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować tort. Wykończyć perełkami cukrowymi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastopniowo budyń a następnie czekoladę i miksujemy na gładką masą. wykonanie tortu: Pierwszy blat nasączamy. Wykładamy cienką warstwę masy na której układamy odsączone wiśnie i smarujemy je cienką warstwą masy. Układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy warstwę masy z wiśniami. Nakładamy trzeci blat nasączamy. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy, ja udekorowałam masą maślaną. składniki na masę maślaną
Domowy Smak JedzeniaTort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem kawowy: 500 g masła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej
wesoła kuchniaTort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kasztanowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 listki żelatyny Składniki
nietadietaTort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli
nietadietaznana jako Biała Pavlova, nazwa straszy, ale wykonanie tego przepysznego tortu bezowego jest możliwe nawet dla kulinarnego laika. Sztuką przy robieniu pavlovej jest ubicie białek, cała reszta to zabawa w nianie i machanie klapą piekarnika. Jako, że sklepy pozamykane moja Pavlova będzie podana z bitą śmietaną i kremem, który zrobię z mrożonych truskawek, trawy cytrynowej i limonki. Na bezę potrzebne
Kuba Gotujeprzypadków były dopasowane do zaproszeń urodzinowych dostarczanych przez klienta. Każdy tort był czasochłonny, ale podczas mojej wizytę najwięcej pracy kosztowała nas niebieska karuzela, uff. Jednak codziennie rano po przyjściu do salonu zaczynałam od pieczenia pysznych babeczek. Moje ulubione były o smaku kokosowo- limonkowym z dodatkiem malibu, z kremem przygotowanym na amerykańskim typie serka „cream cheese”, mniam… Szkoda
Mała Cukierenka