tort bezowy. Albo moja pierwsza bezowa duma :D Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić taki tort, czekałam tylko na odpowiednią okazję. I kiedy taka się nadarzyła zabrałam się do pracy. Skorzystałam ze sprawdzonego przepisy na bezę ( klik ), która wyszła (jak na pierwszy raz) idealna :) Z zewnątrz chrupiąca a w środku mięciutka, piankowa :) Do tego nie za słodki krem
My simple kitchenIdealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem – Witajcie Kochani w Nowym Roku :)! Moim pierwszym przepisem będzie pyszna beza pavlova z gorzką czekoladą i kremem z dodatkiem
Mała CukierenkaSkładniki na jaglane biszkopty (na tortownicę 30 cm : - 3 szklanki mąki jaglanej - 10 dużych jajek podwórkowych - 10 dojrzałych bananów Składniki na krem: - 2 szklanki kaszy
Szkrab Je SamOstatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Na taką pogodę proponuję tylko czekoladę i torcik brownie z kremem i malinami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPyszna, puszysta rolada kakaowa na szybkiego. Coś słodkiego do popołudniowej kawki. Upiec biszkopt na roladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone
codojedzeniamojprzepisna.pl | Ciasto Kukułka Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z kremem. Chodziło, chodziło i wychodziło. To ciasto jest pełne kremu. Jednocześnie jest dość słodkie, bardzo
moj przepis naPrzepyszne ciasto z dodatkiem pieczonych buraków których tak na prawdę nie czuć w środku. Dzięki nim natomiast ciasto ma przyjemny bordowy kolor. Podane z mleczkiem kokosowym
Mienta blogOd dawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak
moj przepis naGrzesiowy tort urodzinowy :) Wielkie dzięki dla Oli Sz. za przepis, ponieważ jej babcia uratowała sytuację i przepis sie znalazł :) Polecam czekoladoholikom ;) Składniki na ciasto: 9 jaj 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10dag kakao Składniki na krem:: 2,5 kostki masła (nie margaryny) 5 jaj 11 łyzek cukru 10dag kakao Poncz: 1 szklanka
ChilliJemydlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem
Zgrabne Gotowanietona czekolady, jeszcze więcej kalorii, ale raz w roku…cheatday należy się każdemu! Jednak mimo to nie zapominajmy o próbach przemycenia zdrowej żywności nawet to takich rzeczy jak tort urodzinowy. Zdecydowanie pomoże nam w tym sklep https://biogo.pl/ Składniki [użyłem tortownicy 18cm] : Ciasto czekoladowe: -> 60g gorzkiej czekolady [ zachowajmy chociaż trochę pozoru „zdrowego żywienia”] -> 100ml mleka(...)miód – polecam!] -> 2 jajka -> 100 ml jogurtu naturalnego/greckiego -> 200g mąki -> 25g kakao -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> Sól -> ½ łyżeczka sody oczyszczonej Krem mascarpone: -> 400ml śmietany kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń Klej „do cukierków” -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Ciasto kokosowo-cytrynowe idealnie wpisuje się w zimowy klimat. Jest lekkie jak piórko i orzeźwiające za sprawą cytryny, będzie niezastąpione na Sylwestra czy Nowy Rok.
Słodki Blogjuż mówiłam, ze uwielbiam torty bezowe? Chyba tak! Za każdym razem testuję i wymyślam nowe połączenia smakowe. Tym razem w roli głównej kawa inka z łamaną czekoladą. Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem: 2 szklanki mleka, 10 łyżek kawy inki
Słodki Zakątekprecyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, jakby się rozwarstwił jeszcze raz go zmiksować na jednolity krem. Do ozdabiania pierniczków użyłam tylek
Mała Cukierenkaprecyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, jakby się rozwarstwił jeszcze raz go zmiksować na jednolity krem. Żeby nam było łatwiej dekorować pierniczki do lukru
Mała Cukierenkaciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;)Składniki na ciasto:150 gmasła2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu180 gcukru2 jajka 150 gmąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 gkakao w proszku1/2 gorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2
Z butelką mleczka w tletort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami. Zapraszam do przygotowania. Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mąki 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody Składniki na krem(...)połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.CIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia
Camilla w kuchniciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem
królestwo garów