Więcej słodkich pomysłów na INSTAGRAMIE. Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z bakaliami, słodkim kremem brzoskwiniowym, brzoskwiniami i galaretką. Idealne ciasto do niedzielnej kawy lub na wyjątkowe okazje
Słodki PomysłSkładniki: ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750
O kuchni z uczuciemTen weekend będzie słodki !Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon
kolorowotorcikowociasto. Ale dawno też żadnego nie piekłam. 11 listopada były rogale, wcześniej tort urodzinowy mojej mamy, potem inne drobne przekąski. Więc już najwyższy czas na kolejne pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na ciasto, które jest moim imiennikiem-czyli Katarzynkę :) Jest to ciasto z kremem i dodatkiem pierniczków. Do jego przygotowania powinno użyć się pierniczków katarzynek-stąd jego nazwa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudobrze stężeje. Składanie ciasta i pianka: 8. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, aby krem ładnie trzymał się biszkoptu i biszkopt włożyć do blaszki. 9. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Pianka cappuccino: 10. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około(...)Pozostały krem w misce, od czasu do czasu, mieszać, aby nie stężał. 15. Na krótko schłodzone ciasto wyłożyć żelkę truskawkową, patrz FILM . Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc. 16. Przed podaniem kawałki ciasta można ozdobić truskawkami. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty
Mała CukierenkaCiasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami – Dzisiaj kolejne pyszne ciasto w Małej Cukierence :). Mocno kokosowe, na kakaowym biszkopcie z owocami. Jest smaczne, wilgotne, kremowe, waniliowe
Mała Cukierenkacoś znacznie bardziej spektakularnego niż koktajl czy lody. Dzisiejszy deser wygląda jak tort za milion dolarów (physalis to cudne perełki 😊) a wykonuje się go szybko i jest przepyszny. Naszym zdaniem biała część jest dużo lepszą wersją wegańskiego sernika niż np. tofurnik za sprawą kokosowego kremu, więc zdecydowanie warto zapoznać się z produktami, które oferuje sklep Kuchnie Świata
Candy Pandaskwaskowych smaczkach, jedyny tort, jaki zjada w całości i prosi o dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar
I tu będę miała takie tedorosłym jak również dzieciom. Myślę, że z powodzeniem mogłoby również zastąpić tort. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka, 1 szklanka oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: 2 śmietan-fixy, 500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki
Passion of Cookingroku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu
Wiem co jemDodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki pomarańczy mogą zatkać otwór i zrujnować dekorację, nie ma to znaczenia jeśli nakładamy kram na tort przy użyciu szpatułki. Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercytrafiłyśmy na stronę http://www.jensjustdesserts.co.uk// gdzie urzekł nas wspaniały tort arbuzowy! Długo nie zwlekając przetłumaczyłyśmy przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki) 0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii(...)płatków migdałowych Owoce Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe (koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą
Kolizje Smakówportalu, tym co zawsze ;-)- durszlak.pl z marką Apetina, z fantastycznymi nagrodami- o których nie będę pisać, sprawdźcie sami, jeśli Was to ciekawi ;-) A teraz sprawdźcie listę składników i upieczmy tort ombre, jagodowo-malinowy! A co! SKŁADNIKI: 1. BISZKOPT (mała tortownica) - 3 białka - nie pełna 1/3 szklanki cukru - 3/4 szklanki maki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu(...)lodówki na dwie godziny. 4. KREM ŚMIETANOWY: Śmietanę ubij na sztywno (żeby Ci się dobrze ubiłam powinna być w lodówce co najmniej 12 godzin), dodaj cukier puder i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Do kubeczka odłóż dwie łyżki bitej śmietany i połącz z zmiksowanymi jagodami -około 1 łyżki- będzie to nasza ciemna masa do zdobienia tortu. Wyjmujemy tort z lodówki
SMYKWKUCHNIuznałam jednak, że muszę się tym tortem pochwalić :) Ponieważ Dominika jest zapaloną "koniarą" (uczy się jeździć konno) i gdyby mogła to większość czasu spędzała by w stajni, postanowiłam upiec tort, który będzie w małym stopniu odpowiednikiem jej pasji. Pomimo braku talentu plastycznego mam nadzieję sprostałam zadaniu. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl(...)cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny i przesmarowałam masą. Na wierzch tortu rozwałkowałam masę cukrową i ozdobiłam konikami
Kuchnia w opałachogół na dzień przed podaniem, a w dniu kiedy planuję gości oddaję się gotowaniu na spokojnie. Smak śmietankowca w dużej mierze zależy od dyni i pomarańczy. Kiedyś przyrządzałam ten tort używając koncentratu pomarańczowego. Koncentraty niestety są gorzkie, bo soki są wyciskane z całych pomarańczy. Dlatego lepiej wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy. Dyniowy śmietankowiec Składniki: Okrągła forma o średnicy(...)dyniowy cały czas ubijając, uważając aby nie zrobiły się kluski (krem zawiera żelatynę). Wylej masę śmietankową na spód i wstaw do lodówki. Kiedy śmietankowiec stężeje posmaruj wierzch curdem. Śmietankowiec dyniowy warto udekorować figami i physalis. Są to sezonowe owoce typowo jesienne i świetnie pasują do lekkiej śmietankowej konsystencji tortu. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniawww.olejkonwenanse.pl ŚWIĄTECZNY TORT CYNAMONOWY Składniki: (forma 24 cm) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu poncz: 1 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki ciemnego rumu krem: 1,5 szkl mleka(...)Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. poncz: Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy lekko zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i rum. Studzimy. krem: Mleko gotujemy ze śmietaną i cukrem. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą
Bon appetit mon amie