Kojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą czy
W kuchni Karmel-itkiLato zbliża się do nas małymi krokami. Dlatego dzisiaj odrobinę zdrowsze, może odrobinę bardziej dietetyczne muffiny z niewielką odrobiną kremu. Płatki owsiane, daktyle (chyba wciąż niedoceniane
Humanistka w kuchniPamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci.Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki
W kuchni Karmel-itkiBabeczki kawowe- wykonane przez Domowe Torty Delikatne babeczki kawowe, które smakują pysznie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak postanowicie je udekorować- możecie to zrobić na wiele różnych sposobów (ze względu na swój charakterystyczny płaski wierzch są idealne do zdobienia artystycznego). Z owocami, z kremem, z bita śmietaną, a może z lukrem? …wybór należy do Was! Smacznego SKŁADNIKI NA BABECZKI(...)formą, poruszajcie je delikatnie palcami. Szczególnie Wam je polecam w połączeniu z kremem cappuccino . Ale również smakują pysznie w połączeniu z kremem z likierem baileys , kremem z białej czekolady , kremem śmietankowym lub po prostu z polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego
Domowe Tortyjuż wielokrotnie powtarzałam najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie!Albo nocą ;)Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache, dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe warsztaty.Tym razem pomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween(...)przepis na fantastyczny deser!Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta.W dużych marketach jadalnych kasztanów pod dostatkiem!SKŁADNIKI:( 2 duże szt )PIWNO-MIODOWE
Ostra na Słodkosmaczne z kokosowym kremem, truskawkami i likierem. Wygląda i pachnie cudownie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać, aby składniki na krem miały temperaturę pokojową. Polecam! W przepisie na stronie jest ciut inna kolejność niż na filmie. Na stronie najpierw wyciągam biszkopt z blaszki i kończę kokosowy krem, a na filmie kończę kokosowy krem i wyciągam biszkopt(...)każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM . 10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę przygotowanego, kokosowego kremu i wyrównać. Ciasto i resztę kremu na razie odstawić. Przygotujemy truskawkowy krem: 11. Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować. 12. Zdjąć z ognia, dodać
Mała Cukierenkazwlekali. Tort jest rewelacyjny a dodatek wiśni do kokosu sprawdził się rewelacyjnie nadając lekko kwaśnego smaku. Tort podany na Porcelana Bogucice Diament Gold. Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów
Ala piecze i gotujetortownicę z lodami do zamrażarki na ok 1 godzinę. Pod koniec tego czasu na drugi blat nałożyć krem jagodowy, pralinki oraz borówki. Wyjąć tortownicę, ostrym nożem oddzielić boki lodów i zdjąć pierścień tortownicy. Nałożyć górny już udekorowany blat i podawać jeszcze zmrożony tort. Przepis ten miał już swoją premierę w magazynie "Mistrz Branży" gdzie znalazł swoje miejsce między licznymi mistrzami
Candy Pandasktóregoś dnia może nawet otworzyć moją malutką kawiarenkę... Ach, te marzenia! Póki co, wróćmy na ziemię. Klasyczny tort Othello, czyli ciasto, które można dostać w każdej duńskiej cukierni i w większości piekarni. Biszkopt, kruche ciasto, warstwa dżemu malinowego, odrobina bitej śmietany i krem cukierniczy. Na wierzchu glazura kakaowa, boki obłożone marcepanem. Całość udekorowana bitą śmietaną i połówkami winogron
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher. Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka miękkiego masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek kremu czekoladowego, 4 wafelki orzechowe np. Góralki, łyżka masła, 4 łyżki śmietany kremówki. Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy
paapilotkaaCześć dziś mam dla Was tort piwno-rumowy. Zdecydowanie nie jest dla dzieci. Tort miałam okazje upiec na święto urodzin mojego taty. Ciasto jest wilgotne a dzięki ciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem
Panda i jej światbitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji cukiernika. Tym razem przygotowałam białe z truskawkami i czekoladowymi ornamentami. Te maleństwa to babeczki wypełnione kremem cukierniczym i udekorowane - a jakże! - bitą śmietaną. Robiło się(...)Praca w grupach zaowocowała takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane. Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, które wyjątkowo łatwo sami wykonacie- a efekt końcowy będzie bardzo profesjonalny Poniżej przepis – sporządzony krok(...)KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml. gorącej, przegotowanej wody. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pozostałe składniki kremu umieszczamy w misce i miksujemy, aż nie będzie żadnych grudek, a masa zgęstnieje. Pod koniec miksowania dodajemy galaretkę. Kończymy miksować w momencie gdy połączy się ona z resztą składników tworząc jednolity krem. Krem wykładamy na przełożony brzoskwiniami biszkopt. Delikatnie wyrównujemy. Na krem kładziemy
Domowe Tortywiem jedno; tort musiał być. Nie jest ważne czy masz trzy, trzynaście, czy też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!! Składniki: biszkopt biały z 6 jaj Masa: 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan(...)będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao
Ciasteczkowy PotwórWszystkie śmietany przelewam do miski. Miksuję na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaję cukier oraz śmietan-fix. Gotową śmietanę odkładam do lodówki. Biszkopt smaruję na wierzchu dżemem. Na to nakładam śmietanę, wyrównuję, ale tworząc lekką górkę. Truskawki oczyszczam z szypułek i przecinam na pół. Układam równo na śmietanie lekko je wciskając. Tort odkładam do lodówki na 1-2 godziny
Kuchnia co dniatort zrobiłam już jakiś czas temu, a dokładniej na urodziny mojego męża. Od tego czasu minął prawie miesiąc, a ja jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem.. Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa, a druga mniejsza. Do większej dodaję kakao i smaruję wierzch tortu, zaś do mniejszej dodaję mus i wylewam łyżką na kakaowym wierzchu, tworząc nieregularne wzory. Całość
Ciasteczkowy PotwórSernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest
Kuchnia MagdaLenyKruche ciasto przekładane duszonymi jabłkami i orzechowym kremem, polane aksamitn ą polew ą czekoladow ą, idealne na weekend. Ciasto nie jest
La grande e la piccola cuocaKrajanka czekoladowa z wiśniami, to chyba standard w każdej domu. Uwielbiam domowe krajanki z kremem , bo wiem co do nich wkładam. Przede wszystkim krem czekoladowy jak
codojedzeniaBardzo efektowny torcik, który świetnie będzie wyglądał na Waszych świątecznych stołach. Jasny i kakaowy biszkopt z kremem serowo - śmietankowym. Całość smakuje obłędnie. Ciasto może wydawać Wam
Domowa cukiernia Ewy