orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu. Wykonanie Umyj i osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny(...)dodaj czubatą łyżkę miodu. Podgrzewaj i redukuj sos przez około 10 min. Krem będzie dość gęsty, a gdy wystygnie, ten stan się pogłębi, więc nie można przesadzać z redukcją ;p Na talerze wyłóż rukolę i roszponkę, pocięte plastry szynki, ćwiartki fig, pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Posyp orzeszkami i ziarnami granatu. Wyłóż pomidorki przekrojone na pół. Polej sosem. Całość obficie posyp
Eat me! Fit me!Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka 100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku i serka. Całość rozetrzeć dokładnie(...)przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i przykryć ją ostatnią warstwą herbatników. Polewa czekoladowo - orzechowa: czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzeszki posiekać lub podzielić na połówki, wymieszać z polewą i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wszystko wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto), 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto), 300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść(...)połowie serduszek wyciąć na środku dziurki w kształcie małego serca. Pozostałe dwa białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach. Wszystkie ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temp. 220st. Ostudzić. Pełne ciasteczka smarować marmoladą, sklejać ciasteczkiem z oczkiem
Z miłości do słodkościmnie była to kolacja, ale równie dobrze może stanowić śniadanie, deser lub drugie śniadanie. Krem jest wyjątkowo pyszny, wyrazisty i sycący. Zapraszam wszystkich, którzy kochają masło orzechowe i serniczki :) Składniki: 3-4 łyżki twarożku 1-2 łyżeczki domowego masła orzechowego jogurt naturalny orzeszki ziemne Ser zmiksować z masłem orzechowym. Można regulować intensywność smaku, dodając mniej lub więcej masła. Przełożyć
Chocolate Muffin Blogmarcepanowej 10 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 40 g kremu pistacjowego (coś takiego jak nutella, kupiłam w Lidlu; jeśli nie dostaniecie, trzeba rozgnieść w moździerzu lub zmielić w malakserze pozbawione skórek pistacje, następnie dodać 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietanki i 1 łyżkę masła) 50 g orzeszków pistacjowych 750 g serka śmietankowego 30 g rozgniecionych herbatników pełnoziarnistych
Kuchnia Prezydentowejłyżki twarożku 1 banan ewentualnie 1 łyżeczka miodu (serniczek jest słodki od banana) Dodatkowo : maliny masło orzechowe orzeszki ziemne Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i masłem orzechowym
Chocolate Muffin Blogsmaku Dodatkowook. 4 paczek herbatników (ok. 400 g)1 puszka masy kajmakowej150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonychPolewa czekoladowaok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać(...)uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało
coolinarnastrefa.blogspot.commleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach) 1,5 kostki masła Składniki na polewę: 2 tabliczki ciemnej lub białej czekolady 1/4 szklanki mleka puszka solonych orzeszków ziemnych Do garnka wsypałam cukier i cukier wanilinowy. Wlałam szklankę mleka i zagotowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. W misce utarłam masło na gładką i puszystą masę. Stopniowo, cały czas ucierając wlewałam(...)Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek. Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy. Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić
potrawyregionalnelekkości, a jogurt w tym połączeniu awansuje do rangi super smacznego kremu. Kilka minut i deserki gotowe! Polecam! Składniki na 3-4 porcje: 250 g jogurtu greckiego 100 g śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu ciasteczka amarettini mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru do dekoracji: orzeszki pistacjowe listki mięty kilka truskawek Wykonanie: truskawaki umyć, odszypułkować i z dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony placek dzielimy na 2 części. Pierwszą smarujemy masą kajmakową
Z Kuchni Do Kuchniorzechów włoskich a ta jest z wykorzystaniem orzeszków ziemnych Dodatkowo w tej wersji użyliśmy dwóch rodzajów bardzo dobrej gatunkowo i smakowo czekolady Valrhona, którą dostaliśmy podczas Sweet Targów w Katowicach :) Składniki na makaroniki: - 140 g białka - 180 g cukru - 160 g cukru pudru - 160 g mielonych orzechów ziemnych niesolonych Składniki na krem: - 100 ml śmietanki 30% UHT - 100g miękkiego masła
Kuchenne Wariacjeroszponka) kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii krem balsamiczny SPOSÓB WYKONANIA: 1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w kostkę. Tymianek posiekać i dodać do truskawek oraz pomidorków. 2. Fetę pokruszyć i dodać do reszty składników. (Jeśli decydujemy się na dodanie sezamu, orzeszków, mozarelli oraz papryczki chilli to robimy(...)piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. 5. Na ciepłych zapiekankach ułożyć sałatę, pokrojone w cieniutkie plasterki pomidorki oraz truskawki. Na koniec posypać świeżymi listkami mięty i bazylii oraz polać kremem balsamicznym. Podawać od razu. Smacznego
DefinicjaSmakulubię proste przepisy! Masło orzechowe potrzebne mi było do kremu Snikers, bo strasznie się na ten krem napaliłam :) Przepis pochodzi z bloga JustMyDelicious , zaintrygowało mnie dodanie cukru pudru, więc jak coś intryguje - trzeba to koniecznie zrobić. Więc zrobiłam :) Składniki: 200 g orzeszków ziemnych solonych 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Nic prostszego!Orzeszki wrzucamy do blendera i miksujemy. W między
Blondynka Gotujeczubate łyżki kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzeszków); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodatkowo, do posypania po wierzchu: 1/3 szklanki posiekanej, świeżej kolendry; 1/3 szklanki drobno posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Dynię piżmową obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w niewielką (1x1 cm) kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek(...)lekkiego przestygnięcia, dodać masło orzechowe i zblendować na gładki krem. Ponownie postawić zupę na średnim ogniu i podgrzać, od czasu do czasu mieszając. Do ciepłej zupy wlać mleczko kokosowe, sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Zupę podawać ciepłą, oprószoną kolendrą i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni MiejskaKrówki z solą morską. 2. Czekoladowe medaliony. 3. Sezamowe tiule / Słodko-słone orzeszki. 4. Słoneczny cukier puder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe(...)prostu bajka! Nie szczędziliśmy też waniliowego cukru pudru , boskiego muscovado i uzależniającego syropu trzcinowego (klik) - kolejna nowość Diamantu , który idealnie sprawdził się m.in. przy przygotowaniu słodko-słonych orzeszków ( u mnie na blogu używam go także do creme brulee z pasternaku - klik ). Muszę przyznać, że ogromnie pozytywnym zaskoczeniem zarówno dla mnie, jak i dla wszystkich uczestników były produkty Piątnicy
KUCHARNIA