blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem. Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pesto i kilkoma plastrami mozarelli, w towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć 50:50 liści bazylii i szpinaku 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii lub ziaren
Zawsze głodna!najbliższej okazji :) Tymczasem w mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie, albo takiej jak ja :)Składniki (krem):- kostka masła- 2 jajka- 4 kopiaste łyżki cukru- 3 łyżki rumu- opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskichMasło topimy w rondelku, a następnie studzimy. Sparzone jajka ubijamy z cukrem na dość sztywną(...)Jeśli takowego akurat nie posiadamy bądź z jakichś względów nie chcemy używać alkoholu użyć można aromatu rumowego :) Teraz jest już z górki - wystarczy masą napełnić połówki orzeszków i złożyć je razem :) Ciasteczka smakują wybornie, nie są zbyt słodkie, a ponadto prezentują się bardzo ładnie :) Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaBiszkopt: 4 jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego Krem: 1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 g), schłodzonej 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 8 batoników Kinder Chocolate (jedno 100 g opakowanie) 2 łyżki kakao Poncz: 1/2 szkl malinowej(...)pałeczek Milka Lila Stix (3x112 g) 1 op. draży w białej czekoladzie (70 g) 1 op. draży w ciemnej czekoladzie (70 g) 1 op. M&M's bez orzeszków (90 g) 1 pralinka Rafaello Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i olej należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem). Żółtka
Nastoletnie Wypiekanieorzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju 150 g cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 i ½ szklanki marchwi startej na średnich oczkach 2,5 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina cynamonu do smaku 2 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem: 250 g śmietany
Na słodko lub wytrawnieobsypujemy orzeszkami. Blachę z rożkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia się rożków. Upieczone od razu wyciągamy z piekarnika. Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot
NiePieprz.pljednak wydłubując orzeszki. Jestem pewna, że Wam również przypadną do gustu. Maślane rozetki z migdałami i orzechami laskowymi Składniki: (na około 45 sztuk) 250 g mąki pszennej 25 g surowego marcepanu 80 g cukru pudru 250 g miękkiego masła dodatkowo: 30 g migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW mojej kuchni staram się jak najwięcej gotowych produktów zastępować domowymi, przygotowanymi przeze mnie wyrobami. I tak jest też w tym przypadku:) Dziś zapraszam Was
Słodko-Słony Świat Ilonykakao. Krem: 1 puszka gotowego karmelu lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego, gotowanego około 1,5 h Karmel dzielimy na trzy części. Na biszkopt waniliowy rozsmarowujemy 1/3 karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowym. Rozsmarowujemy kolejną część karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowo – czekoladowym. Rozsmarowujemy ostatnią część karmelu i przykrywamy biszkoptem czekoladowym. Wierzch i boki dekorujemy ganche. Nakładamy łyżką lub specjalnym nożykiem. Posypujemy orzeszkami. Ganche
Made By Mom And SonWykwintna i bardzo elegancka zupa z bialych szparagow, uswietni kazdy uroczysty obiad.Choc przygotowanie kremowej z zupy ze szparagow w porownaniu z innymi kremami jest dosc pracochlonne i zajmie troche czasu to naprawde warto.Podczas gotowania szparagow dom wypelni sie delikatnym,wiosennym szparagowym zapachem,a smak i wyglad wynagrodzi Ci poniesiony trud.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 porcji:1,5 k g bialych(...)gotowac 20 minutzmiksowac na gladki krem.Teraz dodac glowki szparagow i gotowac okolo 4 minut.doprawic sokiem z cytryny,bialym pieprzem i ewentualnie sola.Wymieszac ze smietanapodawac posypana koperkiem i uprazonymi orzeszkami pini (uprazyc na patelni bez tluszczu) UWAGI: smak zupy mozna wzbogacic dodatkiem bialego wina.Zamiast smietany mozna dodac smietanke kokosowa.Moze sie zdarzyc,ze wywar z obierek i ogonkow ma gorzki posmak.Jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewien piękny czerwcowy dzień przyszła do mnie paczka z lidla, a w niej wiele przepysznych produktów, które w szczególności polecam. 1. Przepysznę paluszki, które można dodać do zup kremów, sałatek, przekąsek czy również starterów 2. Oliwę z oliwek do pieczenia, smażenia, która jest tak dobra ze zeszła mi w tygodnie. 3. Piri Piri doskonały dodatek do przeróznych potraw(...)Oliwki idealna przekąska, która pasuje jako dodatek do sałatek jak i przękąska na wspólny wieczór z ukochana osobą przed telewizją, jak i wielkiej imprezy. 5, Ciasteczka i babeczki, orzeszki fajne do poczęstunku dla niezapowiedzianych gości jak i tych zapowiedzianych. 6. Pasta z czarnych oliwek fajny dodatek do kurczaka 7. Karczochy, które nie wiem jeszcze jak smakują i jestem dalej
pichcisztofistaszkami i mleczną czekoladą Składniki (2 sztuki) : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie: - produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć(...)blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą inspiracja z 'Moje wypieki ' Cena: ok 7,5 zł /sztuka
Pora na pora i pomidorawęglowodanów oraz 8g błonnika -w porcji- 20g- 117kcal, 4,2g białka, 9,8g tłuszczu, 4,7g węglowodanów i 1,6g błonnikaSKŁADNIKI:100g nerkowców- mogą być solone100g migdałów100g orzeszków ziemnych PRZYGOTOWANIE:Wedle życzenia, orzechy można uprażyć na patelni lub w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić- ja ten krok pominęłam, gdyż nigdy(...)masła- wolę "naturalne"Orzechy w razie potrzeby podzielić na dwie porcje, wrzucić do miski blendera i miksować przez około 7 minut robiąc przerwyBlendować do uzyskania jednolitej, gładkiej masyTak przygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w zacienionym miejscu. Masło może spokojnie stać nawet do miesiąca, wbrew wielu opiniom- nie zepsuje się, jedynie może wymagać przemieszania ze względu na rozwarstwienie się
peanutbuttermonsterDzisiaj prezentuję Wam przekładaniec inspirowany popularnym batonem Snickers.Mimo, że składa się z 5 warstw, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to
Kraina Miodem Płynącarozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy partiami ostudzoną żelatynę. Miksujemy przez 2 minuty po dodaniu całej żelatyny. Dla wersji z małą ilością kremu użyłam 1 łyżki żelatyny (1/4 szklanki wrzątku) i 400g kremówki. Dla wersji klasycznej użyjcie 2,5 łyżki żelatyny (1/2 szklanki wrzątku) i 1000g kremówki. W foremce umieszczamy spód ciasta, nasączamy(...)taką ilość. Kremówkę nakładamy na ciasto, układamy drugi blat ciasta i nasączamy go resztą ponczu. Lekko dociskamy. W rondelku podgrzewamy 200g kremówki, dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (użyłam z orzeszkami) i mieszamy do uzyskania gładkiej czekolady. Ciasto oblewamy przygotowaną polewą czekoladową, wstawiamy do lodówki. Po 20 minutach dekorujemy wierzch ciasta małymi różyczkami, wkładamy ponownie do lodówki na około 4 godziny
Gotowanie i blogowanietego produktu w sklepie badapak.pl 4. Słoniecznik (2kg) Tutaj skusiła mnie przede wszystkim cena. Słonecznik jest świetnym wypełniaczem ciasteczek owsianych. Po uprażeniu używam go do posypywania sałatek i zup kremów. Ostatnio dodaję go również do pesto i świetnie się sprawdza. cena za 1 kg: 6,20 zł link do tego produktu w sklepie badapak.pl 5. Pistacje (1kg) Pistacje kupiłam(...)prezentów na przykład na Dzień Ojca. cena za 1 kg: 49 zł (w sklepach stacjonarnych około 69 zł) link do tego produktu w sklepie badapak.pl 6. Gratis: Orzeszki w karmelu (1kg) Na początku się przeraziłam "przecież ja tego nie zamawiałam.." i już miałam strach w oczach, że trafiło do mnie nie moje zamówienie. Jednak okazało się
two broke sisters