zdrowszych słodyczy z dawką białka, czyli coś specjalnie dla nas 😍 Czy są dobre? Zdradzimy tylko tyle, że warto przeczytać recenzję 😉 bez certyfikatu Nazwa: Krem orzechowo-czekoladowy Firma: Sport Definition Skład: Orzeszki ziemne 55%, ksylitol (substancja słodząca), wiórki kokosowe, kakao, aromaty, glikozydy stewiolowe (substancja słodząca). Masa netto: 250g Wartości odżywcze: 100g/ 613 kcal, tłuszcz(...)gładka bez żadnych grudek czy „farfocli” :P. Zapach kakao miesza się z wonią prażonych orzeszków arachidowych. W smaku jednak dominuje kakao i kokos a orzechy są miłym ale słabszym w odbiorze dodatkiem. Ksylitol i stewia dają przyjemny poziom słodyczy bez typowego „słodzikowego” posmaku. Podsumowanie: Przepyszny krem dla każdego fana kokosowo- czekoladowych smaków z dodatkiem fistaszków. Gdyby tak arachidy wymienić
Candy Pandassię ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia :) Składniki: Bezy 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru 1 łyżka octu 2 łyżeczki mąki
O kuchni z uczuciemorzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką. Wystarczy, że zaświeci się zielone światełko i orzeszki gotowe. Teraz tylko przełożyć kremem. Uwielbiam te ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 jajko 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól do smaku 1 szklanka cukru Wszystkie składniki szybko
Salonik smakówmleka 1 jajko 100 g cukru 60 g mąki skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/ oraz: polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/ Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić. -Jajka ubić z cukrem na puszysty(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi. /Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu
Zakamarki mojej kuchnichleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka: 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka pestek z dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować go (nie musi być dokładnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno) w malakserze składnikami posypki
Di gotujeczekoladowy - EnerBio, Rossmann 16 zł za słoik, bywa w promocji za 12 zł. - Masło orzechowe najlepsze z wszystkich - Peo's Creamy, Kaufland, 8 zł, aż 90% orzeszków. Oczywiście, chleb można upiec samemu, krem czekoladowy i orzechowy ukręcić samemu, a nawet można samemu wytłoczyć olej, jeśli ma się sprzęt ale... Kiedy początkujący weganin zastanawia się, co w ogóle może zjeść
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków ziemnych, przygotuj wersję kokosową. Krem raffaello jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak powali największego sceptyka kokosa. Kanapki w wersji na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Masełko raffaello można wykorzystać również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tradycyjnej wielkości muffinek): * ciasto: - 200g mąki pszenej - 150g cukru - 2 jajka - 200g masła orzechowego - 180ml mleka - 80g masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką
CookYourselfśmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej125 g masła2 łyżki masła orzechowego Karmel:2 łyżki miodu4 łyżek cukrupłaska łyżeczka margarynyodrobina sody 200 g masła orzechowegook. 100 g orzeszków ziemnych Polewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej40 g masła Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Sposób przygotowania:Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka(...)Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki. Wylewamy na środkowy biszkopt (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy. Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem
Słodka Stronastudzimy. Krem z białymi michałkami – krem z białymi michałkami : 250 ml śmietany kremówki 30/36% 90 g białej czekolady, połamanej 150 g serka mascarpone, schłodzonego 1-2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 5 białych ”Michałków”, bardzo drobno posiekanych ok 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie) W małym rondelku podgrzewamy kremówkę(...)dekorujemy babeczki. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby za bardzo nie ogrzewać go dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się). Na koniec posypujemy babeczki posiekanymi orzeszkami ziemnymi (możemy również użyć posiekanych cukierków). Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam mąki pszennej tortowej
Słodki Pomysłmleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy(...)przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie) Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się
Cynamonowe szczęściemleka, energicznie mieszać aż budyń się ugotuje. Wystudzić. W misce masło utrzeć mikserem, stopniowe dodawać zimny budyń i ucierać. aby powstał krem. Dodatkowo do ciasta potrzebne jest około 400 g masy krówkowej i 150 g orzeszków solonych. Płat ciasta włożyć do blachy, na to wysmarować połowę masy krówkowej, następnie krem budyniowy. Na to położyć drugi płat ciasta, lekko
Zrób to smacznieraczej neutralny, dzięki czemu pasuje i na słodko i na słono, a swoimi właściwościami odżywczymi przebija wszystkie inne owoce. Stwierdziłam jednak, że taki gładki krem jest dla mnie zbyt nudny, więc dorzuciłam do niego garść orzeszków ziemnych i to był strzał w dziesiątkę! Otrzymałam wspaniały crunchy krem, a ja lubię jak można coś pochrupać. Pasuje do naleśników, omletów, kanapki(...)krwi. A także według badań naukowców działa odchudzająco. Składniki (1 porcja): pół awokado pół banana 2,5 łyżki kakao 1 łyżka miodu/syropu klonowego/innego słodzika (opcjonalnie) garść niesolonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Niezwykle proste - wszystko zblenduj w malakserze. Przechowuj w lodówce w słoiczku do 3 dni. Wskazówki: Jeśli nie zużyjesz całego awokado od razu, z pozostałej połówki nie wyjmuj pestki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńczekolady 200 g masła 3 jajka ¾ szklanki cukru pudru trzcinowego 120 g mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem karmelowy: 1/3 kostki masła ½ szklanki wody ½ szklanki cukru pudru 1/5 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego) 100 g solonych orzeszków ziemnych 6-7 łyżek sera mascarpone 150 g czekolady białej z chrupkami ryżowymi (np. firmy Katy dostępna(...)płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę
Mania Gotowaniakrówek Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 160*C białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, dokładamy część orzeszków, część zostawiamy do dekoracji masę przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia pieczemy przez 40- 45 minut w międzyczasie przygotowujemy krem- jedną śmietanę gotujemy z solą dodajemy kilka krówek studzimy(...)drugą śmietanę ubijamy, dodajemy nasionka wanilii i pozostałe pokrojone na mniejsze kawałeczki krówki do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną masę krówkową oraz krówki delikatnie mieszamy krem wykładamy na bezę i wstawiamy do lodówki podajemy posypaną orzeszkami
Luźna Kuchnia