warstwy, które są jak różne światy, do niezwykłego efektu końcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami. Każdy(...)wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny deser gotowy! Niezawodna klasyka, czyli szarlotka w roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDomowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego... Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki(...)mnie miksowanie trwało około 12 minut) Czekoladę roztopić w bezpiecznej kąpieli wodnej i ciepłą wlać do masy orzechowej. Dodać pozostałe składniki - zmiksować i przelać do słoiczków. Trzymając krem w lodówce będzie za twardy aby go rozsmarować, trzeba go ogrzać, albo wstawić do mikrofali na kilkanaście sekund
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTo ciasto gościło na moim świątecznym stole. Jest to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto. Jest ono proste w
Krakowskie smaki AniStałam kiedyś przy witrynce w pewnej cukierni. Jakiś pan długo się przyglądał sernikom, szarlotkom, kremowym chmurkom oraz innym smakowicie wyglądającym wypiekom, aż zapytał sprzedawczynię, co to
Obiad gotowyPtasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt
Słodka Kraina WypiekówNiedzielę. Dziś tradycje się zacierają. Ciągle się spieszymy, nie mamy czasu ich podtrzymywać. Nie każdy pamięta symbolikę wielkanocnych potraw, a wiele osób do koszyczków wkłada, nie mające żadnego znaczenia, czekoladowe zające. Jednak przygotowanie proponowanej dzisiaj paschy nie jest wcale trudne lub pracochłonne. Trzeba tylko zacząć najpóźniej wieczorem w Wielką Sobotę. Następnego dnia pozostaje już tylko udekorować i cieszyć oczy oraz(...)przyje ich całkowicie, to można uzupełnić gorącą wodą) i również odstawiamy. Dobrze odciśnięty ser przekładamy do sporej misy, po trochu dodajemy miękkie masło, miksując całość aż powstanie jednolity krem. W razie potrzeby dosładzamy (moja pascha wyszła mało słodka, ale wolałam zostawić ją właśnie taką). Dodajemy odciśnięte bakalie i mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki śmietany. Całość
Ratunku obiadpuszystej masy. Następnie dodajemy mleko oraz wanilię. Mieszamy do momentu w którym masa stanie sie gładka. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy mąkę, a na końcu sól. Jako ostatnią dodajemy czekoladową posypkę. Krótko miksujemy. Z powstałej masy formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części. Powstałym kawałkom nadajemy kształt małych piłeczek (2-3cm średnicy), układamy na plastikowej tacce i wkładamy(...)pieczenia i piec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy w ten sposób chrupiące ciasteczka (należy je zostawić do całkowitego ostygnięcia, inaczej się połamią) Krok 3. Krem maślany. Potrzebujemy: - 45 g mąki pszennej - 240 ml mleka o temperaturze pokojowej - 200 g miękkiego masła - 200 g cukru pudru - 2 łyżki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Do garnka z grubym
W mojej holenderskiej kuchnicoś wybierzecie i będzie Wam smakowało :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Lion 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Ciasto góra(...)Ciasto pyszny Michałek 55. Babka Cafe Latte 56. Ciasto kokosowo - chałwowe 57. Sernik mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 63. Sernik z jabłkami 64. Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 65. Babka dwukolorowa
kruche babeczkiupiekła zawsze cieszy się powodzeniem. Ciasto jest lekkie, delikatne i nie jest zbyt słodkie. Z pewnością dla tych osób, które nie lubią ciężkich i tłustych ciast z kremami. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki(...)dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym biszkopcie. Gotowe ciasto odłożyć na kilka godzin w zimne miejsce. Jeśli macie jakieś czekoladowe ozdoby można przed podaniem ozdobić jednak nie jest to konieczne
Ala piecze i gotujefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Torcik się kroi 😊 Torcik szwarcwaldzki, ale w prostszym , szybszym wykonaniu. Bardzo obficie nasączony kawowo- kakaowym ponczem czekoladowy biszkopt, z porządną warstwą wiśni przesmażonych w cukrze( można użyć dżemu). Zupełnie nie przesłodzony, a wręcz z nutką słodko – gorzkiej czekolady deserowej. Zamiast tradycyjnej masy śmietanowej, jak w tradycyjnym Szwarcwaldzkim(...)cukrem pudrem na piankę. Następnie stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. . Ubijamy aż masa stężeje. WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie + dżem 1/2 kremu blat biszkoptowy + nasączenie + dżem ½ kremu skropiony (lekko) blat biszkoptowy
Domowe ciastaprzypadnie Wam do gustu i zrobicie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka(...)Ciasto pyszny Michałek 55. Babka Cafe Latte 56. Ciasto kokosowo - chałwowe 57. Sernik mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 63. Babka waniliowo - kakaowa 64. Ciasto Smakosz z serową wkładką 65. Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry
kruche babeczkilubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt 6 dużych jaj, 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki mąki pszennej(...)pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy wkładkę. Na wkładkę kładziemy bitą śmietanę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie pączujemy by się nie roztopiło. Polewamy polewą czekoladową. SMACZNEGO
Słodki Zakątekprzypadnie Wam do gustu i zrobicie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka(...)pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny Michałek 55. Babka Cafe Latte 56. Ciasto kokosowo - chałwowe 57. Sernik mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik piernikowy Pawła Małeckiego
kruche babeczki100 g gorzkiej czekolady (70 $) 3 jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie
Luźna Kuchniaciasta. Wiesław opowiada o planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła oferuje również warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne i szkolenia dla firm. ziarna kakaowca Nasze warsztaty poświęcone są czekoladzie. Na stole już czeka kilka rodzajów czekolady: deserowa, mleczna, biała(...)pysznego nadzienia. Do nadziewania dziewczyny przygotowały kilka rodzajów ganache: amarena, orzech laskowy, mango-marakuja, pomarańcza i truskawka. Do wypełnienia swoich pralinek wybrałam nadzienie wiśniowo-migdałowe (amarena) oraz pyszny krem o smaku orzechów laskowych. Czekoladki nadziane, przyszła pora na zamykanie. Wiesław zalewa foremkę czekoladą i za pomocą skrobki sprawnym ruchem ściąga jej nadmiar. Czy nam pójdzie równie sprawnie?:) Drobne dziurki
Obiad gotowyUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej, niestety(...)przełożyć do rondelka. Dodać 3 łyżki śmietanki 30% i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wystudzoną babkę delikatnie wyłożyć z formy i polać polewą czekoladową
pink envelopeszklanki gorącej wody żelatynę. Mieszamy dokładnie. Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem, po chwili wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie sztywna. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy partiami pianę i mieszamy delikatnie. Mus wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy(...)oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Ponadto usprawnia wydzielanie insuliny, a tym samym reguluje poziom cukru we krwi. Można go również stosować jako krem nawilżający i wygładzającym. Doskonale zwalcza trądzik i nawilża suchą skórę. Szczerze polecam wprowadzenie oleju kokosowego do swojej kuchni (i nie tylko kuchni), a ten od Olvity zapewnia najwyższą jakość. Przy
e-PrzepisyKulinarne