Fale Dunaju - jedno z bardziej popularnych ciast na wilgotnym, delikatnym, dwukolorowym cieście biszkoptowym z aromatycznymi wiśniami i aksamitnym kremem budyniowym - ciasto idealne niemal na każdą okazję. Fale Dunaju z Wiśniami - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 40 ml ciepłej wody dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)zbyt rzadka możemy ją na chwilę umieścić w lodówce do lekkiego stężenia. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przestudzamy i przygotowaną czekoladą polewamy wierzch ciasta
Słodka Stronaznacie kogoś, kto nie lubi mocno czekoladowego brownie? Ja nie! A choć to ciasto jest przepyszne, to bardzo często z niego rezygnujemy ze względu na wysoką kaloryczność. Ale spokojnie! Mam dla Was taką wersję tego ciasta, która nie tylko rewelacyjnie smakuje i wspaniale wygląda, ale także nie zawiera ani grama cukru. Jak to możliwe? Oto pyszne brownie z fasoli(...)kakaowa Zalewam suszone daktyle wrzątkiem, tak aby woda całkowicie je pokrywała i odstawiam na około 30 minut. Później dodaję kakao oraz mleko i dokładnie blenduję masę na dość gęsty krem. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i czekam, aż nieco przestygnie. Wtedy nakładam na nie polewę daktylowo-kakaową. Przed podaniem schładzam brownie w lodówce. Smacznego! Spróbuj także: bajaderki z ciecierzycy
Natka PietruszkiTłuszcz jest nam oczywiście potrzebny, ale przy ilości potraw, jaką przygotowujemy na Święta, powinniśmy go ograniczyć. Wyobraźcie sobie pierożki polane tłuszczem, smażoną, tłustą rybkę, do tego ciasto z kremem, tradycyjna sałatka ziemniaczana z majonwzem i śledzik. Nasz układ pokarmowy niezbyt dobrze znosi nagły przypływ tłustego jedzenia. Tym bardziej, że wiele osób "oszczędza miejsce" przez prawie cały dzień aż do kolacji(...)przy kolacji - tak, kilka butelek "przed snem" już niekoniecznie :) 3. Aktywność fizyczna! Godzina 20:00, brzuszek pełen, bo i dużo pyszności, a jeszcze skusiłeś się na czekoladowego mikołaja i kilka cukierków? Masz dwie możliwości: poleżeć dalej (i za jakiś czas odruchowo siegnąć po kolejnego cukierka), albo wyjść na spacer z psem, żoną czy dzieckiem. Polecam tę drugą
KatsuumiDlatego pomyślałam, że ciasto, które udało mi się na egzaminie chyba najlepiej, będzie z tej okazji idealne. Mamy tutaj spód brownie z dodatkiem mlecznej czekolady dla złagodzenia intensywnego, czekoladowego smaku (z samą ciemną czekoladą nieco przytłaczał pozostałe elementy) oraz delikatny sernik kasztanowy pod pierzynką z musu karmelowego. Przepis na ten ostatni podpatrzyłam u Sosny , ale delikatnie zmieniłam proporcje - oryginalny(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Żelatynę do sernika namoczyć w zimnej wodzie. Serek i puree zmiksować na gładki krem. 150 g kremówki ubić. Pozostałą kremówkę zagotować, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Powoli wlwać żelatynę do masy kasztanowej, cały czas miksując. Na końcu dodać ubitą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega
Ostra na SłodkoPrzybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta. Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali(...)przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego
Ciastka - domowe słodkościsernikowa w połączeniu z malinowym wypełnieniem i czekoladowym puszystym biszkoptem to trio doskonałe! Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje, zatem koniecznie zróbcie ten tort!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kakao 3 jaja 2 łyżki oleju SKŁADNIKI NA MALINOWĄ GALARETKĘ: 550 g malin 4 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)kremowym serkiem i cukrem pudrem. Puszkę z mlekiem kokosowym postaw do góry dnem i otwórz. Zlej wodę kokosową, która zebrała się na wierzchu, nie będziesz jej potrzebować do kremu. Całkowicie stwardniałe mleko kokosowe dodaj do mascarpone i serka. Dołóż do tego ubitą kremówkę, a także zmielone w malakserze na drobno wiórki kokosowe i zamieszaj delikatnie
Słodko-Słony Świat IlonyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastażyczyłabym sobie, by jednocześnie była to ostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;) Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka(...)cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz budyń i mąkę. W osobnych naczyniach ubijamy białka ze szczyptą soli oraz śmietankę kremówkę- do uzyskania sztywnego kremu. Przekładamy zarówno pianę z białek jak i kremówkę do masy serowej. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Sernika nie należy zbytnio napowietrzać, bo będzie nam pięknie rósł, ale po upieczeniu równie
Kuchnia w czekoladzieokno lub na balkon i co jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO: 400 g dżemu morelowego (ja użyłam teraz brzoskwiniowego i też jest pycha :) Można jakieś czekoladowe ozdoby z białej lub gorzkiej czekolady, aby ładnie ozdobić (pamiętajmy jednak, że ten tort jest bardzo elegancki i wykwintny, jego wspaniałość polega na minimalizmie więc to jest opcjonalne. Jeśli się(...)migdałów i ich lekka chrupkość nadają czegoś niesamowitego :) Moim zdaniem niesamowitą sztuką jest wymyślić coś takiego smacznego, prostego i minimalistycznego. Bo każdy może upiec tort z przeróżnymi posypkami, dodatkami, kremami i ogromem różnych, mieszających się smaków, jednak wymyślić coś co nie mdli, nie nudzi i ogromnie smakuje gdzie tak naprawdę głównymi składnikami jest czekolada i dżem morelowy to sztuka. Ogromne
Jedzeniomaniawiśniowy z kakaowym biszkoptem, a za dekoracje posłużyły mi draże M&M's. Efekt końcowy był ładny, ale przez całą noc w lodówce draże weszły w reakcje z kremem i spłynął z nich barwnik. Na szczęście tylko od spodu. Poza tym tort jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego(...)posmarować pozostałą wiśniową śmietaną (można zostawić odrobinę do dekoracji). Tort udekorować wedle uznania. Mój udekorowany jest na górze drażami M&M's (dwa duże opakowania), z boku wiórkami czekoladowymi i białymi drażami
Passions hobbies lifeSpecjalnie na majówkę mam dla was coś naprawdę prościutkiego i szybkiego, a przy tym naprawdę pyszny to łakoć. Pischinger to bardzo popularne w Krakowie wafelki, reszta
Przepysznik - BLW i nie tylkoNajfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu. Składniki(...)minut do lodówki, aż się schłodzi i lekko zgęstnieje. Po tym czasie do osobnej miski przełożyć ser twarogowy. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodawać po trochu ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Morele bardzo dokładnie odsączyć z syropu. Będzie potrzebne tyle połówek ile wyszło nam ciastek. Na każde ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów
Świat CiastaKopiec Kreta to ciasto dość popularne. Podejrzewam, że wiele z was już je kiedyś robiło. Jeżeli nie do końca samodzielnie to przy użyciu pół produktów dostępnych
Relaxtimeistnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej 3 jajka 375 g cukru 375 g mąki 1 łyżka proszku(...)pieczenie zajmie 45 min. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z blaszki. Wedle uznania posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem. Można także przełożyć je dowolnym kremem, ale i bez tego ciasto jest po prostu przepyszne. Smacznego
Kuchnia od dwojga