absolutną fanką :) Z podanych składników zrobiłam 2 pełne blachy ptysiów czyli 40 sztuk. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli Skadniki na krem 330 ml śmietany kremówki 1 saszetka utrwalacza do bitej śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego +nutella, olej kokosowu lub masło, cukrowe koraliki do dekoracji Masło zagotowujemy w garnku z wodą. Wsypujemy(...)polewa będzie bardziej płynna i łatwiej zastygnie). Śmietanę przekładamy do worka z malą okrągłą tylką. Robimy dziurkę w spodzie ptysia i nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch ptysiów maczamy w polewie czekoladowej. Dekorujemy cukrowymi koralikami. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz babeczki około 20 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. KREM: Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem i cukrem pudrem. Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę pomarańczowego barwnika i zmiksuj
Słodko-Słony Świat Ilonyopasłe tomisko, zdjęć jest znikoma ilość, lecz ta książka nadrabia czymś innym. Tutaj znajdziemy wytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku, a nie czekoladę w proszku. Podaje też zamienniki, niemal do każdego(...)przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około 20 cm długości. Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami około 15 sztuk źródło Cake Bible
Posadzone i zjedzoneOstatnio przeżywałam dramat, dwa ciasta z rzędu mi nie wyszły, pierwsze to było ciasto fasolowo-czekoladowe, sławny wegański przepis, wyszedł mi glut nad gluty, drugie podejście to była próba zrobienia wegańskiej karpatki- znowu smark wyszedł. Załamałam się, bo mój talent cukierniczy objawił się gdy była w ciąży, czyli jakieś 7 lat temu, i od tego czasu naprawdę cuda wianki piekłam(...)zrezygnować Przygotowanie: miękkie masło utrzeć z cukrami na gładką, puszystą masę (mikserem), dodać zblendowanego banana, sól i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstatnie ciasto przypominające bardzo gęsty krem, o takie: Wysmarować formę masłem roślinnym, przełożyć ciasto i ułożyć na nim owoce (ja w sumie zużyłam 5 średnich nektarynek) i posypać jagodami. Piec około 45 minut w temp
greenscarfjest dopiero ciacho - czekoladowe, na daktylowo-orzechowym spodzie - bez cukru, glutenu i laktozy. Jednym słowem całkiem zdrowe, a do tego przepyszne. Jeśli ktoś nie lubi kaszy to nawet się nie zorientuje, że ona gra tu główną rolę. Spód: szklanka daktyli, 1/2 szklanki mielonych orzechów (użyłam laskowych). 1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego(lub masła) Daktyle zalewamy wrzątkiem(...)dodajemy, kaszę, sok z cytryny i słodzik. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 min, pod koniec dodajemy czekoladę w kosteczkach i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepły krem blendujemy na jednolitą masę, którą wylewamy na spód. Trzeba się spieszyć, bo masa błyskawicznie tężeje. Ciasto można udekorować ulubionymi owocami. Należy je chłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą
Cynamonowe szczęścieJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą(...)kostki miękkiego masła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego 1 słoiczek powideł śliwkowych SKŁADNIK NA KREM: 250-300 g mascarpone 3-4 łyżeczki cukru pudru fioletowy barwnik spożywczy DO DEKORACJI: 10 pralinek Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białka Szczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor, ale również(...)papierem (tylko dno) Fasolę wylać na sitko i opłukać zimną wodą, następnie włożyć do miksera razem z bananami. Zmiksować wszystko na gładką masę. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie dodać masę z fasoli i bananów, kakao, proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszać. Jeżeli chcemy dodać rozdrobnioną czekoladę to robimy to na tym etapie. Czekoladę wsypujemy i ciasto
gotuj ze mnąSnickers Składniki na formę o średnicy 16 cm Ciasto: 90 g mąki z ciecierzycy 90 g mąki orkiszowej 60 g roztopionego oleju kokosowego łyżka miodu szczypta soli łyżka erytrolu Krem: 200 g daktyli suszonych 100 g orzechów włoskich 60 g oleju kokosowego łyżka masła orzechowego Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka roślinnego łyżka oleju kokosowego Sposób wykonania: Daktyle(...)spód i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem oraz łyżką oleju kokosowego. Wymieszaj dokładnie. Na koniec ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Smacznego Artykuł Tarta a’la Snickers pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnipołowy cytryny 80 g masła 130g jasnego cukru trzcinowego Ponadto : 50 g mascarpone 50 g dobrej jakości czekolady deserowej posypka czekoladowa Wykonanie : 1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień . Gotujemy do miękkości pod przykryciem(...)Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe
vaniliowoczekoladowaciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 duże budynie czekoladowe (proszek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 3 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 400g chałwy sezamowej waniliowej 200g miękkiego masła DODATKOWO: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki mango - marakuja(...)Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtmasę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 jajek 50 g masła roztopionego 70 ml oleju 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: szklanka wiśni z nalewki Uwaga: - jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie z kompotu zalać wódką i odstawić(...)ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Krem przełożyć na sernik i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i udekorować pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTaką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka(...)Biszkopt rozwinąć , wyłożyć tężejącą galaretkę, zwinąć w roladę, następnie w ściereczkę. Wstawić do lodówki do całkowiego stężenia galaretki. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć roladę i udekorować polewą czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusipączki , pączki serduszka z Nutellą , oponki Oreo , oponki serowe czy hiszpańskie churrosy :) Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli Skadniki na krem 330 ml śmietany kremówki 1 saszetka utrwalacza do bitej śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego +nutella, olej kokosowu lub masło, cukrowe koraliki do dekoracji Jak zrobić mini ptysie? Masło zagotowujemy w garnku(...)polewa będzie bardziej płynna i łatwiej zastygnie). Śmietanę przekładamy do worka z malą okrągłą tylką. Robimy dziurkę w spodzie ptysia i nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch ptysiów maczamy w polewie czekoladowej. Dekorujemy cukrowymi koralikami. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Mini ptysie pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercymalinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam wam przy deserze z musem czekoladowym (przepis tutaj ). Czekoladki to łatwy wyrób jednak dość pracochłonny. Świetnie jest je zaplanować, kiedy macie w kuchni kilka innych rzeczy do zrobienia i nie ma wyjścia przed spędzeniem w niej(...)roztapiamy na najmniejszym gazie. Najlepiej ciągle ją mieszać, ponieważ bardzo łatwo może się przypalić. Jak tylko wszystkie kawałki się roztopią, zdejmujemy ją z gazu i łączymy z musem malinowym. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki. Krem będzie na początku dość płynny ale po około godzinie w lodówce delikatnie zgęstnieje. Nie będzie twardy tylko raczek
Relaxtimesmakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów(...)Marko wi bo bez nich tego wydarzenia by nie było, ten konkurs również połączył ich prywatnie Będę jeszcze pisać o tym weekendzie, przedstawię Wam moją relację z warsztatów czekoladowych, oraz z konkursu na deser z herbatą Teekanne. Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić efekt pracy naszego zespołu: Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką , który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię