konstrukcje, więc moją myślą przewodnią na tym blogu jest zamykanie tych tradycyjnych ( i tych trochę mniej) ciast w małych papilotkach. Przedstawiam wam zatem, wariacje na temat ciasta pt. "Miętusek" Czekoladowe ciasto, które dzięki dodatkowi świeżej mięty ma fajny orzeźwiający smak. Środek babeczki wypełniłam budyniem na bazie rozpuszczonych miętowych landrynek. A na to wszystko nałożyłam piankę ze śmietanki i galaretki. Próbujcie(...)mleko i olej stopniowo dodaje suche składniki cały czas miksując wsypuję listki mięty dolewam cienkim strumieniem roztopioną czekoladę Nakładam do papilotek, piekę 20 minut w 180 stopniach. KREM LANDRYNKOWO- BUDYNIOWY: 180g. landrynek miętowych 1/4 szklanka wody 1 budyń śmietankowy 360 ml. mleka 150g. miękkiego masła 2 łyżki cukru WYKONANIE: landrynki rozpuszczam w gotującej się wodzie budyń
Upiecz sobie babeczkębardziej przypomina dobrą orzechową czekoladę. Niemniej zdrowiej już być nie może. Same zdrowe składniki: kakao, orzechy, ksylitol, olej kokosowy, mleko ryżowe. Jednym słowem bardzo zdrowy zamiennik dla spragnionych niezdrowych czekoladowych słodyczy. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji. Składniki na 1 porcję: - 100g orzechów laskowych - 2 czubate łyżki kakao - 1/4-1/3 szklanki mielonego ksylitolu lub 1/4 szklanki syropu z agawy(...)odstawiłam na 2h (więcej czasu nie miałam, obiecałam dziecku, że po powrocie z przedszkola będzie na nią czekała upragniona zdrowa nutella...) ponoć najlepiej namoczyć je na całą noc, wówczas krem będzie bardziej jednolity. Mielony ksylitol wsypałam do naczynia z 6 łyżkami mleka ryżowego i delikatnie podgrzałam, tylko do rozpuszczenia, dodałam także olej kokosowy by się rozpuścił. Orzechy odsączyłam z wody
Smaczne ZdroweKlasa Samiry odśpiewała dla niej 'Happy birthday', w domu zjedliśmy ulubionego nawynosa, czyli frybę z frytkami, a potem solenizantka zdmuchnęła świeczkę na torciku. I dopchaliśmy wielki posiłek kawałkiem czekoladowego szcęścia. 100 lat Samira! :) P.S. Świeczka nadjedzona z bardzo prostego powodu - trzymam kolejne w szafce i używam przy okazji urodzinowania kolejnych dzieci. Torcik: - ciasto z TEGO przepisu - tyle tylko(...)łyżki drobnego cukru, lub do smaku + odrobina czerwonego barwnika w żelu; Wystarczy - zimne ciasto przekroić horyzontalnie na dwie części, posmarować dolna część dżemem, przykryć goórna częścia, a następnie rozsmarować krem śmietankowy na wierzchu i bokach
Lejdi of the housełyżki piany, wymieszać. Następnie dodać do ciasta pozostałą ilość piany. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w 170 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka. Ostudzone przekroić na pół. Krem: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml creme fraiche (zastąpiłam śmietaną 18%) 400 ml gęstej śmietany 18% 9 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny(...)Następnie przelać żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć. Na czas przygotowywania polewy czekoladowej włożyłam ciasto do lodówki i obciążyłam deską. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kremówki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w garnuszku
Moja Galeria Smakuciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę. Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki, bo przecież każda(...)łyżeczka sody oczyszczonej Biszkopt szpinakowy: 2 jajka 100g świeżego szpinaku ⅓ szklanka oleju 1 szklanki mąki tortowej Niecałe ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 duża puszka brzoskwiń 2 duże serki homogenizowane śmietankowe (ewentualnie waniliowe) 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń (w sezonie jak najbardziej mogą być świeże owoce!) Kilka kostek
Kuchnia w czekoladzieMagda Klasyczne połączenie wiśni z czekoladą daje niesamowite doświadczenia smakowe, a jest ono tym większe im więcej czekolady użyjemy. W tym potrójnie czekoladowym cieście mamy kakao i aż dwie tabliczki czekolady – jedna w kawałkach do znalezienia między wiśniami, a druga smakowicie rozlana na wierzchu. Kwaskowe, soczyste wiśnie tym bardziej podbijają smak czekolady. Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm(...)talerzu i posypujemy je z wierzchu kakao – zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno ciasta. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszysty, jasnożółty krem. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Nie przestając miksować jajka dodajemy na przemian suche i mokre składniki – mleko i olej, zaczynając i kończąc na suchych
Smaczna StronaPyszne ciasto czekoladowo-żurawinowe. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x30. Składniki 1/2 kg masła 350 g cukru 350 g mąki 6 jajek 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 l mleka 3,2% 300 g suszonej żurawiny budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę(...)temperaturze 175°C. Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki
R'n'G KitchenPrzepis dodaję niestety już po Walentynkach ale przecież Święto Zakochanych można obchodzić każdego dnia! Pyszny, zdrowy, bezglutenowy deser, Składniki: 85 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (u
Mango Papajałyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać aby nie przebić białek. Następnie dodawać łyżka po łyżce cukier. Dodać sok z cytryny i mąką(...)pianka. Jeśli beza podczas pieczenia ciemnieje zmniejszcie temperaturę. Śmietanę razem z mascarpone ubić na sztywną pianę. Nie polecam dodawać cukru! Beza jest bardzo słodka a krem będzie przyjemnym kontrastem. Na upieczoną bezę połóżcie krem a na krem owoce i co tylko lubicie. Polejcie przestudzoną czekoladą. Bezę możecie upiec dzień wcześniej, ale położyć krem i owoce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać aby nie przebić białek. Następnie dodawać łyżka po łyżce cukier. Dodać sok z cytryny i mąką(...)pianka. Jeśli beza podczas pieczenia ciemnieje zmniejszcie temperaturę. Śmietanę razem z mascarpone ubić na sztywną pianę. Nie polecam dodawać cukru! Beza jest bardzo słodka a krem będzie przyjemnym kontrastem. Na upieczoną bezę połóżcie krem a na krem owoce i co tylko lubicie. Polejcie przestudzoną czekoladą. Bezę możecie upiec dzień wcześniej, ale położyć krem i owoce
Piekarz-Kucharz-GarkotłukChyba nie muszę pisać o cieście „Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy(...)jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ½ kostki masła ¾ szklanki mąki pszennej (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: 6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości Przygotowanie: Ciasto
KuchniaWeDwoje.plSzukając przepisu na ciasto z bananami, natrafiłam na poniższy przepis. To ciasto jest nieziemsko pyszne. Połączenie bananów z kremem i biszkoptem jest znakomite. Gorąco polecam. Ciasto z bananami i czekoladą Inspiracja Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek(...)ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce. Biszkopt: Piekarnik nastawić na 160 st na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Białka ubić
Smaki NataliiUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzenieOstatni weekend przed końcem ferii zimowych (moich ferii, w poniedziałek wracam na studia :) ) a na dworze +11`C. Nic tylko chodzić na długie spacery, przesiadywać
Słodkie Przyjemnościwiśniami i mascarpone? Warstwa 1: Sok zagotować, rozpuścić w nim galaretkę i wystudzić (nie gotować). Masło utrzeć na puszysty krem. Podczas ucierania stopniowo dodawać cukier, jajka i kakao. Ucierać do czasu rozpuszczenia się cukru. Do utartego kremu wmieszać po łyżce wystudzony, ale jeszcze płynny sok z galaretką. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać do formy wyłożonej herbatnikami(...)warstwę z mascarpone delikatnie wylać 1/2 część zimnej galaretki, równomiernie rozłożyć wiśnie i zalać pozostałą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy
Kuchcik gotuje