składniki, żeby uzyskać tą idealną strukturę. Do wykonania prażynki możesz użyć blanszowanych migdałów lub płatków śniadaniowych. W zależności od potrzeby używam różnych płatków śniadaniowych. Czasami tych zwykłych kukurydzianych, czasami czekoladowych. Polecam zmieszać różne płatki razem, aby wybadać, które są najlepsze. Jak dla mnie najlepiej zachowują się płatki typu fit lub różne preparowane ziarna. Składniki: 75 g cukru 75 g obranych(...)Miksuj tak długo, aż otrzymasz pożądaną grubość prażynki. Czekoladę rozpuść z olejem. Mieszaj do połączenia składników. Prażynkę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i w takiej postaci rozsmaruj ją na torcie. Krem z białej czekolady Krem z białej czekolady jest słodki, ale za to doskonale komponuje się z frużeliną malinową. Frużelina malinowa Frużelina malinowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy kto choć
SmartBake.plpył. Herbata sprzedawana jest właśnie w formie delikatnego pyłu, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania fantastycznego i zdrowego napoju. Proszek herbaciany wykorzystuje się również do przygotowania lodów, ciastek, kremów i innych słodyczy. O herbacie i jej właściwości można opowiadać wiele, ale przytoczę tylko kilka najważniejszych. Picie herbaty wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm, spowalnia procesy starzenia, obniża zły cholesterol, zapobiega zawałom(...)dodałam skórkę i sok z limonki, co nadało lekkiego i orzeźwiającego aromatu. Masa sernikowa jest bardzo delikatna i aksamitna, a to dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Spód przygotowałam z ciemnych czekoladowych ciastek, co dodatkowo podkreśla smak pysznej kremowej masy serowej. Print Sernik Macha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Sernik z dodatkiem zieloonej herbaty, pyszny. Course Desery
SprawdzonaKuchnia.plprzepisy na wilgotne ciasteczka z kawałkami czekolady, mazurka z karmelem z daktyli i bananów polanego pyszną czekoladą i przepyszny muffinki z kremem, bez jajeczne biszkopty. bezy z ciecierzycy i kremy bez mleka. Pokazuje, że bezglutenowe, roślinne przepisy są tak pyszne, że trafią pod każdą strzechę. Zaczyna się od motta z Sofii Loren, a potem jest już tylko lepiej, bo przepisom(...)stworzyć wegańskie wersje podstawowych kuchennych przepisów. Co bym upiekła z tej książki? Dobrze wygląda ciasto kruche z syropem klonowym, budyń z mango, mazurek malinowy i ze słonym karmelem, tarta czekoladowa, oraz serniczki bazyliowe Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem Autorka: Weronika Madejska Wydawnictwo: Septem Data premiery: 2017 Artykuł “Słodkie sekrety” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneświęta.Jest bardzo dobre i świetnie się prezentuje.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach gdy całość przejdzie smakiem a placki zmiękną. U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 łyżki miodu - łyżeczka sody Składniki na masę: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz masło. Odstawić i wsypać kaszę ciągle mieszając. Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Tak przygotowaną polewą polać ciasto
magiczna kuchnia KasiPrzygotowałam dzisiaj ciekawe ciasto bardzo czekoladowe, wilgotne, intensywne w smaku z dodatkiem herbaty Earl Grey. Smaki dobrze łączą się ze sobą, uzupełniają i ciasto ma interesujący smak. Nie jest za słodkie. Ja jestem nim zachwycona, do tego, oczywiście jestem fanką herbaty Earl Grey. W przygotowaniu jest ono dosyć proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki. Bardzo polecam… (ciut zmodyfikowany przepis(...)jasnego brązowego cukru 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 120g gorzkiej czekolady 3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany Krem: 4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki
Mała Cukierenkałyżki mleka, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody. masa grysikowa: 500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny, 200 g masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na 3 części i wyklejamy(...)minut w 180 stopniach. W tym czasie gotujemy w rondelku mleko z kaszą manną do zgęstnienia. Gdy ostygnie miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekładamy powidłami i kremem grysikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto, które polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady i masła. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień jak blaty ciasta trochę zmiękną od powideł
Aga w kuchniPlacek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam
KorniszonkiBrownie to amerykańskie czekoladowe ciasto. Przygotowuje się je z jajek, cukru, masła, gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mąki. Często dodawane są też orzechy. Ja tym razem postawiłam na brownie ze śliwkami. Ciasto wyszło idealne. Składniki: 240 g gorzkiej czekolady 140 g masła 100 g mąki 30 g kakao 160 g białego cukru 60 g cukru trzcinowego 4 jajka ziarenka(...)ocet balsamiczny, cukier trzcinowy, tymianek oraz tymianek. Wymieszać. Przygotowujemy ciasto: Masło roztopić. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać po tym czasie na gładki krem. Ostudzić. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać czekoladę. Wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, ziarenkami wanilii, solą. Dodac do masy i wymieszać. Masę wylać do formy. Na wierzchu poukładać śliwki. Piec
Kuchnia w oparachukrywały się najdorodniejsze sztuki. Szybciutko zapełniliśmy mały woreczek, i do domu wracałam bardzo zadowolona, już po drodze zastanawiając się, co z nich przygotuję. W planach miałam bardzo elegancki mus czekoladowy przynajmniej w trzech kolorach, ale... Cóż, będzie musiał poczekać (nie tak znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed(...)topornego kształtu. Nie pieczemy jej bowiem w formie, a na zwykłej, dużej blasze z piekarnika. Na środek wykładamy owoce, zawijamy brzegi - i gotowe. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich domowników. Następnie wyciągamy tartę; idealnie słodką, doskonale kruchą, pełną miękkich owoców. Spód nie nasiąka
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajbliższych, każdy się zachwycał jego smakiem. Nic dziwnego, ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. Ciasto piętrowiec to niezwykle proste ciasto na bazie herbatników i pysznej masy budyniowej. Całość wykończona jest polewą czekoladową, która podkreśla słodki smak tego deseru. Ciasto piętrowiec nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda bardzo ciekawie. Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zrobić masę(...)kropel spirytusu 3 krople aromatu rumowego POLEWA 150 g czekolady deserowej 60 g czekolady mlecznej 120 g masła DODATKOWO ok. 800 g ciemnych herbatników Wykonanie Wszystkie składniki na krem oprócz margaryny dokładnie wymieszać. Następnie przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Doprowadzić do zgęstnienia budyniu. Gotową masę budyniową odstawić do przestygnięcia. Margarynę utrzeć przy pomocy miksera. Ciągle
Przepiski.plłyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można go pominąć. 1) Mrożone truskawki wysmażyć na mus w garnuszku. 2) 300 ml napoju wlać do garnuszka z musem i dodać łyżeczkę agaru oraz krem truskawkowy. Dokładnie wymieszać, następnie całość(...)lodówki do całkowitego zastygnięcia. Budyniowiec kakaowo-bananowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 2 banany - 2 łyżki MAGIC czekoladowa latte od SiłaRoślin (lub 2 łyżki kakao) - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować
Candy Pandasokoło 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady mlecznej na sos czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% (nie gęstej!) 150 g czekolady deserowej (lub pół na pół z gorzką) dodatkowo: cukier puder do posypania Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę przesianą przez(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Przygotować krem: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną czekoladą. krem nałożyć do szprycy z końcówką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPoczątek tygodnia (tak wiem wtorek, ale czas wakacji rządzi się swoimi prawami). Pamiętacie ten przepis “ szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo karmelowe ”? To najbardziej popularny wpis od początku założenia bloga, pewnie dlatego, że nie wymaga pieczenia, jest proste do przygotowania, a do tego super pyszne. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na słodkości, tym razem Poziomkowy sernik na zimno z orzechów nerkowca(...)owocami non-stop Więc to właśnie one stały się głównym składnikiem mixu owocowego. Razem z malinami i jagodami stworzyły obłędne owocowe szaleństwo! Ale, ALE najlepszy w tym serniku jest krem z orzechów nerkowca, który ma delikatny, wręcz aksamitny smak. Przygotowanie tego słodkiego cuda zajmuje tylko kilkanaście minut. Zapomniałbym o spodzie do tego ciasta, prażone orzechy laskowe i daktyle, które idealnie
PaleoLifeKolejny deser z serii "na szybko", ale za to jakże smaczny. Krem malinowy przypomina mi swoim zapachem ciepłe letnie dni i stąd nazwa :) Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru(...)stężałą galaretkę. Kolejną warstwę w moim przypadku stanowi pokrojona w drobną kostkę gruszka. Na samej górze odrobina mięty i całe maliny do dekoracji. Wersję dla dorosłych polałam odrobiną likieru czekoladowego
Kuchnia w opałachszpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 15 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladową: 50 g czekolady deserowej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wystudzonej) 2 jajka 70 g cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej spirytus do smaku wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem(...)masła (w temperaturze pokojowej) 100 g czekolady deserowej (rozpuszczonej, wystudzonej) cukier puder do smaku wykonanie: Masło miksujemy z mascarpone. Dodajemy czekoladę oraz cukier do smaku i miksujemy na gładki krem (nie za długo aby masa się nie zważyła). Chwilkę schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaaromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem. Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów Zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio(...)składniki. Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut. Gotowe udekoruj lukrem, polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie Smacznego W przepisie wykorzystałam produkty polskiej
Zasmakuj Kuchnizwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Obłożone bitą śmietaną i granatem. Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru(...)warstwą herbatników i przekładamy połową gorącej masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka
Słodki ZakątekSKŁADNIKI: na dużą tortownicę 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli krem makowy 60dag maku 1 kostka masła 5 jajek 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru(może dodać więcej wg. smaku) 2 łyżki miodu 1 mały słoik powideł śliwkowych bakalie(...)mieszać i gotować na małym ogniu, dodać cukier, powidła, miód, bakalie, mąkę ziemniaczaną, mieszać aż masa zgęstnieje(będzie czarna), tort podzielić na trzy części, przełożyć masą makową, polać polewą czekoladową, udekorować orzechami
Kuchnia Beatyniepozornych papryczek, które największego giganta potrafią - dosłownie - zwalić z nóg. Ponieważ nie za bardzo miałam czas i energię na pieczenie (gdybym zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam(...)każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje) 450 g batatów 250 g marchewki 1 cebula 1/2 papryczki chilli 65 g masła orzechowego 1 l bulionu
Pożeraczka, czyli raz adobrze