domu), ja rozmawiałam z jego Tatą o książkach - okazało się, że mamy zbliżony gust, przynajmniej jeśli chodzi o Folletta. Co do moich kuchennych poczynań - owszem, są. Ciasteczka czekoladowe z nutą kardamonowo-pomarańczową i pomarańczowe semifreddo wyszły zachwycająco dobre. Owszem, przepisy zapisałam, zdjęć jednak póki co nie mam jak zrobić - cały czas czekam na aparat. A telefonem pstrykać nie będę(...)upiekłam tort. Na specjalne, urodzinowe zamówienie. Miał być klasyczny, ale nie nudny. Wyjątkowy - jak to tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego. Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu . Jak smakowało? Nie wiem, nie próbowałam. Ale z tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKinder Country to czekoladowe ciasto na zimno składające się z białej i ciemnej warstwy. Do jego przygotowania będzie potrzebować pszenicę ekspandowaną w miodzie. Powyższy składnik znajdziecie w każdym sklepie spożywczym w dziale z płatkami śniadaniowymi. Składniki na małą tortownicę (średnica około 22 cm): 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200 g!) 2 tabliczki mlecznej czekolady(...)miski i ubić na sztywną pianę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mascarpone i całość ponownie ubić. Pod koniec dodać białą czekoladę i lekko wymieszać. Do przygotowanego kremu wsypać 3 szklanki płatków i wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Białą masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ponownie ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Do pozostałej ubitej śmietany
Ugotowaćwcześniejszych wpisach w Szwecji świętujemy cały Adwent. Odwiedzając znajomych zawsze mam ze sobą paczuszkę świeżo upieczonych ciasteczek. Domowe, pieczone z sercem! Takie prezenty cieszą! W zeszłym roku piekłam czekoladowe ciasta ala brownie . Te ciastka są niesamowicie smaczne i wyglądają bardzo efektownie. Uwielbiam te świąteczne ciastka, może i Wam przypadną do smaku. Jeśli lubicie orzechy to mam dla Was przepis(...)liofilizowana (co to za trudny wyraz do wypowiedzenia!) truskawkami. Prawda, że fajne? W tygodniu upiekłam całkiem inne ciastka bezowe niż te powyżej mianowicie ciastka bezowo – orzechowe przełożone lekkim krem z mascarpone.Te ciastka są również bardzo smaczne. Przełożone kremem z mascarpone i białej czekolady to prawdziwy rarytas do świątecznej kawki. Narobiłam Wam apetytu? Które ciastka przypadły Wam najbardziej do smaku
codojedzeniamadera boal, porto white) Te stosunkowo rzadziej spotykane odmiany win wzmacnianych możemy traktować jak spokojne słodkie wina i łączyć je z deserami na bazie śmietanowych i karmelowych kremów. Są to świetne wina do klasycznych serników – krakowskich lub wiedeńskich. Dobrze będą się też komponowały z serami z niebieską pleśnią (gorgonzola, roquefort, lazur). Słodkie mocno utlenione wina wzmacniane (sherry(...)zawsze się sprawdza. Ważne, aby była to czekolada gorzka lub deserowa naprawdę wysokiej klasy i w dużych ilościach. Klasyczne porto doskonale będzie smakowało z pralinami, ciastem brownie czy też czekoladowym fondantem. Ci, którzy szukają w kuchni nowych smaków i inspiracji powinni skosztować porto podanego z serem camembert i sosem z gotowanych w tym samym winie fig. Artykuł Do czego pić
jakszef.plmuffinki wyłożonej papilotkami. Forma, bardzo dobrej jakości, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko. Składniki na 24 sztuki: Warstwa czekoladowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach Warstwa kremowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała(...)kryształki, można też zmielić go w młynku do kawy na puder. Dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Foremki wyjąć z lodówki, do każdej nakładać 1,5 łyżeczki kremu. Na to 1/2 łyżeczki roztopionej czekolady. Całość schować do zamrażarki na całą noc. Jeżeli nie macie papilotek, deser można zrobić bezpośrednio w formie do mini muffinek. Wówczas, po wyjęciu
moj przepis naKruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka do pieczenia Kasia + łyżka do posmarowania blaszki 4 łyżki śmietany 1 szklanka cukru Wszystkie składniki umieścić(...)kładziemy z nim, powinien się przykleić do posmarowanej Kasią blaszki) i w nagrzanym do 170 stopni piekarniku wypiekać przez 20 minut - lub krócej, jeżeli wypiek nabrał lekko złotawego koloru. Krem: 300 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka 4 łyżki cukru 300 ml kremówki 30% 5 łyżeczek żelatyny
Poezja Smaków - blog kulinarnyktóry takiego torcika niestety jeszcze nie jada, a to mleko pija chętnie. Masło utrzyj z cukrem na puch. Masa powinna być jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać również mleko. Krem nie powinien być gęsty ale gładki. Jeśli wyjdzie zbyt gesty dodaj trochę mleka, jeśli wyjdzie zbyt rzadki- cukru pudru. Masą pokryj cały tort i włóż go do lodówki. Masę cukrową(...)tort. Ukazały się kryształy. Prawdziwa kraina lodu na talerzu. Niepotrzebny stres. Tort prosty w przygotowaniu. Nie taki diabeł straszny jak go malują. I nie potrzebowałam piekarnika. Jeśli chcesz, biszkopt czekoladowy upiecz sama, ja nie miałam takiej możliwości. Tort ma bardzo świeży smak, jest lekki,a dla dzieci idealny
Z Kuchni Do KuchniMuffiny szczerze mówiąc nigdy nie wzbudzały moich zachwytów . ... ot zwykłe suche ciastko ... Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie. A dziś postanowiłam
Malinowa Kawiarenkabardzo dobrej jakości, z 25 latenią gwaracnją, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko. Składniki na 24 sztuki: Warstwa czekoladowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach Warstwa kremowa: 2 łyżki oleju kokosowego raw 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała(...)wyczuwalne kryształki. Można też zmielić go w młynku do kawy na puder. Dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Foremki wyjąć z lodówki, do każdej nakładać 1czubatą łyżeczkę kremu. Na to pół łyżeczki roztopionej czekolady, rozsmarować, wyrównać. Całość schować do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc. Jeżeli nie macie papilotek, deser można zrobić bezpośrednio w formie
moj przepis nabardzo dobrej jakości, z 25 latenią gwaracnją, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko. Składniki na 24 sztuki: Warstwa czekoladowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach Warstwa kremowa: 2 łyżki oleju kokosowego raw 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała(...)wyczuwalne kryształki. Można też zmielić go w młynku do kawy na puder. Dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Foremki wyjąć z lodówki, do każdej nakładać 1czubatą łyżeczkę kremu. Na to pół łyżeczki roztopionej czekolady, rozsmarować, wyrównać. Całość schować do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc. Jeżeli nie macie papilotek, deser można zrobić bezpośrednio w formie
moj przepis nadajemy sobie po równo. Dlatego nasza przyjaźń przetrwała tyle lat i tak wiele dzielących nas kilometrów. Z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią, który obchodzimy 21. maja, upiekłam mocno czekoladowy tort z prażonymi włoskimi orzechami. Upiekłam go właśnie dla Grażyny, mojej przyjaciółki. Nie jest ona łasuchem, ale czasami lubi zjeść coś dobrego. Mieszkamy dość daleko od siebie i kiedy się(...)tortownice o średnicy 26 cm: ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 150 g kostki do pieczenia Kasia 1/2 laski wanilii 130 g mąki krem: 300 g gorzkiej czekolady 200 g czekolady mlecznej 250 ml słodkiej śmietanki 1 pomarańcza 150 g kostki do pieczenia Kasia 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka włoskich orzechów dodatkowo
Codzienna kuchnia niecodziennakogo: dla fanów masy budyniowej dla mających ochotę na ciasto z owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek(...)papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku z cytryny 250g masła (miękkiego) Wykonanie kremu: Do garnka wlać mleko, wsypać
Mania WypiekaniaCzekoladowy "budyń" jaglano-owsiany z pomarańczą(na dnie też), prażonymi migdałami i startą czekoladą inspiracja Zmęczona. Śpiąca. I z bolącym gardłem. Jeszcze 4 dni szkoły. I jakieś 249802 sprawdzianów przede mną. Bywa, ale potem jaka ulga :3 Ostatnio jakoś się stęskniłam za takimi miseczkowatymi śniadaniami, do głowy mi nagle jakieś 1000 pomysłów na nie przyszło. I jakoś(...)wsypuję płatki. Przykrywam i gotuję do wchłonięcia, wrzucam kaszę, pokrojone daktyle i resztę składników, dolewam wody, przykrywam i gotuję kilka minut.* co chwilę mieszając. Na koniec miksuję na gładki krem. *ja dolewałam wody na bieżąco, gdy patrzyłam, że masa jeszcze ją wchłania, że tak to powiem
More food, love and dreams17 i 18 czerwca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na SłodkoDruga wersja bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki
Mania Gotowania