składniki ze sobą. Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm), później przekładamy na ciasto 1/4 kremu czekoladowego. Następnie układamy kolejną część ciasta i również ja nasączamy ponczem i przekładamy cały krem borówkowy na ciasto. Dajemy kolejne ciasto, które nasączamy ponczem i nakładamy cały krem malinowy(...)krem malinowy dajemy czwarty kawałek ciasta, również nasączamy go ponczem. Przekładamy na tort połowę kremu czekoladowego (który został). Wkładamy tort do lodówki na 2 godziny. Pozostały krem, również dajemy do lodówki. Po dwóch godzinach wyciągamy tort z lodówki i otwieramy boki tortownicy i obkładamy kremem czekoladowym. Tort znowu dajemy do lodówki na pół godzinki. Po tym czasie możemy udekorować tort
Serce zamknięte w formie pysznościwyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży świeżych 1/4 szklanki cukru 100 g masła około 1/2 szklanki kremu czekoladowego np nutelli(...)Krążek pociąć na 12 trójkąty, prowadząc zawsze nóż przez środek ciasta. Rozsmarować krem na całej powierzchni trójkąta i zwinąć zaczynając od szerszej części. Jeżeli chcemy, aby cały krem czekoladowy pozostał w środku rogalika to porcję kremu umieszczamy u jego podstawy. Układać rogaliki na blasze, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 15 minut
https:KKuchniaMniamżółtka i białka 140g cukru 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa morelowa: 1 puszka moreli 850ml 2 galaretki brzoskwiniowe Krem czekoladowy: 350g Nutelli 3 czekoladowe wafelki (użyłam Prince Polo standardowej wielkości, nie XL) Krem budyniowy: 750ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 150g cukru(...)pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć (na co trochę trzeba będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta. Krem czekoladowy: 8. Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce. 9. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem
Mała Cukierenkasobą. Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm grubości), przekładamy na ciasto 1/3 część kremu czekoladowego. Następnie układamy drugą część ciasta i również ją nasączamy ponczem i przekładamy cały krem malinowy na ciasto. Na krem dajemy trzeci kawałek ciasta i również go nasączamy ponczem. Przekładamy połowę(...)kremu czekoladowego (który został), na ciasto. Wkładamy tort do lodówki na 2 godziny. Pozostały krem, również dajemy do lodówki. Po dwóch godzinach wyciągamy tort z lodówki i otwieramy boki tortownicy i obkładamy kremem czekoladowym boki tortu. Tort dajemy znowu do lodówki na pół godziny i po tym czasie możemy dekorować. Najlepszym rozwiązaniem jest, aby tort spędził całą noc w lodówce
Serce zamknięte w formie pysznościpszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 130 g kokosu 100 g masła Krem czekoladowy 4 jajka duże 1 szkl cukru 1 czekolada gorzka 3 łyżki kakao 250 g masła Do dekoracji dżem z czarnej porzeczki maliny poziomki czerwona i czarna porzeczka złote perełki(...)waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia. Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach
Ala piecze i gotuje80ml wrzątku 2 łyżki kawy espresso 50ml amaretto Masa czekoladowa: 500ml mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200g masła 5 łyżek kremu czekoladowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix Dodatkowo: 21 sztuk herbatników kakaowych 21 herbatników maślanych 260g dżemu z czarnej porzeczki posypka płatki czekoladowe kakao(...)mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodając wcześniej ugotowany budyń, krem czekoladowy i cały czas miksować aż do momentu uzyskania jednolitego kremu. 4. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka kawy rozpuszczalnej SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 600 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 galaretki malinowe 500 ml przegotowanej wody SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY: 250 ml mleka 1 opakowanie kremu czekoladowego Dr. Oetkera 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki przegotowanej wody 1łyzeczka kawy rorpuszczalnej 1 łyżeczka cukru bezy do dekoracji Mamut(...)przegotowanej wody i odstawiamy do leciutkiego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Do mleka dodajemy łyżeczkę kawy i krem czekoladowy, ubijamy mikserem aż zgęstnieje. WARSTWY CIASTA : biszkopt masa waniliowo-kawowa biszkopty nasączone w kawie masa śmietanowo-galaretkowa biaszkopt masa czekoladowo-kawowa maliny i bezy Ciasto odstawiamy na godzinkę do lodówki. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDziś coś ekstra, pyszne, efektowne warstwowe ciasto orzechowe z dwoma kremami - waniliowym i czekoladowym na kruchym spodzie. Zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 1 jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 15 minut(...)następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu i dalej ucieramy. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Złożenie ciasta: Na kruchym spodzie rozsmarowujemy dżem i przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Natomiast na kremie czekoladowym rozsmarowujemy krem śmietankowy i posypujemy jeszcze całość wiórkami lub płatkami
Cynamonowe szczęścieAlbo tak jak te moje dzisiejsze – mini pavlove idealne na deser dla każdej osoby osobno, bez potrzeby porcjowania. Chrupiąca z zewnątrz, klejąca w środku ( czyli idealna! ) wypełniona pysznym kremem czekoladowo-kawowym. Słodka, a zarazem gorzka, chrupiąca i kremowa … to taki deser, po którym każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Ps. ja do przygotowania kremu użyłam kawy BRAZIL SANTOS(...)mielonej. Ceny zaczynają się już od 19 zł! SKŁADNIKI: ( ok.10-12 porcji ) BEZY: * jajko L – 5 szt * drobny cukier – 300 g * sok z cytryny -2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY: * kawa BRASIL SANTOS – 4 łyżki ( zmielonej ) * mascarpone * czekolada mleczna – 200 g * cukier puder – do smaku DODATKOWO: * czekolada mleczna jako polewa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BEZY: Białka ( najlepiej
Ostra na Słodkosubskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia Składniki: Spód: 200g sucharków 260g kremu czekoladowego do chleba (użyłam nutelli) Masa serowa: 500g serka mascarpone – schłodzonego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150ml mleka 15g żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru (należy dosłodzić do smaku(...)posypka cukrowa do zrobienia oczek Dodatkowo do dekoracji: umyta i wysuszona folia bąbelkowa Spód: 1. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać okruchy do miski i dodać czekoladowy krem, dokładnie wymieszać, patrz FILM . 2. Czekoladowy krem przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć. Użyłam tortownicy o średnicy 24cm i brzegu 7,5cm (można
Mała CukierenkaSkładniki: Krem czekoladowy: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki kremu kakaowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym lub czekoladowym Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej(...)smaku syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym (lub czekoladowym). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Maliny - jeśli używamy malin świeżych należy je wypłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. W przypadku, gdy używamy owoców z puszki należy odcedzić z syropu. Wafelki Grześki - 4 wafelki pokroić w drobną kostkę. Krem czekoladowy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić
Ciastka - domowe słodkościPyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki(...)patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z biszkoptu odcinamy nierówny wierzchołek i drobno kruszymy. Biszkopt nasączamy obficie mieszanką herbaty, soku z cytryny i wódki. Wykładamy na niego czekoladowy krem, całość posypujemy okruszkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego
My Culinary Artporzeczki Teraz składam tort. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z sokami, smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który nasączam i wykładam krem migdałowy, który przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. Krem na tynk i ozdoby: 500 g miękkiego masła ½ szklanki mleka 5 łyżek mleka w proszku 12 łyżek mleka(...)Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą kakaowego kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut. Z reszty kakaowego kremu wykonuję koszyk (tylka koszyk nr 47). Tulipanki wykonałam tylką rosyjską. Tort migdałowo-czekoladowy z tulipanami w koszyku gotowy. Smacznego Artykuł Tort migdałowo-czekoladowy
Słodki sentymentłyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Krem budyniowy czekoladowy: 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy) 2 szklanki mleka (500ml) 3 łyżki cukru 200 g masła Dodatkowo: mały słoik dżemu malinowego mocny napar z kawy rozpuszczalnej ( do naparu można dodać alkoholu, jeśli tortu nie będą jadły dzieci) czekoladowe serduszka + mielone orzechy do posypania Sposób wykonania: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)łyżce budyniu. Miksować na najmniejszych obrotach. 4. Biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż na 3 blaty, pierwszy spód orzechowy nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej, posmarować cienko dżemem malinowym a potem kremem czekoladowym (1/3), przyłożyć kolejny biszkopt, nasączyć go, posmarować dżemem i wyłożyć krem czekoladowy (1/3). Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go kawą i posmarować cienko boki i wierzch pozostałym kremem. Udekorować czekoladowymi
Kuchnia domowa Ani