Podstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z bitą śmietaną, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego! Składniki 150 g wody 10 g cukru szczypta soli 80 g masła 120 g mąki 3 jajka Sposób przygotowania Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1. Dodajemy mąkę i znowu(...)masła 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9. Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia. Krem do eklerków 1 opakowania budyniu waniliowego 1 łyżeczka masła 700 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: W garnuszku
ClauditteMissCookingwarto czasem sobie umilić jesienne popołudnie. Składniki: (na 2 porcje) 2 szklanki mleka (500 ml) 3 1/3 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko ) 3 herbatniki o smaku czekoladowym (u mnie bez cukru) 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią około 1/2 łyżki cukru trzcinowego 2 żółtka klasy M 1/2 łyżki masła Przygotowanie: Około 300 ml mleka wlewamy(...)czas mieszając. Ja lubię jak deser ma konsystencję ciut rzadszą od tradycyjnego budyniu (ala krem). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno dwóch szklanek wkruszamy po jednym czekoladowym herbatniku. Następnie nakładamy nasz waniliowy krem, wierzch zdobimy pokruszonym herbatnikiem (pół herbatnika na 1 porcję). Deser podajemy lekko ciepły. Smacznego
Słodkie okruszkiśmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone zimnego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wykładamy na galaretkę. Czekoladowa beza: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić(...)odwrócić do góry dnem, położyć papier, bezę rozsmarować na papierze. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 60 minut. Beza powinna być chrupka, lekko popękana. Wystudzić. Zimną beze przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, czekoladowy buttercream do plecionki: masło 250 g, cukier puder 3 szklanki, kakao 0,5 szklanki, mleko 4-6 łyżek, sól 0,5 łyżeczki, olejek waniliowy 2 łyżki, krem maślany na bezie szwajcarskiej: białka 3 szt, cukier 200 g, masło 250 g, barwnik spożywczy różowy lub czerwony(...)wykładamy na biszkopt, przykrywamy ciastem kokosowym, nakładamy pozostały krem, kładziemy drugą część biszkopta, którą również nasączamy pozostałą wodą z cukrem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i schładzamy w lodówce. Przygotowujemy czekoladowy buttercream: Miękkie masło ucieramy mikserem, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. ( Kakao oraz cukier puder muszą być przesiane przez sitko). Jeśli krem będzie zbyt
kulinarne odsłony patidużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek(...)powstała gładka, lśniąca masa. Wykonanie tortu: Na paterze bądź podkładzie cukierniczym ułożyć jeden blat, nasączyć go przygotowaną kawą. Blat wysmarować połową śliwkowego powidła a na to wyłożyć połowę kremu. Całość przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć do kawą, wysmarować resztą powidła i wyłożyć na niego krem. Całość przykryć 2 blatem biszkoptowym. Porządnie słodzić. Ganache nakładać na tort dopiero
Krakowskie smaki AniSernik królewski to ciasto które smakuje każdemu. Kruchy czekoladowy spód, puszysta masa serowa, a całość zwieńczona warstwą chrupiącej czekoladowej kruszonki. Naprawdę, uważam, że jest to ciasto idealne, które zdecydowanie zasługuję na miano królewskiego! Koniecznie przeczytajcie dodatkowe porady pod przepisem. Zwróćcie również uwagę na jakość zastosowanego sera. Chociaż jakość to nie jest dobre słowo, gdyż wiele dobrych firm sprzedaje naprawdę słabe(...)orzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane
WegePrzepisszklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec(...)200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą połową polewę przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji Przygotowanie; Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem i orzechy, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec(...)składników. Dolny biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy kemem, następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami a boki obsypujemy mielonymi orzechami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.woli! Warunek był tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;) Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu. Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa! Zobaczcie jak wyszło! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWY(...)wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. ( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ). CAŁOŚĆ: Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości! Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu. Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście
Ostra na SłodkoCzekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub
Domowe Tortyłyżka kakao masa: 1 litr smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej(...)jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki za pomocą kremów przyrządzonych
Z Majeczką w kuchniCzas czytania: 5 min Tort czekoladowo-malinowy czy może być coś lepszego? Czekoladowy biszkopt do tego tortu jest zupełnie inny niż dobrze wam znany biszkopt idealny , ten jest dość ciężki, ale puszysty. Ciasto zawiera olej, który nadaje mu wilgoci, dzięki temu nie trzeba nasączać tortu żadnym ponczem . Krem do tortu przygotowałam ze zmiksowanych malin i bitej śmietany co w efekcie(...)troszkę stężała, ale tylko na kilka minut! Wykończenie tortu Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią kremu , czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie boków i wierchu tortu , nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie. Do miseczki włożyć połamaną czekoladę , czekoladę rozpuścić
SprawdzonaKuchnia.plwypiek po dwóch tygodniach tak samo jak my? Jeśli tak to mamy nadzieję, że dziś to Wam wynagrodzimy propozycją na herbaciany torcik 🍰 Owsiane ciacho przełożone orzechowym kremem z batatów, z polewą morelowo-czekoladową a do tego nasączone bardzo dobrej jakości herbatą sprawia, że popołudniowa herbatka nabiera zupełnie innego klimatu 💛 Herbaty Richmont cechują się nie tylko wysoką jakością, ale także wspaniałym(...)batata, morele i masło orzechowe zmiksować blenderem na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ulubioną herbatką Richmont, posmarować go kremem z batata i przykryć kolejnym blatem. Powtórzyć te czynności jeszcze 4 razy, górnego ostatniego biszkoptu nie nasączać. POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA Morele namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao
Candy Pandascukru 60 g mąki ziemniaczanej 80 ml wody 50 ml wódki Krem: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 galaretka wiśniowa + 160 ml wody 2 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka 90 g białej czekolady Dekoracja: posypka czekoladowa starta gorzka czekolada opcjonalnie świeże wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)frużelinę wiśniową, następnie krem i nałożyć kolejny oblat. Posmarować go ponownie kremem i nałożyć ostatni biszkopt. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, dodatkowo można wycisnąć krem szprycą dekoracyjną. Tort udekorować posypką czekoladową i startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić go w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Uwagi: Po przygotowaniu kremu należy go od razu wykładać na biszkopty, bo może
Passions hobbies lifekrem śmietankowy , poprzez ubicie pozostałych składników ( śmietanka , mascarpone , cukier ). Krem przenosiny na warstwę herbatników , wyrównujemy i opcjonalnie przyozdabiam wiórkami kokosowymi . Ciasto dobrze jest jeszcze schłodzić co najmniej godzinę przed podaniem. Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe z polewą serową Brownie z kremem(...)orzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane
WegePrzepisSzybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)orzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane
WegePrzepisSzybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)orzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane
WegePrzepis