mleka-opcjonalnie 4 lyzki dzemu-u mnie dzem jezynowy Skladniki na krem do W-Z: 750 g slodkiego serka homogenizowanego lub twarozku 3x mielonego jak na sernik 150-250 g cukru pudru zapach waniliowy 250 ml smietany kremowki 6 lyzeczek (listkow) zelatyny 1-2 lyzki rumu-opcjonalnie Polewa czekoladowa: 50 g masla 2 lyzki cukru 4 lyzki wody 2 czubate(...)trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wody Wystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu. Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschlodzone. Uwagi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort ala Ferrero Rocher Tort ala Ferrero Rocher Czekoladowy tort ala Ferrero Rocher jest wyjatkowo dostojny i naprawde pyszny. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem orzeszków laskowych, przełożony kremem ala Ferrero Rocher (zrobiony na bazie śmietany kremówki, mlecznej oraz gorzkiej czekolady i nutelli) tworzy pyszną harmonię smaków-dobrze znaną wszystkim wielbicielą kuleczek Ferrero. Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher(...)tortów! Jeżeli od delikatnej słodkości wolicie smak gorzkiej czekolady- robiąc krem użyjcie dwie czekolady gorzkie. Wtedy zarówno krem jaki i zrobiony z niego tort, będzie idealnie trafiał w smakowe gusta tych, którzy od mlecznej, wolą smak czekolady ciemnej. Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych na proszek orzechów laskowych 2 łyżki
Domowe TortyTort bananowo-czekoladowy Kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym bananowym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone- do tego banany i bita śmietana w elemencie ozdoby , a wszystko pięknie opruszone startą czekoladą- i mamy pyszny, dostojny tort bananowo- czekoladowy! Chyba nie trzeba wspominać, że smakuje wszystkim niezależnie od wieku i niezależnie od tego, z jakiej okazji został przygotowany! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY(...)tortu smarujemy kremem- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Tort bananowy – zdobienie Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opruszamy nią boki tortu. Odkładamy troszkę czekolady ( opruszymy nią później kremowe zdobienia), a pozostałą część wysypujemy na środek tortu. Na nieposypane czekoladą miejsca układamy pokrojone banany, tak aby utworzyły one ramkę wokół czekoladowego środka. Ubijamy
Domowe TortyPuszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)szklanki cukru trzcinowego 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 200 g masła CZEKOLADOWY GANACHE: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA: 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą
https:KKuchniaMniammożemy zaangażować maluch do pomocy w wykonaniu babeczek będą miały podwójną zabawę. CZEKOLADOWE MUFFINY Z PAJĄKIEM Składniki: muffiny: (12 szt.) 250 g mąki 150 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka 2 jajka 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej krem: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 200 g serka mascarpone dodatki(...)Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. krem: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy mascarpone dodając masę czekoladowo-śmietankową. Na ostudzone muffiny wyciskamy za pomocą worka cukierniczego trochę kremu, na nim na górze kładziemy ciasteczko oreo (połówka bez białej masy). Suszone śliwki kroimy w drobne paski, a z nich robimy nogi pająków
Bon appetit mon amiewszystkich gruszek to 600 g) woda (130 ml.) galaretki gruszkowe ( 2 op. = 140 g) dostępne tutaj KREM JOGURTOWY: jogurt grecki (300 g) śmietanka kremówka 30% (300 ml.) cukier puder (3 łyżki kopiaste) żelatyna (3 łyżeczki) woda gorąca (1/4 szkl.) łezki czekoladowe (100 g) dostępne tutaj POLEWA : śmietanka kremówka 30% (4 łyżki) czekolada mleczna (100 g) DODATKOWO : masło(...)Krem jogurtowy . Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy jogurt grecki. Od razu też wlewamy wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zważyć). Wsypujemy łezki czekoladowe i mieszamy szpatułką
Rita creativeciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest wprost bajeczne. Baaardzo mocno czekoladowe, idealne dla czekoladoholików, ale nie tylko, ja choć jestem raczej antyczekoladoholikiem, to ciasto to bardzo zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem(...)olej oraz syrop, gdy zaczną bulgotać dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, intensywnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić. Wystudzone placki przełożyć przygotowanym kremem i polać przestudzoną polewą czekoladową. Można posypać wegańskimi płatkami czekoladowymi (jak u mnie) lub samym kakao. 28 października jest Międzynarodowym Dniem Czekolady, to dzień urodzin mojej Córci :-) Smacznego
Smaczne Zdrowezapraszam Was dziś na pyszny, słodki deser. Czekolada, słodki krem, słomka ptysiowa i maliny. Taka mała rozkosz dla podniebienia Kto się skusi? Składniki: (na 2 porcje) 125 g mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% (zimnej) 2 łyżki cukru pudru około 2 garście mrożonych malin około 14 słomek ptysiowych Brześć gęsty sos czekoladowy (około 2 łyżki) czekoladowa posypka Przygotowanie(...)Mascarpone dokładnie mieszamy ze śmietanką (można użyć miksera, ja zrobiłam to ręczną trzepaczką). Do masy dodajemy cukier puder, znów mieszamy. Na dno pucharków wylewamy gęsty sos czekoladowy. Następnie kładziemy po około 1 łyżce kremu mascarpone, warstwę połamanych słomek ptysiowych (4 zostawiamy do dekoracji). Mrożone maliny podgrzewamy tak długo, aż puszczą sok. Wykładamy na warstwę słomki ptysiowej. Całość kończy warstwa kremu
Słodkie okruszkiciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych, czekoladowych lub ajerkoniakowych. Fakt, dla mnie istnieją tylko pączki z różaną marmoladą i każde inne nadzienie jest zbrodnią. Wróćmy jednak do cytrynowego nadzienia, które mnie zaskoczyło. Krem jest
Mieszam w Garnkuorzechami . To pyszne warstwowe ciasto składa się z kruchego spodu, masy jabłkowej, kremu maślanego z orzechami, a w mojej wersji również z herbatników i pysznej polewy czekoladowej. Jeśli lubicie ciasta przekładane tradycyjnymi kremami na bazie masła, polubicie również i ten deser! Do kremu orzechowego tradycyjnie dodaje się orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych - ja użyłam
Lekcje w kuchnilatin; mso-fareast-language:EN-US;} Witam Was ciepło i wiosennie, jednocześnie śląc Wam wirtualne zaproszenie na coś słodkiego w formie tortu z nieco zdrowszym , delikatniejszym kremem na bazie serków naturalnych. Porządny, czekoladowy biszkopt , nasączony porzeczkową wódką i przełożony wiśniowym dżemem. Do tego delikatny jak pianka krem waniliowy. Całość wykończona białą czekoladą i rodzynkami hetmańskimi. Mokry od nasączenia- idealny
Domowe ciastaAnastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo, że jest dość pracochłonne z pewnością warto je przygotować w naszych domach. Ciasto "Snikers(...)formy wykładamy kruchy spód. Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich przekładamy na kruchy spód, wykładamy warstwę kokosową, połowę pozostałego kremu, ciasto orzechowe, pozostałą masę budyniową a całość przykrywamy kruchym ciastem. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch
Słodka Stronamoim sercu i duszy kolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej! Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim. Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił tym bardziej, że w tym roku
Garniec MagalieDzisiaj zapraszam na pyszne orzechowo-czekoladowe ciasto Rocher . Bez pieczenia , na herbatnikach kakaowych, z dodatkiem masy kajmakowej i orzechów laskowych. Bardzo syte, wystarczy kawałek żeby zaspokoić ochotę na słodkie. Zdjęć tym razem skąpo, gdyż ciasto zeszło nadspodziewanie szybko. Porcja na mniejsza blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Za przepis dziękuję aguzji . Ciasto Rocher herbatniki kakaowe 1 puszka masy kajmakowej(...)patelni, przełożyć na ściereczkę kuchenną i pocierać, aż zejdzie z nich skórka. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać. Śmietanę lekko podbić, dodać mascarpone i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 porcji kremu i dodać do niego cukier puder. Wymieszać. Do pozostałej części kremu dodać dwie łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników
Pieguskowa KuchniaDzisiaj zapraszam na pyszne orzechowo-czekoladowe ciasto Rocher . Bez pieczenia , na herbatnikach kakaowych, z dodatkiem masy kajmakowej i orzechów laskowych. Bardzo syte, wystarczy kawałek żeby zaspokoić ochotę na słodkie. Zdjęć tym razem skąpo, gdyż ciasto zeszło nadspodziewanie szybko. Porcja na mniejsza blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Za przepis dziękuję aguzji . Ciasto Rocher herbatniki kakaowe 1 puszka masy kajmakowej(...)patelni, przełożyć na ściereczkę kuchenną i pocierać, aż zejdzie z nich skórka. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać. Śmietanę lekko podbić, dodać mascarpone i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 porcji kremu i dodać do niego cukier puder. Wymieszać. Do pozostałej części kremu dodać dwie łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników
Pieguskowa Kuchnia